Πακέτο παροχών: Γενναίες μειώσεις σε εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές

0

Τον Μάιο, όταν θα εκκινήσουν οι συζητήσεις για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η κυβέρνηση θα κλειδώσει το νέο πακέτο ελαφρύνσεων το οποίο θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται από φέτος.

Έως τότε το οικονομικό επιτελείο θα έχει πιο καθαρή εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τον δημοσιονομικό χώρο, και αναμένεται να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για την πρώτη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που θα δουν φέτος οι φορολογούμενοι, τη μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά σε συνδυασμό με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αλλά και μια νέα, πιο γενναία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το επόμενο έτος.

Για τις νέες αντικειμενικές αξίες, ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν φέτος μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και να ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2021 για τις αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές ακινήτων, καθώς και για τους υπόλοιπους φόρους που βαρύνουν τα ακίνητα, όπως το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.

Παράλληλα, ο Χρήστος Σταϊκούρας, λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, στο πρόσωπο του οποίου βλέπει έναν σύμμαχο στη μάχη για μικρότερα πλεονάσματα, μίλησε για τις κρίσιμες αποφάσεις που θα ληφθούν την άνοιξη στο πεδίο των φόρων με τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ αλλά και τις νέες αντικειμενικές αξίες, καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών, όπου μετά την πρώτη μείωση η οποία θα εφαρμοστεί το καλοκαίρι δρομολογείται ταχύτερη και μεγαλύτερη μείωση το 2021.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού, ο Μάιος θεωρείται κρίσιμος μήνας, καθώς στο πλαίσιο της 6ης αξιολόγησης με τους θεσμούς και στο Eurogroup θα οριστικοποιηθούν:

Το πρώτο ψαλίδι στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Η εισφορά αγγίζει 2,3 εκατ. φορολογουμένους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ οι οποίοι πληρώνουν συνολικά 1,2 δισ. ευρώ ετησίως. Ολα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι και το ποσοστό της μείωσής της θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο.

Εάν για παράδειγμα η κυβέρνηση εξοικονομήσει 250-300 εκατ. ευρώ, δεν αποκλείεται μια μείωση της εισφοράς κατά 20%-30%. Να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη προανήγγειλε την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2021.

Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά, η οποία, όπως έχει υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός, θα αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά του φόρου που θα λάβουν τον Αύγουστο πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε χθες ότι ευνοημένοι της νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ θα είναι κυρίως οι έχοντες μικρή και μεσαία περιουσία.

Οπως είπε, ο στόχος είναι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών να μην επιβαρύνει τα νοικοκυριά με μεσαία και μικρή ακίνητη ιδιοκτησία, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει ελάφρυνση και για όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία αλλά κατά περιοχή. Εξήγησε ότι έρχεται ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα περίπου 2.900 περιοχών.

Σε αυτές τις περιοχές άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιβαρύνσεις, εφόσον τα ακίνητα στις εν λόγω περιοχές σήμερα υποφορολογούνται επειδή οι αξίες με τις οποίες υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ είναι πολύ χαμηλότερες από τις τρέχουσες εμπορικές. Θα υπάρξουν ωστόσο, όπως είπε, και περιοχές που θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα και οι ιδιοκτήτες τους θα ελαφρυνθούν.

«Για την πλειοψηφία των περιουσιών θα υπάρξει πρόσθετη μείωση. Αλλά αν μου πείτε για πλούτο που θα έπρεπε να φορολογείται υψηλότερα σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές αλλά δεν φορολογείται, αν θα έπρεπε σε αυτόν τον πλούτο να του δώσω και επιπλέον οφέλη 8%, η απάντηση είναι “όχι”, αυτό δεν θα γίνει» ξεκαθάρισε.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε όλη τη χώρα και η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 2.900 περιοχές. Οπως ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας, θα γίνουν δύο αξιολογήσεις των νέων αντικειμενικών έως την οριστικοποίησή τους σε επίπεδο θεσμών.

Η πρώτη έκθεση με τις νέες τιμές ζώνης θα είναι έτοιμη στα τέλη Φεβρουαρίου και θα εξεταστεί στο Eurogroup του Μαρτίου και η δεύτερη έκθεση θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο για να παρουσιαστεί στο Eurogroup του Μαΐου αλλά και στους θεσμούς στα πλαίσιο της 6ης μεταμνηνομιακής αξιολόγησης. Τότε, όπως είπε, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις και για τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Μεγαλύτερη μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «αυτό στο οποίο δίδεται ιδιαίτερη σημασία και το 2020 και τα επόμενα χρόνια είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό για να βελτιώσουμε τους όρους της απασχόλησης. Το 2020 θα υλοποιηθεί η πρώτη μείωση κατά 0,9% και εκτιμώ ότι θα υπάρχει πιο γενναία μείωση το 2021».

Share.

Comments are closed.