Περικοπές μισθών και στη… Σαουδική Αραβία

0

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ακύρωσε τις πληρωμές μπόνους για κρατικούς υπαλλήλους και μείωσε τους μισθούς των υπουργών κατά 20% σε ένα νέο βήμα για να χαλιναγωγήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού εν μέσω της βουτιάς των τιμών του πετρελαίου, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η κυβέρνηση περιόρισε επίσης τα επιδόματα για κρατικούς υπαλλήλους και περιόρισε τους μισθούς των μελών του Συμβουλίου της Σούρα, το οποίο συμβουλεύει τη μοναρχία, κατά 15%, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο το επίσημο ειδησεογραφικά πρακτορείο της Σαουδικής Αραβίας.

Υπό τον πρίγκιπα διάδοχο Mohammed bin Salman, η Σαουδική Αραβίαπροσπαθεί να χαλιναγωγήσει το έλλειμμα που εκτινάχθηκε στο 16% του ΑΕΠ το περασμένο έτος, το υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει πληρωμές σε εργολάβους και ξεκίνησε να μειώνει τις επιδοτήσεις στα καύσιμα, καθώς προσπαθεί να διαχειριστεί τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου.

"Οι δαπάνες σε μισθούς εκτοξεύτηκαν καθώς οι τιμές του πετρελαίου διογκώνονταν", αναφέρει ο Simon Williams επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC Holdings Plc. Με το έλλειμμα να αναμένεται πάνω από το 10% του ΑΕΠ για δεύτερη διαδοχική χρονιά, "η εποχή αυτή έχει τελειώσει: οι δαπάνες για μισθούς πρέπει να μειωθούν", προσθέτει.
Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και τα μέτρα λιτότητας έχουν αρχίσει να επηρεάζουν την οικονομία, με την ανάπτυξη του ΑΕΠ να αναμένεται στο 1,1% αυτό το έτος, το χαμηλότερο από το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg.

Οι σημερινές ανακοινώσεις δεν αναφέρουν το ύψος των περικοπών. Η Σαουδική Αραβία εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει σχεδόν 20 δισ. δολ. σε νέα έργα και να κόψει τον προϋπολογισμό των υπουργείων κατά 25% στο πλαίσιο της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.

Υπάρχουν επίσης σχέδια για την πώληση – για πρώτη φορά στην ιστορία – διεθνών ομολόγων με στόχο την άντληση πάνω από 10 δισ. δολ. αναφέρει το Bloomberg.
Share.

Comments are closed.