Ουδέτερη αλλά με υψηλό ρίσκο η σύσταση της Citi για τις ελληνικές τράπεζες

0

Ουδέτερη είναι η νέα σύσταση της Citigroup για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς, όπως επισημαίνεται ο κλάδος οδηγείται μεν στη σωστή κατεύθυνση,  οι κίνδυνοι, ωστόσο, παραμένουν.

Όπως επισημαίνει η Citigroup, σε ανάλυσή της, η μακροοικονομική βελτίωση, η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, καθώς και η ενίσχυση των ελληνικών ομολόγων βοήθησε τον κλάδο να ανακάμψει από τα χαμηλά του Ιανουαρίου και να καταγράψει ένα σημαντικό ράλι ανόδου. Παράλλήλα, επισημαίνει πως η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA περιορίστηκε τον Μάρτιο στα 18 εκατ. ευρώ, αναφέρει το newmoney.gr.

Όπως τονίζει η Citigroup, η εφαρμογή συνολικών λύσεων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), που υποχώρησαν κατά 13,1 δισ. το 2018, θα είναι ένας θετικός καταλύτης για τον κλάδο και θα οδηγήσει σε βελτίωση των συστάσεών της, ωστόσο, ο δρόμος προς την πλήρη ανάκαμψη είναι δύσκολος και οι κίνδυνοι για την κερδοφορία από τόκους θα εξακολουθήσουν να παραμένουν.

Αντίθετα, η επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος, η μείωση του ενδιαφέροντος για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία και οι νέες απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών θα μπορούσαν να αλλάξουν σε αρνητική τη στάση της.

Εξηγώντας την ουδέτερη στάση της για τον κλάδο η Citi επισημαίνει πως με βάση τους εκτιμώμενους ρυθμούς ανάκτησης για τους διάφορους τύπους προβληματικών εκθέσεων των τραπεζών,, το έλλειμμα των προβλέψεων διαμορφώνεται στα 12 δισ. ευρώ στα τέλη του 2018.

Σε σύγκριση με τα κεφαλαιακά αποθέματα, το έλλειμμα είναι χαμηλότερο για την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank (pro-forma για τη συγχώνευση της Grivalia) και υψηλότερο για την Alpha και την Πειραιώς.

Η Citi τηρεί ουδέτερη στάση με υψηλό ρίσκο για την Πειραιώς και την Alpha τις οποίες και υποβαθμίζει από τη σύσταση «αγοράς» (buy), δεδομένου του κινδύνου εκτέλεσης για την αντιμετώπιση των NPEs. Βλέπει χαμηλότερο κίνδυνο για την Εθνική και την Eurobank τις οποίες επίσης υποβαθμίζει από τη σύσταση buy και τις αξιολογεί με στάση Neutral / High Risk επίσης.

Παράλληλα, υποβαθμίζει την τιμή- στόχο για την Alpha Bank στα 1,76 ευρώ από 1,87 ευρώ πριν, για την Eurobank στο 0,85 ευρώ από 0,95 πριν, ενώ για την Εθνική αυξάνει την τιμή – στόχο στα 2,22 ευρώ από 1,08 πριν και για την Πειραιώς στα 1,84 ευρώ από 0,76 ευρώ πριν.

Share.

Comments are closed.