Πίσω από τα... κάγκελα ο Φιγιον για το Penelope Gate

0

O πρώην συντηρητικός πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος κατηγορήθηκε για τις δουλειές-φάντασμα της συζύγου του, το γνωστό Penelope Gate, καταδικάστηκε σήμερα σε πέντε χρόνια κάθειρξη εκ των οποίων τα δύο φυλάκιση, για «κατάχρηση δημοσίου χρήματος».

Η σύζυγός του Πενέλοπι κρίθηκε επίσης ένοχη και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή, για «υπεξαίρεση δημοσίων κεφαλαίων», «αποδοχή υπεξαιρεθέντων δημόσιων κεφαλαίων» και «κατάχρηση κοινωνικών αγαθών». Της επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 375.000 ευρώ ενώ δεν θα μπορεί να εκλεγεί σε αιρετό αξίωμα για δύο χρόνια.

Συγκεκριμένα, ο Φρανσουά Φιγιόν καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια κάθειρξη εκ των οποίων τα δύο φυλάκιση, 375.000 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση των πολιτικών του δικαιωμάτων για δέκα χρόνια.

Το ζεύγος Φιγιόν και ο συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Μαρκ Ζουλόντ, ο οποίος κατηγορείται πως συστηματοποίησε την καταβολή τεράστιων χρηματικών ποσών προς την σύζυγο Φιγιόν, για εικονική εργασία, από το 1998 ως το 2013, καταδικάστηκε επίσης να επιστρέψει το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ στο γαλλικό κοινοβούλιο, απόφαση για την οποία θα ασκήσει έφεση.

Το Penelope Gate
Το σκάνδαλο Φρανσουά Φιγιόν ξέσπασε μόλις έξι εβδομάδες από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017, γκρεμίζοντας την προεκλογική του εκστρατεία από τα θεμέλια και αφήνοντας για πρώτη φορά υποψήφιο της γαλλικής Δεξιάς εκτός β’ γύρου στις προεδρικές εκλογές.

Οι κατηγορίες συνέτριψαν τα πολιτικά όνειρα του Φιγιόν και μια σταδιοδρομία 35 χρόνων στο δημόσιο βίο, αλλάζοντας τον ρου της γαλλικής πολιτικής. Στις αρχές του 2017 ο κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός ήταν το φαβορί για τις προεδρικές εκλογές, όταν η εφημερίδα Le Canard Enchaîné αμφισβήτησε τη δουλειά της συζύγου του. Όταν ο Φιγιόν επέμεινε ότι η γυναίκα του εργαζόταν ως βοηθός του, το Envoye Special έφερε στην επιφάνεια μια παλιά συνέντευξη της κυρίας Φιγιόν, που είχε παραχωρήσει το 2007 στη βρετανική εφημερίδα Sunday Telegraph, όταν ερωτηθείσα αν εργάζεται για λογαριασμό του άνδρα της απάντησε: «Ουδέποτε υπήρξα βοηθός του ή κάτι τέτοιο».

Το “Penelopegate”, όπως ονομάστηκε το σκάνδαλο, κατέστρεψε τον Φιγιόν, που είχε κατεβεί στην προεκλογική καμπάνια ως αδιάφθορος, άσπιλος πολιτικός. Ο Φιγιόν αρνήθηκε να πετάξει λευκή πετσέτα για να χάσει στον Α΄ γύρο των προεδρικών εκλογών και να αφήσει για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της Γαλλίας τη Δεξιά χωρίς υποψήφιο στον Β΄γύρο, που κέρδισε άνετα ο Εμανουέλ Μακρόν, ένας ελάχιστα γνωστός εκτός συνόρων πρώην υπουργός Οικονομικών και τραπεζίτης, έχοντας ως αντίπαλό του την Μαρίν Λεπέν.

Share.

Comments are closed.