Κριτική σε ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα από τους BRICS

0

Ο επικεφαλής της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας (NBD) άσκησε κριτική στην Παγκόσμια Τράπεζα και στο ΔΝΤ γιατί βασίζουν τις αποφάσεις τους σειδεολογικά κριτήρια και αναλώνουν πολύ χρόνο για να χορηγήσουν ένα δάνειο.

«Ιστορικά οι ανεπτυγμένες χώρες λένε στις άλλες χώρες αυτό που πιστεύουν ότι είναι σωστό ή λάθος» δήλωσε ο K.V. Kamath σε συνέντευξη του στην γερμανική Handelsblatt. «Αλλά η άνοδος ορισμένων αναπτυσσόμενων χωρών έχει δείξει πως και εμείς καταλαβαίνουμε πως λειτουργούν τα πράγματα» πρόσθεσε.

Ο κ. Kamath υποσχέθηκε ότι η NBD, η οποία ιδρύθηκε από τις χώρες BRICS (σ.σ. τα αρχικά των Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) θα είναι πιο γρήγορη στην χορήγηση δανείων.

«Η προσέγγιση τους είναι να παίρνουν περισσότερο χρόνο για να εξετάσουν προτάσεις» σημείωσε ο τραπεζίτης, προσθέτοντας: «Πιστεύω πως είμαστε σε θέση να καταλήγουμε σε αποφάσεις σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η τράπεζα των BRICS κατανοεί καλύτερα τις αναπτυσσόμενες χώρες και ως εκ τούτου έχει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τους θεσμούς με έδρα την Δύση. «Οι χώρες και οι άνθρωποι δεν θέλουν να περιμένουν χρόνια. Την θέλουν γρηγορότερα» σημείωσε.

Share.

Comments are closed.