Πως το Brexit θα επηρεάσει τον ελληνικό τουρισμό

0

Η Ελλάδα ήταν ένας από τους κορυφαίους προορισμούς των Βρετανών τουριστών το 2015, με τα ταξίδια προς τη χώρα να ανέρχονται σε 2,3 εκατ. την ίδια χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Euromonitor International.

Σύμφωνα με τον Woulter Geerts, αναλυτή της Euromonitor International, η απόφαση των Βρετανών να ψηφίσουν την αποχώρηση της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποδειχτεί ισχυρό σοκ για πολλούς και είχε άμεσο αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές. Τους επόμενους μήνες, ή πιθανώς και χρόνια, αναμένεται να υπάρξει αβεβαιότητα εντός και εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.

"Η συρρίκνωση του ΑΕΠ και οι διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες θα έχουν αντίκτυπο στις αποφάσεις των Βρετανών που ταξιδεύουν από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο" επισημαίνει χαρακτηριστικά ο αναλυτής και εξηγεί: "Το Brexit οδηγεί τη χώρα σε άγνωστο έδαφος, κάτι που σημαίνει ότι είναι αδύνατο να υπάρξουν ασφαλείς προβλέψεις, διότι πρόκειται για κάτι εντελώς άνευ προηγουμένου". Όπως επισημαίνει ο Woulter Geerts, στο άμεσο μέλλον ο αντίκτυπος στον τουρισμό δεν θα είναι ξεκάθαρος, καθώς ορισμένοι Βρετανοί έχουν ήδη σχεδιάσει (ή και προπληρώσει) τις διακοπές τους για το καλοκαίρι.

Ωστόσο, με τη λίρα να χάνει αξία, τα ποσά που αναμένεται να ξοδεύσουν οι Βρετανοί στις διακοπές τους, αναμένεται να μειωθούν καθώς οι πολίτες θα είναι πιο προσεκτικοί με το budget τους. Επίσης, οι περισσότεροι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να μείνουν στη χώρα τους, προκειμένου να κινηθεί η οικονομία της, ενώ παράλληλα οι διακοπές στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι φτηνότερες και για τουρίστες εκτός χώρας, από ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Μακροπρόθεσμα, το κατά πόσο θα καταστεί πιο δύσκολο και πιο ακριβό για τους Βρετανούς να επισκεφθούν τις χώρες της ΕΕ (και το αντίστροφο) είναι ακόμη άγνωστο, αλλά το σίγουρο είναι ότι οποιαδήποτε αλλαγή άμεσα, θα έχει αντίκτυπο στον τουρισμό προς την Ευρώπη, καταλήγει ο αναλυτής.

Share.

Comments are closed.