Ποια είναι τα τρία σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων

0

Στις 7 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν τα σχολεία για τη νέα σχολική χρονιά, όπως γνωστοποίησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Η Κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας και οι ειδικοί εξετάζουν με ποιο τρόπο θα ανοίξουν τα σχολεία και ποια μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού θα πρέπει να ακολουθήσουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.

Μία πρώτη συζήτηση για την προετοιμασία ανοίγματος των σχολείων σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, πραγματοποιήθηκε χθες από το κυβερνητικό επιτελείο, προκειμένου να εξαχθούν τα καλύτερα δυνατά συμπεράσματα για την απαλοιφή της νόσου.

Στις συζητήσεις των ειδικών με την Κυβέρνηση, μελετώνται διάφορα σενάρια ως προς τα σχολεία, δηλαδή: Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους, Εκ περιτροπής διδασκαλία, ωράριο με εναλλαγή πρωινού- απογευματινού και εύλογη απόσταση μεταξύ των συμμαθητών.

Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων για να λάβει αποφάσεις.

Πάντως, η εξέλιξη της πανδημίας θα είναι αυτή που θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα διεξάγεται το μάθημα και τα μέτρα προστασίας, υποχρεωτικά και σε επίπεδο συστάσεων, που θα αποφασίσει η κυβέρνηση.

Το σίγουρο είναι ότι θα πρόκειται για μία ακόμη πιο δύσκολη εξίσωση, καθώς η απόφαση για κλείσιμο των σχολείων τον περασμένο Μάρτιο ήταν μονόδρομος, ενώ πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει και έχει αποδειχθεί ότι η κοινωνία οφείλει να βρίσκει τρόπους να λειτουργεί, έστω και αν αυτό απαιτεί την προσαρμογή της σε μία νέα πραγματικότητα.

Η Αναστασία Γκίκα, Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο υπουργείο Παιδείας ανέφερε ότι επικρατέστερο σενάριο αποτελεί η εκ περιτροπής διδασκαλία, ενώ υπάρχει και το σενάριο να αρχίσει το σχολικό έτος με όλους τους μαθητές και αυξημένα μέτρα.

Η Αναστασία Γκίκα πρόσθεσε ότι για τη χρήση μάσκας δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση και τόνισε ότι αν χρειαστεί να φορεθεί και από μαθητές, θα υπάρξει ενημέρωση και εκμάθηση για τη σωστή χρήση της.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Open το πρωί της Δευτέρας, τόνισε ότι όταν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, θα έχουμε τις ίδιες βασικές προκλήσεις, να τηρούμε δηλαδή τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας.

«Να δώσουμε την εικόνα στα παιδιά ότι αν τηρούμε αποστάσεις, πλένουμε τα χέρια μας και φοράμε μάσκα όπου πρέπει εκτός σχολείου ή και εντός σχολείου αν χρειαστεί, αυτό θα μας προστατεύσει από τη διασπορά του ιού στο σχολικό περιβάλλον», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.

«Εμείς εργαζόμαστε από τώρα μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου για να υπάρξει αναστροφή της αύξησης των κρουσμάτων, προκειμένου να μπορέσουμε να μπούμε στο φθινόπωρο με καλύτερες συνθήκες. Γιατί ξέρετε ότι όσο πλησιάζουμε τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο θα υπάρχει η πιθανότητα αναζωπύρωσης του ιού», ανέφερε ακόμα ο υφυπουργός Επικρατείας.

«Η αναβολή δύσκολων αποφάσεων, όπως το άνοιγμα των σχολείων, δεν βελτιώνει το αποτέλεσμα. Η τήρηση των μέτρων φέρνει αποτέλεσμα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε όσους θεωρούν ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς πρέπει να γίνει αργότερα.

Share.

Comments are closed.