Τρισέ: «Μίζερη» η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Ε.Ε. απαραίτητες οι μεταρυθμίσεις

0

Η άτονη ανάπτυξη στην ευρωζώνη είναι τόσο «μίζερη» όσο είναι και στις Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, υπερασπιζόμενος τις πολιτικές της κεντρικής τράπεζας.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω κάτι που δεν έχει καταλάβει καλά ο κόσμος. Συνέκρινα την πραγματική ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες τους τελευταίους 12 μήνες, με την πραγματική ανάπτυξη της ευρωζώνης, και, κάτι που με εξέπληξε, η ευρωζώνη είχε ανάπτυξη 1,6% αυτούς τους 12 μήνες ενώ οι ΗΠΑ είχαν 1,2%», ανέφερε ο τραπεζίτης μιλώντας στο CNBC, στο περιθώριο του Φόρουμ Αμπροζέτι.

«Η ευρωζώνη, φυσικά, καταγράφει ανάπτυξη που είναι εντελώς ανεπαρκής, αλλά μοιραζόμαστε αυτήν την ανεπάρκεια με τις ΗΠΑ (...) οπότε δε θα έπρεπε να παρουσιάζουμε την ανάπτυξη στην ευρωζώνη ως εντελώς μίζερη. Μοιραζόμαστε αυτή τη μιζέρια με τις άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες αυτή την περίοδο», πρόσθεσε.

Τα σχόλια του Τρισέ έρχονται καθώς οι αγορές αναμένουν την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ για την νομισματική πολιτική την ερχόμενη εβδομάδα και ενώ οι επενδυτές αμφισβητούν το αν η κεντρική τράπεζα θα υιοθετήσει πρόσθετα μέτρα για να τονώσει τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην ευρωζώνη.
Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ υπερασπίστηκε τις πολιτικές της κεντρικής τράπεζας, υποστηρίζοντας ότι έχει κάνει «φανταστική δουλειά» σε μια «πολύ δύσκολη περίοδο». Επανέλαβε προηγούμενα σχόλια του Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με τα οποία χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε εγχώριο επίπεδο στην ευρωζώνη, σε συνδυασμό με τις ενέργειες της ΕΚΤ.

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι μεγάλης σημασίας», ανέφερε, προσθέτοντας πως «η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να λειτουργεί μόνη της και ο Μάριο επαναλαμβάνει συχνά σε όλες τις συνεντεύξεις τύπου ότι πρέπει να βασιστούμε σε αυτές τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε ολόκληρη την ευρωζώνη».

Στο θέμα των ιταλικών μεταρρυθμίσεων, ο τραπεζίτης υπογράμμισε ότι η χώρα αποτελεί παράδειγμα του τι χρειάζεται να κάνει η ευρωζώνη.

«Είμαι βέβαιος ότι η Ιταλία, επειδή ξεκινά με αυτές τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει προ πολλού, θα ξεπεράσει τις δυσκολίες και, πρέπει να πω, την ευρωζώνη συνολικά. Έχουμε πάνω κάτω τα ίδια προβλήματα και ξεκινάμε με μεταρρυθμίσεις για να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που έχουμε και οι οποίες δεν εκφράζονται αυτή τη στιγμή όπως πρέπει», κατέληξε.

Share.

Comments are closed.