Ξεκινά η αγορά κόκκινων δανείων από EBRD

0

Η Eυρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) αναμένει να αγοράσει τα πρώτα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ελληνικών τραπεζών τις ερχόμενες εβδομάδες, δήλωσε ανώτατο στέλεχος της τράπεζας την Τρίτη.

Η Sabina Dziurman, υπεύθυνη της EBRD στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ανέφερε στο Reuters πως οι αγορές αναμένεται να οδηγήσουν τις επενδύσεις της τράπεζας στην χώρα πάνω από τα 320 εκατ. ευρώ του 2015.

«Περιμένουμε κάποιες συναλλαγές να ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες» σημείωσε η κα. Dziurman στο συνέδριο Global Markets Forum του Reuters. «Θα απογοητευόμουν αν οι επενδύσεις ήταν μικρότερες από πέρυσι (σ.σ. 320 εκατ. ευρώ)» πρόσθεσε.

Η ίδια τόνισε πως η EBRD έχει εκπλαγεί θετικά από το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει ως τώρα ο ιδιωτικός τομέας για την Ελλάδα και ότι συζητά με δυνητικούς επενδυτές σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν να προχωρήσουν τα πακέτα των προβληματικών δανείων.

Στην Ελλάδα, το νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει τώρα την πώληση χαρτοφυλακίων «κόκκινων» δανείων ή την τοποθέτηση τους σε ειδικά οχήματα εκτός ισολογισμού, ωστόσο επιτρέπεται το πακετάρισμα και η διαχείριση τους από ειδικές εταιρείες.

Η EBRD έχει επενδύσει ήδη 250 εκατ. ευρώ στις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες, ενώ ετοιμάζεται να αγοράσει το 15% της Ευρωπαϊκής Πίστης της Πειραιώς.

Share.

Comments are closed.