Οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη στα ομόλογα

0

Με επιθετικές πωλήσεις ομολόγων στις αγορές ξεκίνησε η πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Τα ευρωπαϊκά ομόλογα πιέζονται ιδιαιτέρως από το πρωί καθώς καταγράφουν σημαντική υποχώρηση στην τιμή τους και ταυτόχρονα αύξηση στις αποδόσεις τους (ενδεικτικά επιτόκια δανεισμού). Είναι αξιοσημείωτο ότι η αδυναμία ήταν γενικευμένη – και δεν παρουσίαζε διαφορετική ένταση στην περιφέρεια ή τον πυρήνα, μόνο τα ομόλογα Ελλάδας και Ιταλίας είχαν διακριτά χειρότερες επιδόσεις.

10ετή Ομόλογα – Πιέσεις σε περιφέρεια και σε πυρήνα

Στα δεκαετή ομόλογα ένα ισχυρό κύμα πωλητών αύξησε το «ενδεικτικό επιτόκιο» της Ελληνικής Δημοκρατίας για 10 χρόνια στο 1,525, μια επιδείνωση 8% (13:00). Η συμπεριφορά του Ιταλικού ομολόγου ήταν χειρότερη καθώς η αύξηση του κόστους δανεισμού από το άνοιγμα των αγορών άγγιξε το 12% – στο 1,35.

Ωστόσο και οι χώρες του ευρωπαϊκού πυρήνα είδαν τις αποδόσεις τους να αυξάνονται σημαντικά σήμερα, συνεχίζοντας πιο έντονα την τάση των τελευταίων εβδομάδων.

Η απόδοση των Γερμανικών ομολόγων επιδεινώθηκε κατά 6,8%, της Ολλανδίας κατά 6,5% του Βελγίου κατά 6,4% και της Γαλίας κατά 6,8%. Όμως Αντίστοιχη ποσοστιαία επιδείνωση όμως παρουσίασαν τα ομόλογα των χωρών της περιφέρειας: Κατά 6% και κατά 6,6% αυξήθηκε σήμερα το κόστος δανεισμού Πορτογαλίας και Ισπανίας. Οι αποδόσεις σήμερα για τα περισσότερα ομόλογα είναι στα πιο υψηλά της τελευταίας εβδομάδας.

Ερμηνεία

Μια συνεχιζόμενη ροή ειδήσεων υποστηρίζει τις ανοδικές προοπτικές των χρηματιστηρίων αλλα ταυτόχρονα αδυνατίζει το ενδιαφέρον για τις αγορές ομολόγων. Οι ειδήσεις αυτές έχουν να κάνουν με ενδείξεις οικονομικής ανάπτυξης, σημάδια εκτόνωσης των εμπορικών εντάσεων, αλλά και σήματα από τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών που υποστηρίζουν τις προοπτικές των χρηματιστηριακών δεικτών.

Επιπλέον καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της χρονιάς και οι διαχειριστές κεφαλαίων κυνηγούν να κατοχυρώσουν τα τελευταία κέρδη της χρονιάς, παρατηρούμε μια έξοδο κεφαλαίων από τις αγορές ομολόγων και αυξημένες τοποθετήσεις στα χρηματιστήρια. \

Οι αγορές ομολόγων στην Ευρώπη δείχνουν προς το παρόν να κρυώνουν σχεδόν ομοιόμορφα.

Share.

Comments are closed.