"Θύελλα" στην πορεία της Ελλάδας προς τις αγορές

0

Τις δυσκολίες που θα υπάρξουν στην πορεία της κυβέρνησης προς την επάνοδο στις αγορές έφεραν στο προσκήνιο οι εξελίξεις στη διεθνή αγορά ομολόγων τα τελευταία 24ωρα, καθώς σημειώθηκε ένα κύμα πωλήσεων, το οποίο τελικά περιορίστηκε, αλλά είχε ως αποτέλεσμα να οδηγήσει τις αποδόσεις (επιτόκια) προς τα πάνω.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεκινήσει κάποια στιγμή τις εκδόσεις ομολόγων, με μικρά ποσά και για να καταγραφούν οι προθέσεις των επενδυτών, με στόχο να μεταδοθεί ένα μήνυμα προς τις αγορές ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα και να ξεκινήσει ένας ενάρετος κύκλος με αναβαθμίσεις από την πλευρά των εταιρειών αξιολόγησης, αναφέρει το protothema.

Ορόσημο θεωρείται η υποχώρηση κάτω από το 5% της απόδοσης (επιτόκιο) του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει υποχωρήσει και κινείται στο 5,4%. Σημαντική υποχώρηση έχει καταγράψει και η απόδοση του διετούς ομολόγου, το οποίο κινείται στην περιοχή του 3,8%.

Ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα στις διεθνείς αγορές, καταγράφηκε ένα κύμα πωλήσεων ευρωπαϊκών ομολόγων που ανέβασε τις αποδόσεις τους, ύστερα από τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης του γενικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά την οποία συζητήθηκε η προοπτική να μην ενισχυθεί το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας.

Η ερμηνεία πολλών επενδυτών ήταν ότι είναι πιθανό η ΕΚΤ να μειώσει το πρόγραμμα τόνωσης της ρευστότητας την οποία επιτυγχάνει κρατώντας τα επιτόκια στο μηδέν και αγοράζοντας ευρωπαϊκά ομόλογα (ποσοτική χαλάρωση) αξίας 60 δισ. ευρώ το μήνα. Το αποτέλεσμα ήταν οι επενδυτές να προχωρήσουν χθες σε πωλήσεις ομολόγων οι οποίες οδήγησαν τις τιμές τους προς τα κάτω και τις αποδόσεις τους (οι οποίες κινούνται αντίστροφα από την τιμή) προς τα πάνω.

Παρόλο που το κύμα πωλήσεων σταμάτησε σήμερα, οι τιμές δεν επανήλθαν, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι η αβεβαιότητα των επενδυτών παραμένει.

Share.

Comments are closed.