«Παζάρια» για τις νέες διοικήσεις στις τράπεζες

0

Οι προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου με την πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) κ. Daniele Nouy όπως αναφέρουν πηγές της ΕΚΤ. Η συνάντηση κράτησε περίπου μιάμιση ώρα, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Μολονότι οι λεπτομέρειές της δεν έγιναν γνωστές, είναι σαφές πως αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και οι διοικήσεις των τραπεζών, θέματα αλληλένδετα αφού τα νέα τραπεζικά στελέχη θα είναι αυτά που θα διαμορφώσουν και τις προϋποθέσεις, ώστε να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση της οικονομίας μέσα από τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων. Το τελευταίο αυτό εγχείρημα είναι από τα σημαντικότερα που καλούνται να διαχειριστούν οι διοικήσεις των τραπεζών.

Κλειστά τα χαρτιά τους κράτησαν και στο υπουργείο Οικονομικών όπου αρκέστηκαν να επιβεβαιώσουν το αντικείμενο της συνάντησης και πως αυτή διεξήχθη σε ιδιαιτέρως καλό κλίμα.

Και ενώ η συνάντηση αυτή επικεντρώθηκε στις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος η στελέχωση των τραπεζών βρίσκεται με βάση τις προβλεπόμενες από τον SSM ημερομηνίες πολύ κοντά στο σημείο μηδέν μολονότι η ονοματολογία παραμένει κραταιά μόνον σε επίπεδο φημών αφούν η επιβεβαίωση απέχει.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η συζήτηση μεταξύ των κ.κ. Νουί και Τσακαλώτου είχε στην ατζέντα και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ελληνικές πηγές ανέφεραν πως στόχος είναι να διατηρηθεί η ελληνικότητα του ελληνικού banking, ενώ προτεραιότητα είναι και η διαχείριση των NPLs.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν εκτιναχθεί στα 117 δισ. ενώ σε ορισμένες κατηγορίες δανείων έχουν φθάσει στο 83% με 84% του συνολικού χαρτοφυλακίου της κατηγορίας όπως τα καταναλωτικά ή ο δανεισμός σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τραπεζικοί παράγοντες συνομολογούν πως το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων έχει αρχίσει έντονα να απασχολεί και την κυβέρνηση.

Μάλιστα κύκλοι της αγοράς σημείωναν πως το θέμα αυτό εθίγη και στου Μαξίμου όταν οι παραγωγικές τάξεις συνάντησαν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα χθες ενόψει της ΔΕΘ.

Η κυβέρνηση επιδιώκει έστω και καθυστερημένα δύο στόχους: τη διατήρηση της ελληνικότητας όσον αφορά την ταυτότητα των διοικησεων των τραπεζών και μία δυνητικά λιγότερο επιθετική πολιτική σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια.

Ωστόσο η θέση τόσο της ΕΚΤ όσο και του SSM είναι απολύτως δεδομένη αφού μόλις χθες ο Μάριο Ντράγκι επανήλθε στο θέμα αυτό μέσω της απάντησης σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή. Ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ εμμέσως πλην σαφώς μίλησε για τη σημασία που αποδίδει η ΕΚΤ στην εξεύρεση ανθρώπων, οι οποιοι θα στελεχώσουν τις διοικήσεις των τραπεζών «τέτοιων που να μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών». Συγχρόνως σημείωσε την ανάγκη να μην μπορούν τα στελέχη αυτά να δεχθούν παρεμβάσεις πολιτικές ή άλλες.

• Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν εκτιναχθεί στα 117 δισ. ενώ σε ορισμένες κατηγορίες δανείων έχουν φθάσει στο 83% με 84% του συνολικού χαρτοφυλακίου της κατη­γορίας όπως τα καταναλωτικά ή ο δανεισμός σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

• Η κυβέρνηση επιδιώκει έστω και καθυστερημένα δύο στόχους: τη διατήρηση της ελληνικότητας όσον αφορά την ταυτότητα των διοικήσεων των τραπεζών και μία δυνητικά λιγότερο επιθετική πολιτική σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια.

Share.

Comments are closed.