Μητσοτάκης για bad bank: Είναι μία επιλογή αλλά δεν είναι απαραίτητη τώρα

0

Η ελληνική κυβέρνηση θα παραμείνει επικεντρωμένη την ατζέντα της μεταρρύθμισης της οικονομίας, ακόμη και μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊό, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτή η κυβέρνηση εξελέγη πριν από ένα χρόνο με βάση ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρύθμισης και ο κορωνοϊός έχει επιταχύνει την ανάγκη για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», είπε ο Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση Bloomberg.

«Ήμασταν σε πολύ καλό μονοπάτι και θα εκτροχιαστούμε το 2020, αλλά δεν έχουμε λόγο να μην πιστεύουμε ότι η ελληνική ανάκαμψη – που αναμένω να ξεκινήσει το 2021 – θα είναι απίστευτα ισχυρή», είπε ο πρωθυπουργός, αναφέρει το newmoney.gr.

Η επόμενη πρόκληση του Μητσοτάκη είναι να σώσει ό, τι είναι δυνατόν από την τρέχουσα τουριστική περίοδο και να ξεπεράσουμε τις οικονομικἐς επιπτώσεις της επιδημίας του ιού, αναφέρει το Bloomberg.

Η Ελλάδα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης στον κόσμο. Με πληθυσμό 11 εκατομμυρίων ανθρώπων είχε καταγράψει 185 θανάτους και λιγότερα από 3.200 κρούσματα ως την Τετάρτη, ένα κλάσμα του τραγικού απολογισμού άλλων ευρωπαϊκών εθνών όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία.

Η γρήγορη αντίδραση του πρωθυπουργού στο ξέσπασμα της πανδημίας θεωρείται ότι ήταν αυτή που βοήθησε στον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού, αναφέρει το πρακτορείο. Η κυβέρνηση προχώρησε γρήγορα στο κλείσιμο των περισσότερων δραστηριοτήτων στη χώρα και πήγε σε πλήρες lockdown από το πρώιμο στάδιο της κρίσης.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί τώρα να συγκρατήσει τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας. Ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει ένα πακέτο μέτρων στήριξης αξίας 24 δισ. ευρώ και η κυβέρνησή του προβλέπει ότι στην Ελλάδα η ύφεση φέτος θα είναι περίπου 8% φέτος, χαμηλότερη από ό, τι σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Ελλάδα χώρα χαμηλού κινδύνου, που διαθέτει μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και προγραμματισμένες εθνικές εκλογές σε τρία χρόνια. Είπε επίσης ότι η Ελλάδα «μπορεί να αποφέρει καλές, υψηλότερες αποδόσεις από ό, τι άλλες χώρες, καθώς υπάρχει ένα ξεκάθαρο αφήγημα ανάπτυξης.»

Η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορά της σε τουρίστες από τα περισσότερα μέρη του κόσμου στις 15 Ιουνίου, διατηρώντας σε ισχύ υγειονομικούς κανόνες, καθώς προσπαθεί να προσελκύσει τουρίστες και να κρατήσει ζωντανό τον ζωτικό τουριστικό τομέα, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο της οικονομίας και πάνω από το ένα τέταρτο των θέσεων εργασίας.

Ο τουρισμός – που δημιουργεί τις περισσότερες θέσεις εργασίας – είναι μια υπηρεσία που δεν μπορεί να ανατεθεί σε εξωτερικούς συνεργάτες άρα ο τομέας θα συνεχισει να δημιουργεί απασχόληση, είπε ο Μητσοτάκης.

«Έχουμε δημιουργήσει ένα λεπτομερές πρωτόκολλο και συγκεκριμένους κανόνες που σχετίζονται με το πώς σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας και έχουμε την πεποίθηση ότι δεν θα δούμε μια δεύτερη έξαρση» στη μετάδοση, είπε ο πρωθυπουργός.

Κακή τράπεζα

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας, προγενέστερη το ξέσπασμα του coronavirus, είναι το τεράστιο ποσό των τραπεζών επισφαλών δανείων έχουν στα βιβλία τους. Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα προστασίας περιουσιακών στοιχείων, βάσει του οποίου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα συσκευάζονται σε τίτλους και θα πωλούνται με μερική κρατική εγγύηση.

Το λεγόμενο έργο Ηρακλής στοχεύει στη μείωση των περίπου 70 δισεκατομμύρια ευρώ επισφαλών δανείων κατά περίπου 40%.

Η Τράπεζα της Ελλάδος εργάζεται επίσης για ένα σενάριο κακής τράπεζας που θα βοηθούσε στην εξάλειψη των υπολοίπων επισφαλών δανείων. «Είναι μια επιλογή, αλλά δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητη τώρα», είπε ο Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντάς το ως σχέδιο έκτακτης ανάγκης που μπορεί να παραμείνει ως εφεδρεία στην περίπτωση που πάει κάτι στραβά με το αρχικό πρόγραμμα.

Share.

Comments are closed.