Πως "είδαν" τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης για τη συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων

0

Τη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ για το όνομα των Σκοπίων σχολιάζουν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.

Τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για μία σημαντική συμφωνία μετά από 27 χρόνια συζητήσεων και διαπραγματεύσεων, στις ανταποκρίσεις τους μετά τις ανακοινώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Σκοπιανού ομολόγου του, Ζόραν Ζάεφ.

Το BBC τόνισε στον τίτλο του τη μαχρόχρονη διαδικασία των 27 χρόνων για την επίτευξη της συμφωνίας, επισημαίνοντας τις ενστάσεις των Ελλήνων, αλλά και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει, καθώς η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των πολιτικών, πρέπει να επικυρωθεί αφενός από τον λαό των Σκοπίων, μέσω δημοψηφίσματος όπως δήλωσε και ο Ζάεφ και από την από την ελληνική Βουλή.

bbc

Το Irish Times γίνεται πιο συγκεκριμένο, καθώς τονίζει ότι «Η Μακεδονία μετονομάζεται σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Το ιρλανδικό Μέσο κάνει λόγο για μία ιστορική συμφωνία και φιλοξενεί τις δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών.

irish

Το Al Jazeera αναφέρθηκε σε «Οδύσσεια» για το όνομα των Σκοπίων και εκτίμησε στο ρεπορτάζ του ότι «η επίλυση του ονόματος είναι τα καλά νέα που χρειάζονται τα Βαλκάνια».

aljajira

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Indepedent, ο οποίος έκανε λόγο για μία συμφωνία μετά απο πολλά χρόνια διαπραγματεύσεων.

independent

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Guardian, ο οποίος επίσης επισημαίνει τη συμφωνία μετά από 27 χρόνια συζητήσεων και εμπλοκών. Στο ρεπορτάζ του βρετανικού Μέσου τονίζεται ότι το θέμα του ονόματος «δηλητηρίαζε» τις σχέσεις των δύο κρατών για πολλά χρόνια και ότι η διαδικασία άρχισε να εξελίσσεται με αφορμή το αίτημα των Σκοπίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη στιγμή που η Ελλάδα έθεσε βέτο και για στις δύο περιπτώσεις, αν δεν προέκυπτε συμφωνία στο Σκοπιανό.

guardian

Το Associated Press αναφέρθηκε με έκτακτη είδηση στη συμφωνία, κάνοντας λόγο για το τέλος μίας διαμάχης.

asotweet12

Αναφορά έκανε και το πρακτορείο Reuters, τονίζοντας στον τίτλο του ότι η Ελλάδα «συμφώνησε να αναγνωρίσει τη Μακεδονία ως Δημοκρατία της ΒόρειαςΜακεδονίας».

Share.

Comments are closed.