Συμφωνία Λαγκάρντ -Τσίπρα να δουλέψουν από κοινού για το χρέος

0

Το ζήτημα του χρέους, αλλά και η υλοποίηση όλων των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων, θέματα άμεσα συνυφασμένα και με τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα βρέθηκαν επι τάπητος στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Συμφωνήσαμε να δουλέψουμε από κοινού «προς την κατεύθυνση των κοινών στόχων της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων και της εξασφάλισης της ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα από τους ευρωπαίους εταίρους, που είναι ουσιώδης για την βιώσιμη ανάπτυξη» είπε η Λαγκάρντ με ανάρτησή της στο twitter.

Δεν παρέλειψε δε να αναφέρει πως συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την την πρόοδο στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της χώρας.

Ειδικότερα η κυρία Λαγκάρντ αναφέρει στο tweet: «Συναντήθηκα με τον Έλληνα πρωθυπουργό και του έδωσα συγχαρητήρια για την πρόοδο στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας. Συμφωνήσαμε να εργαστούμε μαζί για τους κοινούς στόχους της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων και της εξασφάλισης της ελάφρυνσης του χρέους από του Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, που είναι ουσιώδη για τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Λαγκαρντ: Στηρίζουμε την Ελλάδα
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα τον διαβεβαίωσε και για τη συνεχιζόμενη στήριξη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στην επίσημη ανακοίνωσή της μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η κυρία Λαγκάρντ αναφέρει:

«Ήταν ευχαρίστησή μου να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό Τσίπρα στο Νταβός σήμερα. Τον συνεχάρην για την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα, ένα κλίμα που αποτυπώθηκε επίσης στην πρόσφατη ανακοίνωση του Eurogroup και διαβεβαίωσα τον πρωθυπουργό για τη συνεχιζόμενη στήριξη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής.

» Υπογράμμισα, επίσης, ότι η ολοκλήρωση της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων και η παροχή ελάφρυνσης χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους είναι αναγκαία για να στηρίξουν μία βιώσιμη ανάπτυξη και μία επιτυχή έξοδο από την επίσημη χρηματοδότηση αργότερα φέτος. Ο πρωθυπουργός και εγώ συμφωνήσαμε να εργασθούμε μαζί στην κατεύθυνση αυτών των κοινών στόχων».

Σύμμαχος στο χρέος, «αντίπαλος» στα μέτρα
Το ΔΝΤ επιμένει ότι ο όρος για ελάφρυνση και εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους δεν έχει εκπληρωθεί, αποτελώντας στο ζήτημα αυτό χρήσιμο σύμμαχο της Αθήνας. Από την άλλη, οι σκληρές απαιτήσεις για περικοπές που εκφράζει κατά καιρούς καθιστούν δίκοπο μαχαίρι τη εκ νέου συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Μόλις χθες η Κρ.Λαγκάρντ έκανε νέα αναφορά στις «υψηλές συντάξεις» στην Ελλάδα, ενώ το ΔΝΤ περιμένει στη γωνία σε ότι αφορά την επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου από το 2019.

«Στην περίπτωση της Ελλάδας οι συντάξεις απείχαν παρασάγγας από τις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές άσχετα εάν ήταν μικρές, μεσαίες ή μεγάλες. Αυτό που προέχει τώρα είναι να οριστεί ποιο είναι το όριο για το δίχτυ ασφαλείας, από ποιο όριο προστατεύεις τις συντάξεις» είπε μόλις χθες η κυρία Λαγκάρντ, όπως ανέφερε το Bloomberg.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας αναμένετο ζητήσει από την Λαγκάρντ να αποσαφηνίσει τη στάση του Ταμείου και να ξεκαθαρίσει αν θα παραμείνει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.

Share.

Comments are closed.