Μόρια: Πως έγινε… ελληνικό το ευρωπαϊκό πρόβλημα

0

Η σορός μιας απανθρακωμένης γυναίκας και ενός απανθρακωμένου παιδιού, που μετέφεραν μέσα σε μια κουβέρτα πρόσφυγες και μετανάστες, είναι οι άγριες εικόνες που αποτυπώθηκαν στις συνειδήσεις μας από την Μόρια την περασμένη Κυριακή.

Στην περιοχή διαδραματίζονται εικόνες χάους, εδώ και μήνες. Χάος που έχει υπογραφή…

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Ένα πρόβλημα τεράστιο, το οποίο ήταν καλά κρυμμένο κάτω από το χαλί από την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τραγωδία με τους νεκρούς που κάηκαν στάθηκε η αφορμή για να δούμε το μέγεθος του προβλήματος που ήταν καλά στοιβαγμένο. Ένα θέμα το οποίο δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.

Ωστόσο χάρις στις λευκές επιταγές που υπέγραφε η ηγεσία της Κουμουνδούρου η Ελλάδα «φορτώθηκε» ένα πρόβλημα που έχει αντίβαρο εκατοντάδες ανθρώπινες ψυχές.

Ασφυξία

Στο παλιό στρατόπεδο της Μόριας βρίσκονται 13.000 άνθρωποι κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον. Είναι τραγικό ο τέως πρωθυπουργός από το Βήμα της Βουλής των Ελλήνων να μιλά επί τέσσερα χρόνια για την ευαισθησία του στο μεταναστευτικό και να παραδίδει μια κατάσταση ιδιαίτερα δύσκολη και ταυτόχρονα επικίνδυνη.

Ωστόσο και η παρούσα κυβέρνηση δεν έκρινε σωστά το θέμα από την αρχή με αποτέλεσμα να πάρει αυτές τις διαστάσεις. Και σίγουρα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχουν γίνει τόσα υπουργικά για το μεταναστευτικό και δεν υπήρξε καμία βελτίωση ειδικά στη Μόρια που η κατάσταση είναι στο κόκκινο.

Από την άλλη η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, σε μια δήλωσή της χαρτογράφησε όλο το θέμα δείχνοντας πως γνωρίζει πολύ καλά την πραγματική όψη του προβλήματος ενώ εξαπέλυσε βέλη σε υπεύθυνους της παρούσας και της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Η σκέψη μας είναι στη Μόρια. Δυστυχώς χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Καθυστέρησαν αδικαιολόγητα. Οι υπεύθυνοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους» έγραψε χαρακτηριστικά στον λογαριασμό της στο twitter.

Υγειονομική Βόμβα

Κραυγές χωρίς αντίκρισμα είναι οι φωνές των ειδικών και των γιατρών προς το υπουργείο Υγείας που αφορά τον εμβολιασμό των προσφύγων που κατοικούν στον καταυλισμό της Μόριας.

«Σκεφτείτε αν υπάρξει επιδημία στον καταυλισμό όπου ζουν 13.000 άνθρωποι» λέει στο «Καρφί» ένας από τους ειδικούς που επισκέπτονται συχνά τον καταυλισμό και συνεχίζει «μιλάμε για μια δομή που χωρά με τα βίας 1300 άτομα και αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 13.000! Μήπως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά τον εμβολιασμό των ανθρώπων πριν ο χειμώνας δείξει τα δόντια του στην περιοχή; Αν δεν πάνε καλά τα πράγματα θα υπάρχει μια υγειονομική βόμβα που θα απειλήσει τον τοπικό - και όχι μόνον - πληθυσμό».

Αυτή η δήλωση που έγινε στο «Καρφί» είναι ένα θέμα που δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας και είναι ιδιαίτερα σημαντικό που θα πρέπει να το δει η κυβέρνηση άμεσα.

Η συμφωνία με τους Τούρκους και τα χωρικά ύδατα

Ουσιαστικά, η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, τρία χρόνια μετά την υπογραφή της, λειτουργεί στην πράξη σαν μια συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας. Εδώ και ενάμιση χρόνο δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι η χώρα μας επωμίζεται δυσανάλογα μεγάλο βάρος σε σχέση με τους εταίρους της στην Ε.Ε..

Η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τις αιτήσεις ασύλου σε σχέση με τον πληθυσμό της και μόλις τρίτη σε απόλυτους αριθμούς μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία, που είναι πολύ μεγαλύτερες χώρες. Το 2018 καταγράφηκαν 66.970 αιτήσεις χορήγησης ασύλου έναντι 58.642 το 2017 ενώ, όπως δήλωσε ο κ. Βίτσας «σε όλες τις προσομοιώσεις που έχουμε κάνει, η Ελλάδα πρέπει να εξετάζει περίπου 20.000 αιτήματα ασύλου το χρόνο». Και πρόσθεσε: «Η οικονομική βοήθεια που έχουμε από την ΕΕ είναι επαρκής. Το πρόβλημα είναι ότι συνεχώς προστίθενται και νέοι πληθυσμοί».

Την ίδια ώρα τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας βάσει της συμφωνίας της Ευρώπης με την Τουρκία μπορεί να τεθούν υπό αμφισβήτηση από τους γείτονες καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να μπουν στον ελληνικό χώρο για να σώσουν μετανάστες αν χρειαστεί (!).

Παίρνοντας όμως ως δεδομένο την παλιά τους τακτική, η οποία ήταν να τρυπούν τις βάρκες των ανθρώπων εν πλω, μπορεί να εισέλθουν με πρόσχημα για να τους σώσουν στην δική μας περιοχή.

Ένας όρος που πέρασε στα ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από την παρούσα.

* Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου

Share.

Comments are closed.