Ντάισελμπλουμ κατά Κομισιόν για διακρίσεις κατά μικρών κρατών

0

Ανησυχία για τυχόν διακρίσεις της Κομισιόν μεταξύ μικρών και μεγάλων κρατών όσον αφορά τους δημοσιονομικούς κανόνες εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, εκ μέρους των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε..

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε ότι τα παραδείγματα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας εγείρουν ερωτήματα για την προβλεψιμότητα και την αντικειμενικότητα της εφαρμογής των κανόνων.

«Αν τα κράτη-μέλη νιώθουν ότι οι αποφάσεις της Κομισιόν δεν είναι αντικειμενικές, ότι ενδεχομένως κάνουν διακρίσεις μεταξύ των μικρών και των μεγάλων κρατών -μελών, αυτό αποτελεί μεγάλη ανησυχία», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Το νιώθω κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Eurogroup ότι οι υπουργοί αρχίζουν και ανησυχούν λίγο για αυτό».

Τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέβαλε την επιβολή κυρώσεων στην Ισπανία και την Πορτογαλία για τα υπερβολικά τους ελλείμματα, περιμένοντας να διενεργηθούν πρώτα οι βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία στις 26 Ιουνίου.

«Έχουν υπάρξει κάποιες ανησυχίες αναφορικά με πρόσφατες αποφάσεις για την Ισπανία και την Πορτογαλία, διότι φάνηκε να υποδηλώνεται και πρόσθετος χρόνος στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος», συνέχισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Είναι η δεύτερη φορά φέτος που η Κομισιόν ενδίδει στην πολιτική πραγματικότητα αντί να εφαρμόζει απαρέγκλιτα τους κανόνες της Ε.Ε. για τα υπερβολικά ελλείμματα, θέτοντας εν αμφιβόλω την προθυμία της να επιβάλει κυρώσεις.

Πέρυσι, έδωσε στη Γαλλία, η οποία κατ’ επανάληψη παραβιάζει τους κανόνες για το έλλειμμα, δύο ακόμα χρόνια για να το μειώσει εντός του ορίου της Ε.Ε..
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επίσης προκάλεσε εντύπωση με τα σχόλιά του τον περασμένο μήνα για την αντιμετώπιση της Γαλλίας.
«Υπήρξε ένα σχόλιο από τον πρόεδρο της Κομισιόν για το πώς και γιατί η Γαλλία θα πρέπει να έχει διαφορετική μεταχείριση… ότι η Γαλλία προφανώς άξιζε μια διαφορετική μεταχείριση διότι είναι η Γαλλία», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ. «Προσπαθώ να καταλάβω αυτού του είδους τα σχόλια και πολλά άλλα κράτη-μέλη επίσης προσπαθούν να καταλάβουν αυτού του είδους τα σχόλια», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η μη συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., που θέτει όριο για το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ και για το χρέος στο 60% του ΑΕΠ, ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην κρίση χρέους, η οποία απείλησε την ενότητα της Ευρωζώνης.

Share.

Comments are closed.