«Καμπανάκι» Ντομπρόβσκις για Ελλάδα: Σε λάθος κατεύθυνση οι παροχές της κυβέρνησης

0

Την ανησυχία του για τις παροχές Τσίπρα εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις, καθώς η Επιτροπή εκτιμά ότι τα μέτρα κινούνται σε λάθος κατεύθυνση και απειλούν την ανάπτυξη και ανοίγει «τρύπα» στους δημοσιονομικούς στόχους.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων Ο κ. Ντομπρόβσκις:

- Η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης με αύξηση της απασχόλησης και της ιδιωτικής κατανάλωσης, επειδή ως χώρα έχει εφαρμόσει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις και υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές.

- Ωστόσο τον Μάιο η Ελλάδα πήρε κάποια μέτρα επεκτατικής πολιτικής και ανακοινώθηκαν και άλλα για τη συνέχεια.

- Η σημερινή Έκθεση Αξιολόγησης για την Ελλάδα επισημαίνει ότι το πακέτο (παροχών) αυτό είναι δαπανηρό και δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση πολιτικής. Αντιστρέφει ουσιαστικά κάποια σημαντικά στοιχεία προηγούμενων προσπαθειών και μεταρρυθμίσεων με βάση το Πρόγραμμα και υπάρχει κίνδυνος ως προς την επίτευξη του συμφωνημένου πρωτογενούς πλεονάσματος για 3,5% το 2019 και εφεξής.

Ο κ. Ντομπρόβσκις έκλεισε όμως και το παράθυρο για ουσιαστική χαλάρωση των στόχων, λέγοντας πως «ξέρουμε ότι οι ελληνικές αρχές θέλουν να αναθεωρήσουν τους στόχους για τα πλεονάσματα αλλά υπάρχει πολύ μικρό περιθώριο διορθώσεων με βάση τα δεδομένα και τα στοιχεία».

Αφετηρία για… διάλογο η Έκθεση

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και ο (συνήθως φιλικός για τη χώρα μας) Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί  Όπως είπε, εξετάστηκε η 3η Έκθεση Αξιολόγησης για τη συμμόρφωση της Ελλάδος στους δημοσιονομικούς στόχους και τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν. Και τόνισε ότι:

- Η Ελλάδα ξεκίνησε θετικά μετά το τέλος του 3ου Μνημονίου, με αποτέλεσμα να επιτύχει και πάλι πρωτογενές πλεόνασμα και σταδιακή επιστροφή της χώρας στις αγορές.

- «Αυτό είναι καλό για τον Ελληνικό λαό» τόνισε, «αλλά η Έκθεσή μας σημειώνει καθυστερήσεις στις μεταρρυθμιστικέ δεσμεύσεις και ότι υπάρχουν κίνδυνοι για την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων από το πακέτο μέτρων που εξαγγέλθηκε τον περασμένο μήνα».

«Θα πρέπει να το παρακολουθούμε όλα αυτά και τους επόμενους μήνες και πρέπει να δούμε ποιο θα είναι το τελικό ποσοστό του πλεονάσματος στο τέλος» ανέφερε. Και κατέληξε λέγοντας πως «όποια και αν είναι η νέα Κυβέρνηση στην Ελλάδα, η Κομισιόν θα συνεχίσει να στηρίζει την χώρα στην πορεία της ανάκαμψης και η σημερινή έκθεση είναι η αφετηρία για έναν εποικοδομητικό διάλογο που θα γίνει με τις ελληνικές αρχές».

Share.

Comments are closed.