Το εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον και οι αξίες του

0

Το εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον δεν είναι μια λίστα παροχών, χτίζετε μέσα από την καθημερινότητα, από τις σχέσεις των εργαζομένων και της διοίκησης.

Η λέξη κλειδί είναι η εμπιστοσύνη. Η συνταγή για την επιτυχία μιας εταιρείας ως προς το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον φαίνεται να είναι η αξιοπιστία, ο σεβασμός των εργαζομένων, η συντροφικότητα που καλλιεργείται και η εμφύσηση ενός οράματος.

Της Τόνιας Τσιρογιάννη*

Η αξιοπιστία αποκτά ουσία με την συνέπεια, ο σεβασμός με την ακρόαση, οι αμοιβές είναι αποτελεσματικές όταν είναι δίκαια μοιρασμένες. Οι συνθήκες και οι ανάγκες μπορεί εύκολα να αλλάξουν, και το βιώνουμε αυτή τη στιγμή, γι’ αυτό είναι σημαντικό κάθε οργανισμός - εταιρεία να είναι πάντα σε εγρήγορση, ειδικά σε περιόδους ασάφειας και ανασφάλειας.

Το κλειδί στην επιτυχία ώστε μια επιχείρηση να χαρακτηριστεί ως best workplace σε μεγάλο βαθμό είναι η οικογενειακή κουλτούρα. Καθώς αυτή η κουλτούρα είναι που δημιουργεί τη σύνδεση μεταξύ των εργαζομένων της επιχείρησης. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι αυτές οι αξίες που χαρακτηρίζουν μία οικογενειακή κουλτούρα.

Οι συνήθης αξίες είναι η εμπιστοσύνη στην διοίκηση και τους συναδέλφους, σεβασμό στην εργαζόμενο, δικαιοσύνη και συναδελφικότητα. Το σημαντικό βέβαια είναι σε δύσκολες συνθήκες να μπορεί κι αυτό το περιβάλλον να προσαρμοστεί και να συνδράμει θετικά στην αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων, όπως είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

Οι αξίες μιας τέτοιας κουλτούρας καταφέρνουν με επιτυχία την εφαρμογή αλλαγών σε πολλά επίπεδα. Έχει αποδειχθεί ότι οι εταιρείες που εφαρμόζουν τέτοιες πρακτικές πετυχαίνουν υψηλή ικανοποίηση εργαζομένων, μεγαλύτερη δέσμευση, διατήρηση, αλλά και αυξημένη ικανοποίηση πελατών. Η λέξη κλειδί είναι «πως» θα εφαρμοστούν αυτές οι πρακτικές.

Ορίστε μερικές ιδέες για την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης: αναγνωρίστε την προσπάθεια για τη συνεισφορά στην εταιρική επιτυχία, δώστε ελευθερία, επικοινωνήστε ανοιχτά, επενδύστε στην επικοινωνία και τις ανθρώπινες σχέσεις. Τίποτα δεν γίνεται από την μια ημέρας στην άλλη.

Το σημαντικό είναι η απόφαση για αλλαγή κουλτούρας και έτσι όλα θα έρθουν σιγά σιγά.

* Σύμβουλος & Business Coach ΜμΕ/Startups

+302114094901
www.stellarlight.gr 

Share.

Comments are closed.