«Σβήνουν τα φώτα» της ιταλικής οικονομίας

0

Ένα πρώτο σημάδι της βαθιάς οικονομικής επίδρασης του εθνικού lockdown στην Ιταλία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού είναι η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. περασμένη εβδομάδα

Τα εργοστάσια και τα καταστήματα έκλεισαν σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων και των ξενοδοχείων του σχεδιαστή μόδας Armani και των εργοστασίων της Ferrari NV και της Lamborghini. Οι καθημερινές μετρήσεις δείχνουν μείωση 11% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο Terna SpA στην εβδομάδα 11 με 18 Μαρτίου.

Τα στοιχεία αυτά είναι προάγγελος χειρότερων ειδήσεων καθώς το «λουκέτο» στη χώρα την έχει πιθανότατα οδηγήσει σε νέα ύφεση. Επιπλέον είναι μια ιστορία που αναμένεται να επαναληφθεί καθώς οι χώρες μία μετά την άλλη επιβάλλει τους δικούς τους περιορισμούς για την αντιμετώπιση του ιού, αναφέρει το newmoney.

Ο αριθμός των κρουσμάτων της νόσου έχει αυξηθεί σε περίπου 200.000 σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ τα κρούσματα στην Ευρώπη έχουν ξεπεράσει ακόμη και την Κίνα.

Η Ιταλία έχει δεχθεί το χειρότερο πλήγμα στην Ευρώπη, με περισσότερα από 31.000 κρούσματα. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε μόλις κατά 0,2% το 2019 και δεν αναμένονταν να σημειώμσει μεγαλύτερη άνοδο φέτος, ακόμη και πριν την εκδήλωση της πανδημίας.

Τώρα που πλέον βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας η επικείμενη βαθιά ύφεση είναι αναπόφευκτη. Η Morgan Stanley εκτιμά ότι το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 19% αυτό το τρίμηνο σε ετήσια βάση και κατά 33% στους επόμενους τρεις μήνες. Η κυβέρνηση έχει εγκρίνει ένα σχέδιο δαπανών ύψους 25 δισ. ευρώ σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Share.

Comments are closed.