Τι θα ισχύει με τις offshore των πολιτικών (τροπολογία)

0

Την καθολική απαγόρευση στα πολιτικά πρόσωπα να διατηρούν offshore εταιρείες στο εξωτερικό νομοθετεί η κυβέρνηση με την τροπολογία που εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή.

Πρόκειται για έναν ελιγμό με τον οποίο το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να «αμπαλάρει» την άτακτη υποχώρηση στην οποία υποχρεώθηκε λόγω της κατακραυγής.

Ωστόσο, παρά τη θύελλα διαμαρτυριών της κυβέρνησης και την κατακραυγή της κοινής γνώμης για τη διάταξη που συμπεριλήφθηκε εν κρυπτώ στο πολυνομοσχέδιοτων 7.500σελίδων και επέτρεπε σε υπουργούς και βουλευτές να έχουν τη δική τους προσωπική offshore (αρκεί η εξωχώρια εταιρεία να λειτουργεί σε συνεργάσιμο φορολογικά κράτος) το τρελό της υπόθεσης είναι ότι ο νόμος που καταργείται δίνει άφεση αμαρτιών στους παραβάτες!

Κι αυτό διότι η διάταξη για τις offshore, αν και επισήμως ο βίος της διήρκεσε μόλις λίγες ώρες μέχρι να αντικατασταθεί από την προωθούμενη τροπολογία, δίνει άφεση αμαρτιών στους παραβάτες πολιτικούς που θα βρεθούν με offshore αφού στο ποινικό δίκαιο υπερισχύει ο νόμος που είναι ευμενέστερος για τον παραβάτη!

Για το λόγο αυτό δημιουργούνται ερωτήματα απότην επιλογή της κυβέρνησης να δημοσιεύσει τη διάταξη στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και μετά να την αλλάξει με τη σημερινή τροπολογία, ενώ η αντιπολίτευση ζητούσε μετ’ επιτάσεως χθες Τρίτη 31 Μαϊου να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής για να καταργήσει τη διάταξη για τις offshore προτού ο νόμος δημοσιευθεί στο ΦΕΚ (κι αυτό με δεδομένο ότι μέχρι χθες 31 Μαϊου η ρύθμιση για τις offshore δεν είχε δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως).

Η προωθούμενη τροπολογία που η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να εισαγάγει προς ψήφιση μετά την κατακραυγή για τις offshore για τους γενικούς γραμματείς, τους δικαστικούς και τους διοικητές τραπεζών προβλέπει ότι η απαγόρευση ισχύει μόνο για μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη ή για φορολογικούς παραδείσους.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Share.

Comments are closed.