Μέτρα... ημίμετρα για την ανακούφιση των πυρόπληκτων φορολογουμένων

0

Μέσα στις στάχτες, τα αποκαΐδια και την συμφορά που άφησαν πίσω τους οι φλόγες, καλούνται οι πυρόπληκτοι της Αττικής να υποβάλουν υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις και να πληρώνουν φόρους για τα εισοδήματα και τον ΦΠΑ που (κάποτε) είχαν εισπράξει.

Πριν καλά-καλά καθαρίσουν τα σπίτια τους από τις στάχτες, όσοι επέζησαν από την καταστροφή θα πρέπει να βάλουν σε σειρά τις εκκρεμότητες στην εφορία –πριν βάλουν ξανά σε τάξη τη ζωή τους, αναφέρει το newmoney.

Με βάση τα μέτρα ανακούφισης που ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης, το υπουργείο Οικονομικών παίρνει τις εξής πρωτοβουλίες:

-  Απαλλάσσει από ΕΝΦΙΑ τους ιδιοκτήτες κατεστραμμένων κτιρίων που …δεν υπάρχουν πια. Αλλά για το 2018 μόνον! Θα φέρει διάταξη που θα απαλλάσσει και όλους τους άλλους πληγέντες από θεομηνίες (πχ πλημμύρες, σεισμούς κλπ) από τον ΕΝΦΙΑ της χρονιάς που επήλθε η καταστροφή του ακινήτου τους.

Το μέτρο, όπως ανακοινώθηκε, έχει προσωρινό χαρακτήρα. Για τα επόμενα έτη (υπάρχει-δεν υπάρχει το ακίνητο) οι ιδιοκτήτες θα υποχρεούνται να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, εκτός αν του χρόνου δοθεί κάποια νέα παράταση της απαλλαγής. Και με τις νέες αντικειμενικές αξίες, με βάση τις Τιμές Ζώνης που ίσχυαν πριν την καταστροφή!

Κατά πληροφορίες -αν και δεν ανακοινώθηκε τελικώς κάτι σχετικό- εξετάζεται και το ενδεχόμενο, για περιπτώσεις όπου οι ιδιοκτήτες των ακινήτων έχουν πεθάνει λόγω της φωτιάς, όσοι κληρονόμοι τους τελούν εν ζωή να απαλλάσσονται από φόρο κληρονομιάς για την περιουσία που τους αφήνουν οι συγγενείς τους.

Ωστόσο ανακοινώθηκε παράταση για την υποβολή μεταβολών στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9), τα οποία επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές έως τέλος του τρέχοντος έτους. Με τον τρόπο αυτό, εφόσον μεταβιβάσουν ή κληρονομήσουν ακίνητα, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να δηλώσουν την αλλαγή μέσα σε 5 μήνες αντί για 30 μέρες, γλιτώνοντας το πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης.

- Δίνει στα πυρόπληκτα νοικοκυριά που υπάγονται στις ΔΟΥ Παλλήνης και Ελευσίνας περιθώριο επιπλέον 59 ημερών (μέχρι Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου) για να υποβάλουν την φορολογικής τους δήλωση, που κανονικά θα έπρεπε να υποβληθεί μέχρι 30 Ιουλίου 2018 (όπως ανακοινώθηκε χθες ότι θα ισχύσει για τους υπόλοιπους φορολογούμενους).

Αντί για 3 διμηνιαίες δόσεις (Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο) θα καλούνται να πληρώσουν τους φόρους σε 4 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να λήγει στις 28 Σεπτεμβρίου (επειδή 30 πέφτει Κυριακή) και τις επόμενες στο τέλος Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

- Για τις πληγείσες επιχειρήσεις η υποβολή δηλώσεων εισοδήματος θα γίνεται έως Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου (αντί 27 Σεπτεμβρίου που ανακοινώθηκε ότι θα ισχύσει για τα νοικοκυριά). Η πληρωμή των φόρων θα ξεκινά τέλη Οκτωβρίου. Η δεύτερη δόση θα πληρωθεί έως 30 Νοεμβρίου 2018, ενώ η τρίτη και τελευταία δόση έως και 31 Δεκεμβρίου 2018.

Το μέτρο πάντως, όπως ανακοινώθηκε, δεν απαλλάσσει από προκαταβολή φόρου για τα κέρδη του 2019 τις επιχειρήσεις που καταστράφηκαν –όπως και ολόκληρη η περιοχή.

- Οι πληγείσες επιχειρήσεις θα κληθούν να υποβάλουν δηλώσεις και να αποδώσουν τον ΦΠΑ που εισέπραξαν έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2018, αντί 31 Ιουλίου που ισχύει κανονικά.

- Παράταση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων έως και 28 Σεπτεμβρίου 2018. Δηλαδή μέσα στου επόμενους 2 μήνες πρέπει να πληρώσουν μαζεμένους όλους τους  φόρους (εισοδήματος, ΦΜΥ, ΦΠΑ, τέλη κλπ)  ενώ ουσιαστικά θα αγωνίζονται για ένα νέο ξεκίνημα μετά την καταστροφή.

Επίσης, για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, προωθείται απόφαση για την αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, που έληξαν ή θα λήξουν εντός εξαμήνου από την έκδοσή της. Αυτό θα αφορά προφανώς δόσεις ρυθμίσεων χρεών ή άλλες οφειλές και όχι τους τρέχοντες φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ κλπ για τα οποία ανακοινώθηκε το ειδικό χρονοδιάγραμμα πληρωμών (28 Σεπτεμβρίου 2018).

Share.

Comments are closed.