Ο Άμπε ανοίγει δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ ΗΠΑ- Ιράν

0

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe θα επισκεφθεί το Ιράν, προκειμένου να αμβλύνει τις αυξανόμενες εντάσεις, αφού ο πρόεδρος Donald Trump έδωσε την άδεια για αυτή την αποστολή, στην οποία ο Ιάπων πρωθυπουργός θα χρησιμεύσει ως μεσάζων μεταξύ των ηγετών της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον.

Ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου Yoshihide Suga δεν έδωσε ημερομηνίες για το ταξίδι ή περαιτέρω λεπτομέρειες της επίσκεψης σε μια ενημέρωση που έκανε την Πέμπτη, αλλά τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης -συμπεριλαμβανομένης της Kyodo News- δήλωσαν ότι θα ταξιδέψουν από τις 12 έως τις 14 Ιουνίου και θα συναντηθούν με ηγέτες του Ιράν. Το ταξίδι θα είναι το πρώτο από εν ενεργεία Ιάπωνα πρωθυπουργό στο Ιράν τα τελευταία 41 χρόνια, αναφέρει το newmoney.

Η Ιαπωνία είναι ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ασία και παράλληλα έχει δεκαετίες καλών σχέσεων με το Ιράν. Ο Abe καλωσόρισε τον υπουργό Εξωτερικών Mohammad Javad Zarif σε επίσκεψη που αυτός πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα και εξέφρασε την υποστήριξή του για την πολυεθνική συμφωνία του 2015 που περιορίζει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η οποία απορρίφθηκε από την κυβέρνηση Trump.

Μια επιτυχημένη επίσκεψη θα ανοίξει έναν δίαυλο στην επικοινωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, δήλωσε ο Kazuo Takahashi, καθηγητής διεθνούς πολιτικής στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Ιαπωνίας. Το ταξίδι του Abe εξυπηρετεί επίσης τους σκοπούς της Ιαπωνίας, η οποία βασίζεται στο πετρέλαιο από τη Μέση Ανατολή και επιδιώκει την υποστήριξη των ΗΠΑ για ανοικτά θέματα που έχει στην Ασία, πρόσθεσε.

Share.

Comments are closed.