Τζόνσον και Ε.Ε. υπέγραψαν τη συμφωνία για το Brexit (Photo)

0

Τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον και η Ε.Ε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι υπέγραψε σήμερα τη Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαιρετίζοντας «ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία» της χώρας του.

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προσδιορισμένη για τις 23:00 (ώρα Λονδίνου) της 31ης Ιανουαρίου, γεγονός που αναμένεται να σημάνει το τέλος της τριετούς πολιτικής κρίσης μετά το δημοψήφισμα του 2016.

Το Brexit θα πρέπει να επικυρωθεί τώρα και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που προβλέπεται να γίνει την επόμενη Τετάρτη.

Νωρίτερα σήμερα την υπογραφή τους στην συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έβαλαν σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, λίγες μέρες πριν την «επίσημη» αποχώρηση στις 31 Ιανουαρίου.

«Σήμερα υπέγραψα μαζί με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν την συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα πράγματα αλλάζουν, η φιλία παραμένει», ανέφερε o Σαρλ Μισέλ μέσω twitter.

Τη σκυτάλη τώρα παίρνει, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο θα συναντηθεί στις 29 Ιανουαρίου για να συζητήσει τη συμφωνία, η οποία καθορίζει τους όρους της διευθέτησης του βρετανικού διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα δικαιώματα των υπηκόων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν στη Βρετανία, αλλά και των Βρετανών που μένουν στην Ευρώπη, καθώς επίσης και τις ρυθμίσεις για τη Βόρεια Ιρλανδία. Η επικύρωσή της είναι τυπική υπόθεση.

Η μεταβατική περίοδος θα τερματιστεί την 1η Ιανουαρίου 2021, οπότε οι δύο πλευρές ελπίζουν ότι θα έχουν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική τους σχέση στον τομέα της οικονομίας και της ασφάλειας, στην καρδιά της οποίας η Κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον πιστεύει ότι θα έχει επιτευχθεί μια φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Από την 1η Φεβρουαρίου, η Βρετανία θα εισέλθει σε μία μεταβατική περίοδο έντεκα μηνών, κατά την οποία θα συνεχίσει να τηρεί τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά χωρίς εκπροσώπηση στα θεσμικά όργανα του μπλοκ.

Boris Johnson

@BorisJohnson

Today I have signed the Withdrawal Agreement for the UK to leave the EU on January 31st, honouring the democratic mandate of the British people.

This signature heralds a new chapter in our nation’s history.

Προβολή εικόνας στο Twitter

Share.

Comments are closed.