Τρόικα: «Ξεπάγωμα» συντάξεων, «όχι» στην εξαγορά δανείων από δανειολήπτες

0

Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι στην πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του υποστηρίζει ότι δεν είχε την έκταση που χρειάζεται για να λύσει το πρόβλημα του ασφαλιστικού και βάζει στο κάδρο για την επόμενη μεταρρύθμιση τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις και δη τις προσωπικές διαφορές.

Πρόκειται ουσιαστικά για το βασικό εργαλείο που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση και συγκεκριμένα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για να μην μειώσει τις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις.

Και βέβαια, το Ταμείο αντιδρά, στην ύπαρξη των "προσωπικών διαφορών" όπως αντιδρούσε και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την α' αξιολόγηση.

Η διαφοροποίησή του δε, ήταν όχι μόνο με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και με τους άλλους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς που εκπροσωπούνται στο κουαρτέτο των δανειστών, και γι' αυτό το λόγο άλλωστε, η θέση του ΔΝΤ δεν πέρασε τελικά.

Το Ταμείο βέβαια επανέρχεται και τονίζει ότι στο μέλλον, οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στο ασφαλιστικό, με περικοπές που θα αφορούν τους ήδη συνταξιούχους, οι οποίοι όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έκθεση "προστατεύονται από τις τρέχουσες πολιτικές".

Θέτει δε την αναγκαιότητα νέων μειώσεων, στο πλαίσιο της εξεύρεσης πόρων για τις απαραίτητες κοινωνικές δαπάνες. Αναλυτικά, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό έχουν στόχο να περικόψουν τις δαπάνες κατά 1% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμη βάση, κάτι που το χαρακτηρίζει καλοδεχούμενο, αν και δύσκολο πολιτικά μέτρο.

Η πρόσφατη μεταρρύθμιση σύμφωνα με το ταμείο δεν έχει την έκταση που χρειάζεται επειδή το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος βρίσκεται στο μη βιώσιμο επίπεδο του περίπου 10% του ΑΕΠ (σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 2,5% στη ζώνη του ευρώ). Μάλιστα, επικαλείται λόγους ισότητας των γενεών, το επιχείρημα που χρησιμοποιεί και η ελληνική πλευρά για να στηρίξει τη μεταρρύθμιση, για να καταλήξει όμως στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα: ότι η μεταρρύθμιση θα καταστεί μη βιώσιμη.

Προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για απαραίτητες κοινωνικές δαπάνες που θα προστατεύουν τις ευάλωτες ομάδες και θα παρέχουν απαραίτητες δημόσιες υπηρεσίες, το ταμείο χαρακτηρίζει απαραίτητη μια περαιτέρω μείωση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων.

Και πως θα γίνει αυτό: Προτείνεται το ξεπάγωμα των σημερινών συντάξεων και η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού που εφαρμόστηκε στις νέες συντάξεις, και στις παλαιές. Στην πράξη, ζητεί να κοπούν οι προσωπικές διαφορές, καθώς ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει επανυπολογισμό όλων των κύριων - ήδη καταβαλλόμενων - συντάξεων και πάγωμα, μέχρις ότου τα ποσά των παλαιών εξισωθούν με τα ποσά των νέων, που κάποια στιγμή θα ξεκινήσουν να αυξάνονται σύμφωνα με την αύξηση του ΑΕΠ και την πορεία του πληθωρισμού.

Το ΔΝΤ τέλος, ξεκαθαρίζει ότι πρέπει να αποφευχθούν οι περαιτέρω οριζόντιες διακριτικές περικοπές δαπανών, είτε αυτόματες, είτε όχι, γιατί δεν βοηθούν την ανάπτυξη και δεν είναι βιώσιμες.

Απέρριψαν οι δανειστές την αγορά των δανείων από τους δανειολήπτες
Η κυβέρνηση έκανε πρόταση να έχει ο οφειλέτης το δικαίωμα να υποβάλει πρόταση εξαγοράς του δανείου του πριν καταλήξει στα Funds, αλλά απορρίφθηκε από τους δανειστές. Αυτό υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε δημοσιεύματα για το θέμα.

«Η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνιστούσε εξαρχής θέση των δανειστών και αυτό αποτυπώθηκε στη συμφωνία του προηγούμενου Αυγούστου. Πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να μπουν αυστηροί κανόνες στην αγορά των δανείων για να προστατευθούν αδύναμες κοινωνικές ομάδες δανειοληπτών και αυτό επετεύχθη.

Kατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σχετικά με το νόμο για την απελευθέρωση της πώλησης μη-εξυπηρετούμενων δανείων, η πρόταση να παρέχεται η δυνατότητα κατά προτεραιότητα στον δανειολήπτη να εξαγοράσει το δάνειό του, είχε γίνει από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά απορρίφθηκε από τους δανειστές ύστερα από διαδοχικές συζητήσεις», ανέφεραν οι πηγές από το υπουργείο Οικονομικών.

Στην περίπτωση της Κύπρου, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι δανειστές είχαν απορρίψει, επίσης, αντίστοιχες προτάσεις, με αποτέλεσμα να είναι στη διακριτική ευχέρεια (που έτσι κι αλλιώς ισχύει και στην ελληνική περίπτωση) της τράπεζας να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα στους δανειολήπτες.

«Σύμφωνα με την ψηφισμένη νομοθεσία, η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να κάνει πρόταση ρύθμισης στον δανειολήπτη δώδεκα μήνες πριν από τη πώληση του δανείου του», σημείωναν ακόμη.

Οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν τέλος ότι στην πρόσφατη τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών που συντάχθηκε σε συνεργασία με την Τ.τ.Ε. προβλέπεται η δυνατότητα ο δανειολήπτης να καταβάλει μετρητά για την εξαγορά του δανείου του σε ποσοστό της ονομαστικής του αξίας.

Share.

Comments are closed.