Το Ιράν ανακαλύπτει πόσο αδύναμο είναι στο εσωτερικό του ΟΠΕΚ...

0

Η απειλή του υπουργού πετρελαίου του Ιράν, Bijan Namdar Zanganeh ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση του ΟΠΕΚ που βλάπτει την Ισλαμική Δημοκρατία, δεν θα έχει αντίκτυπο στον εφοδιασμό με πετρέλαιο και θα αγνοηθεί από εκείνους τους παραγωγούς που είναι σε θέση να ενισχύσουν την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, όπως συνέβη το 2011, γράφει ο στρατηγικός αναλυτής του Bloomberg για τα πετρέλαια, Julian Lee.

Ο Zanganeh έχει δίκιο να λέει ότι η κοινή υπουργική επιτροπή παρακολούθησης του Οργανισμού, η οποία θα συναντηθεί την Κυριακή στην Αλγερία, δεν έχει την εξουσία να λαμβάνει οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με μια νέα συμφωνία για την παραγωγή πετρελαίου. Σκοπός του είναι να επιβλέπει την εφαρμογή μιας ήδη υπάρχουσας συμφωνίας, η οποία είχε επιτευχθεί το 2016 με μια ομάδα χωρών εκτός ΟΠΕΚ, κι η οποία προέβλεπε να μειωθεί η προσφορά περίπου κατά περίπου 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, προκειμένου να μειωθούν τα πλεονάζοντα αποθέματα πετρελαίου, αναφέρει το newmoney.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2018, η παραγωγή του Οργανισμού είχε μειωθεί περισσότερο από ό, τι είχε προβλεφθεί και η συμφωνία τροποποιήθηκε όταν οι υπουργοί πετρελαίου συναντήθηκαν στη Βιέννη τον ίδιο μήνα. Σύμφωνα με τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, οι υπουργοί αποφάσισαν να ευθυγραμμίσουν τη συνολική παραγωγή του Οργανισμού με το επίπεδο που συμφωνήθηκε το 2016, προσθέτοντας περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως στα αποθέματα. Ωστόσο, σύμφωνα με την ερμηνεία του Ιράν, η συμφωνία προέβλεπε όχι το σύνολο, αλλά κάθε χώρα να προσαρμόσει τη δική της παραγωγή στον επιμέρους στόχο της, αποδίδοντας μικρότερη αύξηση. Η διαφορά είναι σημαντική.

Share.

Comments are closed.