Οι 14 προτάσεις του ΤΕΕ για επανεκκίνηση της οικονομίας

0

Δεκατέσσερις προτάσεις χωρίς δημοσιονομικό κόστος για την ταχεία επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, παρουσίασε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, με αφορμή τον απολογισμό του πρώτου χρόνου από την ανάληψη της προεδρίας του Επιμελητηρίου.

Παράλληλα, επισήμανε τις ενέργειες που καταβάλλονται εκ μέρους του Επιμελητηρίου για την καταπολέμηση της ανεργίας στον κλάδο, με τον κ. Στασινό να προειδοποιεί ότι «εάν συνεχίσει να μαστίζεται από την παρατεταμένη ύφεση, σε επτά χρόνια η χώρα δεν θα διαθέτει εν ενεργεία μηχανικούς».

Ο κ. Στασινός πρότεινε την άμεση ενεργοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ, όπως το «Εξοικονομώ», τα οποία αναμένεται να απελευθερώσουν μεσοπρόθεσμα πόρους της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, και για τα οποία, όπως επεσήμανε, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επικαιροποίηση του νέου ΚΕΝΑΚ (Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης κτιρίων), που αναμένεται σύμφωνα με εκτιμήσεις εντός του φθινοπώρου.

Παράλληλα, ζήτησε μια νέα πρόσκληση για νεοφυείς επιχειρήσεις στην οποία να μπορούν να ενταχθούν και οι μηχανικοί.

Επιπλέον, όπως είπε, ενέργειες γίνονται για την δημοσιοποίηση προσκλήσεων εντός του 2016 για ένταξη έργων που αντιστοιχούν στο 30% του συνολικού προϋπολογισμού.

Ο κ. Στασινός επισήμανε τις προσπάθειες που γίνονται εκ μέρους του ΤΕΕ για την άμεση λειτουργία της Ηλεκτρονικής Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών, καθώς όπως είπε το ηλεκτρονικό σύστημα είναι έτοιμο, παρόλα αυτά παρατηρούνται καθυστερήσεις στην υπογραφή της απαραίτητης ΚΥΑ από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Επιπρόσθετα, προτάθηκε η άμεση λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου με όλα τα στοιχεία και σχέδια κάθε οικοδομής στην παρούσα πραγματική τους κατάσταση, ώστε κάθε σχέδιο για την ανάπτυξη να βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα, έργο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί συνολικά σε βάθος χρόνου.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ πρότεινε, ακόμη, την ηλεκτρονική αδειοδότηση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με ευθύνη ελεύθερου επαγγελματία μηχανικού, καθώς επίσης και τουριστικών, βιοτεχνικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη παροχής κινήτρων σε πολίτες εκτός Ε.Ε. για αγορά κατοικίας, όπως η χορήγηση βίζας, με βάση το μοντέλο της Πορτογαλίας. Όπως είπε, απαιτούνται διακρατικές συμφωνίες για το εν λόγω εγχείρημα, καθώς επίσης και διευκολύνσεις σε σχέση με το καθεστώς των capital controls. Επίσης, πρότεινε την παροχή κινήτρων αγοράς κατοικίας από Έλληνες μετανάστες με μηδενικό ή πολύ χαμηλό φόρο.

Βασική προϋπόθεση για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, κατά τον κ. Στασινό, είναι η εκχώρηση ρόλου ελεγκτή σε ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς για αδειοδοτήσεις όπως περιβαλλοντικές και άλλες, κατά το πρότυπο των ελεγκτών δόμησης. Όπως είπε, θα μπορούσαν να ορίζονται ανά περίπτωση κατόπιν κλήρωσης προκειμένου να μηδενίζεται η πιθανότητα διαφθοράς.

Στάθηκε επίσης στη θεσμοθέτηση της Τράπεζας Γης, ενός θεσμού που μέσω ενός ηλεκτρονικού συστήματος θα μπορούν να γίνονται πράξεις όπως: η αγορά συντελεστή δόμησης για οριστική τακτοποίηση αυθαιρέτων που τώρα προβλέπεται για 30 χρόνια, αγορά συντελεστή δόμησης σε αντικειμενικά καθορισμένες ζώνες υποδοχής, ανταλλαγές εκτάσεων για τον απεγκλωβισμό οικοδομικών συνεταιρισμών, χρηματοδότηση της αποκατάστασης των προσόψεων όλων των διατηρητέων κτηρίων από τους πόρους της αγοράς συντελεστή των ίδιων των διατηρητέων.

Ο κ. Στασινός πρότεινε επίσης κίνητρα χρηματοδότησης από επενδυτές των οικοδομικών συνεταιρισμών που θα πρέπει άμεσα να απεγκλωβιστούν στη βάση της πρόσφατης νομοθεσίας του Ν.4280/2014, καθώς επίσης και στην έκδοση κανονιστικών πράξεων για την εφαρμογή του Ν. 4280/2014 και εφαρμογή των διαδικασιών μέσω ηλεκτρονικού συστήματος.

Επιπλέον, επεσήμανε την ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου ανάθεσης μελετών και δημοσίων έργων με περιορισμό του ποσοστού έκπτωσης με βάση έναν δυναμικό αλγόριθμο, ώστε αυτή να μην μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων, με ταυτόχρονη ενοποίηση των επιτρεπόμενων σταδίων προσφυγών για να μειωθεί ο χρόνος ανάθεσης.

Τέλος, στάθηκε στην άμεση θεσμοθέτηση του Χωροταξικού Τουρισμού στη βάση αυτού του 2013.

Share.

Comments are closed.