Ιταλία: Μυρίζει μπαρούτι ο Νότος

0

Καθώς ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουσέπε Κόντε, προσπαθεί να κρατήσει τη χώρα ενωμένη απέναντι στην εξάπλωση του κορωνοϊού με το εθνικό lockdown που έχει επιβληθεί, ο Νότος φαίνεται ότι αποτελεί ένα καζάνι που βράζει.

Η κυβέρνηση έχει στείλει αστυνομικές δυνάμεις στο Παλέρμο της Σικελίας, έπειτα από καταγγελίες ότι συμμορίες σχεδιάζουν επιθέσεις σε καταστήματα μέσω των social media.

Μια πτωχευμένη εταιρεία ακτοπλοϊκών μεταφορών σταμάτησε να εξυπηρετεί το νησί, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών ζωτικών προμηθειών και φαρμάκων, αν και η κυβέρνηση σε ανακοίνωση της τόνισε ότι θα βρεθεί λύση. Το κράτος παλεύει να μην εξαπλωθεί η πανδημία του κορωνοϊού, την ώρα που κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η Μαφία μπορεί να προετοιμάζεται για κάποια ενέργεια.

Η πρόληψη τυχόν αναταραχών στη Νότια Ιταλία, στην ουσία το λιγότερο αναπτυγμένο κομμάτι της χώρας σε σχέση με τον πλούσιο βορρά, έχει γίνει η κυριότερη προτεραιότητα της κυβέρνησης, σύμφωνα με Ιταλούς αξιωματούχους.

Η Ιταλία έχοντας ανοίξει ήδη μέτωπο με τη Γερμανία για τους όρους της οικονομικής βοήθειας που χρειάζεται λόγω κορωνοϊού, το φαινόμενο με τη μαφία μπορεί να φτάσει πολύ πέρα ​​από τη Ρώμη, εάν αποτύχει ο Κόντε, αναφέρει το Bloomberg.

«Πρέπει να δράσουμε γρήγορα», δήλωσε ο Δήμαρχος του Παλέρμο στη La Stampa. «Η αναστάτωση μπορεί να μετατραπεί σε βία» πρόσθεσε.

Τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι το lockdown θα συνεχιστεί μέχρι τουλάχιστον το Πάσχα, ενώ η κυβέρνηση Κόντε δουλεύει πάνω σε ένα νέο πρόγραμμα ρευστότητας για τα μέσα Απριλίου ύψους 30 δισ. ευρώ, έπειτα από μέτρα 25 δισ. ευρώ που έχουν ήδη τεθεί στην πράξη.

Έκκληση για βοήθεια

Στο πλαίσιο της βοήθειας που έχει ήδη ανακοινώσει, ο Κόντε προσπαθεί να διοχετεύσει κεφάλαια προς τον Νότο. Το Σαββατοκύριακο έδωσε 4,3 δισ. ευρώ από ένα ταμείο αλληλεγγύης για τους δήμους και πρόσθεσε σε αυτά άλλα 400 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε κουπόνια για αγορές παντοπωλείου. «Κανείς δεν θα μείνει πίσω», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι του Νότου πιέζουν για περισσότερα, τονίζοντας ότι τα χρήματα από το ταμείο αλληλεγγύης προορίζονταν έτσι και αλλιώς για αυτούς, ενώ οι οικονομικές ζημιές έχουν φέρει την περιοχή στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Πέρα από τις ενδεχόμενες αναταραχές στο Νότο αλλά και το «μπρα ντε φερ» με την Ευρώπη, ο Κόντε παλεύει να σταθεί όρθιο το σύστημα Υγείας της χώρας, την ώρα που η ερευνητική ομάδα Prometeia εκτιμά ότι για το 2020 το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 6,5%.

Στο Νότο, «πολλοί άνθρωποι ζουν από μέρα σε μέρα, κάνουν περίεργες δουλειές, όπως εκφόρτωση φορτηγών στις αγορές με αποτέλεσμα να έχουν πρόβλημα», δήλωσε ο Στέφανο Πάολονι, πρόεδρος της αστυνομικής ένωσης. «Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να δούμε αν υπάρχει οργανωμένο έγκλημα πίσω από τις κοινωνικές αναταραχές» πρόσθεσε.

Εγκληματικές συμμορίες

Η αστυνομία έχει σταθμεύσει έξω από τα σούπερ μάρκετ στο Παλέρμο αφού τουλάχιστον μία ομάδα οργισμένων κατοίκων αρνήθηκε να πληρώσει για τις αγορές που είχε κάνει. Μια ιδιωτική ομάδα στο Facebook με όνομα «εθνική επανάσταση», η οποία έχει περίπου 2.600 μέλη, προτρέπει πολίτες να πραγματοποιήσουν επιδρομές σε καταστήματα, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica. Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το WhatsApp, παρακολουθούνται, ανέφερε η εφημερίδα.

Ο Giuseppe Provenzano, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το Νότο στο υπουργικό συμβούλιο του Κόντε, δήλωσε ότι θα πρέπει να δοθεί επίσης επίδομα σε άτομα που βρίσκονται στην παρανομία. Ο κίνδυνος αφορά το ότι οι συμμορίες θα κάνουν επιδρομές για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη, γεμίζοντας το κενό που αφήνει η κυβέρνηση.

Share.

Comments are closed.