Με τον αέρα των θετικών εξελίξεων… ο υπουργός Οικονομικών στο πρώτο Eurogroup του 2020

0

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στο οικονομικό επιτελείο ενόψει του νέου κύκλου επαφών με τους Θεσμούς που ξεκινούν από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μεταβαίνει (την Κυριακή) στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει Δευτέρα και Τρίτη στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin αντίστοιχα.

Στο επίκεντρο των συνεδριάσεων θα βρεθούν θέματα εκτός αμιγώς ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η αποστολή του ΔΝΤ στην ευρωζώνη, η εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και οι κυβερνητικές προτεραιότητες σε Ισπανία, Αυστρία και Φινλανδία.

Η ελληνική πλευρά συμμετέχει πλέον στα αρμόδια όργανα με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και με ένα καταγεγραμμένο βελτιωμένο κλίμα.  Όσον αφορά στα τεχνητά κλιμάκια αυτά συνεχίζουν τις επαφές στα υπουργεία με τους αρμόδιους τεχνοκράτες καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Στην παρούσα φάση δεν αναμένονται σημαντικές αποφάσεις, καθώς το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενη φάση.

Ωστόσο, πρέπει να σταθούμε σε δύο σημεία: Το πρώτο αφορά στην απόφαση των θεσμών, μετά την θετική αξιολόγηση του Δεκεμβρίου, να γίνουν λίγο πιο αυστηροί για να κλείσουν πιο γρήγορα οι σχετικές εκκρεμότητες στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης.

Το δεύτερο θέμα που σχετίζεται με το σχέδιο "Ηρακλής", η Κυβέρνηση δείχνει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις επιφυλάξεις των συνομιλητών της και έχει ήδη στείλει μήνυμα στους Θεσμούς ότι θα προχωρήσει στις κατάλληλες κινήσεις, ώστε το σχέδιο να λειτουργήσει ιδανικά και να αποφευχθεί οποιαδήποτε αρρυθμία στην εφαρμογή του στο μέλλον.

Share.

Comments are closed.