Το κορανικό λάθος του Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά

0

Μήπως ο Τούρκος πρόεδρος αγνοεί το Κοράνι;

Είμαι εντυπωσιασμένος από την ματαιόδοξη επίδειξη του Ερντογάν του «επιτεύγματος» να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε ένα τζαμί, και περήφανα να διαβάσει στίχους εκεί από το Κοράνι.

Είμαι εξίσου εντυπωσιασμένος από τις μάζες των ευσεβών Μουσουλμάνων που παρακολούθησαν την αποδοχή και την ενθάρρυνσή του.

Του Γιώργου Γράτσου

Ωστόσο, φαίνεται ότι καταλαβαίνουν ελάχιστα από τις γραφές του Προφήτη τους. Ξεχνούν ότι η Αγία Σοφία σημαίνει «Η Αγία του Παντοδύναμου Σοφία» μια έννοια αποδεκτή από Εβραίους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους. Η μόνη τους διαφορά είναι τίνος προφήτη τα διδάγματα ακολουθεί ο καθένας.

Σύμφωνα με τον Μεχμέτ Χαϊρί Κιρμπάσογλου, καθηγητή στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου της Άγκυρας «ο 40ος στίχος του Σουρά «Το Προσκύνημα».... «λέει σαφώς ότι δεν πρέπει να αγγίξει κανείς εκκλησίες, μοναστήρια, συναγωγές και ιερά άλλων θρησκειών, δεδομένου ότι το όνομα του Αλλάχ τιμάτε εκεί».

Κάτω από αυτές τις συνθήκες γιατί τόσοι ευσεβείς μουσουλμάνοι παράκουσαν σαφώς τις γραφές του Κορανίου;

Ο Μεχμέτ Β’ ο Κατακτητής διεκδίκησε τον τίτλο «Καίσαρας» της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Qayser-I Rûm), με βάση το γεγονός ότι η Κωνσταντινούπολη ήταν η έδρα και η πρωτεύουσα της σωζόμενης Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από την καθιέρωσή της το 330 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Α΄.

Ο Μεχμέτ Β΄ θεωρούσε το οθωμανικό κράτος ως συνέχεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας για το υπόλοιπο της ζωής του. Πίστευε ότι «συνέχιζε» μια Αυτοκρατορία και από δεν την «αντικαθιστούσε».

Η Κωνσταντινούπολη από τότε ονομαζόνταν επίσημα Kostantiniyye που χρησιμοποιήθηκε μέχρι και τον 20ό αιώνα. Το όνομα Istambul προέρχεται από την ελληνική «εις στην πόλη», είναι ένας προορισμός και θα μπορούσε να σημαίνει οποιαδήποτε μεγάλη πόλη.

Ο Μεχμέτ Β’ ο Κατακτητής, αν και θα έπρεπε να γνωρίζει τις γραφές του Κορανίου, εν τούτοις μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί. Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, σε προσπάθεια του να διορθώσει το οθωμανικό παρελθόν, νομοθέτησε σοφά και μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο, στο οποίο όλοι να αισθάνονται άνετα όταν το επισκέπτονται.

Ο Ερντογάν, την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020, υποτιμώντας τις Κορανικές γραφές, που προφανώς δεν τον βόλευαν, προχώρησε σε βλασφημία διαβάζοντας στίχους του Κορανίου σε Χριστιανικό Ναό κτισμένο το 537 μ.Χ. πολύ πριν τον Μωάμεθ.

Αγνοεί προφανώς το «Έστι δίκης οφθαλμός, ος τα πανθ’ ορά» όπως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Share.

Comments are closed.