Κορωνοϊός: Η Ιταλία θέλει επιείκεια από τις Βρυξέλλες στο στόχο του ελλείμματος

0

Ιταλία ενδέχεται να χρειαστεί να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση περιθώρια ελιγμών για τους δημοσιονομικούς της στόχους, καθώς αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της επιδημίας κορωνοϊού σε μια φάση που η οικονομία της βρίσκεται ήδη στο χείλος της ύφεσης, είπε η υφυπουργός Οικονομίας την Τρίτη στο κρατικό ραδιόφωνο.

Τα σχόλια της Λάουρα Καστέλι ακολούθησαν με διαφορά μιας μέρας την προειδοποίηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε ότι οι συνέπειες της επιδημίας – που επικεντρώνονται στη βιομηχανική καρδιά της χώρας στη βόρεια Ιταλία – θα είναι «πολύ ισχυρές», αναφέρει το protothema.

Ερωτηθείσα εάν η Ιταλία, η οποία έχει ένα από τα υψηλότερα βάρη του χρέους στην Ευρωζώνη και έχει δυσκολευτεί να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το νέο δανεισμό, θα ζητήσει πρόσθετη ευελιξία λόγω κοροναϊού, η Καστέλι είπε ότι υπάρχει περιθώριο για την ΕΕ να κάνει κάτι τέτοιο αν χρειαστεί.

Υπάρχουν πόροι που η ΕΕ μπορεί να μας προσφέρει σε σχέση με οικονομικά γεγονότα που θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά το ΑΕΠ. Ελπίζουμε ότι δεν θα το χρειαστούμε, αλλά είναι μια κατάσταση στην οποία θα πρέπει η ΕΕ να βοηθήσει», είπε η Καστέλι στο ραδιόφωνο της RAI.

Υπάλληλοι της Παγκόσμιας Οργάνωση Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα στη Ρώμη για να συζητήσουν την κρίση, η οποία ξέσπασε στην Κίνα αλλά πλέον έχει εξαπλωθεί σε περίπου 29 άλλες χώρες και εδάφη.

Η Ιταλία, η χώρα που πλήττεται χειρότερα στην Ευρώπη, έχει αναφέρει περισσότερες από 220 κρούσματα και επτά θανάτους, κυρίως στη Λομβαρδία, τη βόρεια περιφέρεια που περιλαμβάνει την οικονομική πρωτεύουσα Μιλάνο αλλά και και Βένετο.

Οι δύο περιφέρειες είναι υπεύθυνες για τις μισές περίπου εξαγωγές της Ιταλίας.

Ακόμη και πριν από την εκδήλωση του κορωνοϊού, που προκάλεσε πτώση άνω του 5% στο χρηματιστήριο του Μιλάνο τη Δευτέρα, η Ιταλία ήταν στο χείλος της ύφεσης, καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Η τουριστική βιομηχανία, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 13% του ΑΕΠ, φοβάται μια βουτιά στις κρατήσεις δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει διατάξει την αναβολή των δημόσιων εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων των ποδοσφαιρικών αγώνων, των κινηματογράφων και των θεάτρων.

Ο καθεδρικός ναός Duomo του Μιλάνο ήταν κλειστός για τους επισκέπτες, το καρναβάλι της Βενετίας, ένα από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα στον κόσμο, τελείωσε πρώορα για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες ενώ οι αεροπορικές εταιρείες άρχισαν να περιορίζουν τις πτήσεις προς την Ιταλία.

Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ενημέρωσαν την Τρίτη τους Βρετανούς που είχαν επισκεφθεί τη βόρεια Ιταλία, να απομονωθούν μετά το ταξίδι τους εάν είχαν συμπτώματα παρόμοια με τη γρίπη.

Η ξαφνική έξαρση της ασθένειας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου προκάλεσε συναγερμό στο Μιλάνο, προκαλώντας αξιοσημείωτη πτώση στον αριθμό των ανθρώπων που κυκλοφορούν σε δημόσιους χώρους και σπρώχνοντας τους καταναλωτές να αδειάσουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Η Esselunga, μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη βόρεια Ιταλία, ανακοίνωσε ότι είναι σε θέση να γεμίζει τα ράφια και ότι οι αγοραστές δεν χρειάζονται να αγοράζουν περισσότερα από ό, τι για τις συνήθεις ανάγκες τους.

Αν και μέχρι σήμερα το ξέσπασμα της επιδημίας εντοπίζεται περισσότερο στη βόρεια Ιταλία, υπάρχουν σημάδια που παραπέμπουν σε εξάπλωση:

Οι αρχές της πόλης του Παλέρμο της Σικελίας δήλωσαν την Τρίτη ότι ένας τουρίστας από τη βόρεια πόλη Μπέργκαμο είχε βρεθεί θετικός στον ιό και τέθηκε σε καραντίνα εν αναμονή περαιτέρω εξετάσεων.

Share.

Comments are closed.