Τσακαλώτος: Συμφωνία για το χρέος για… να έρθουν οι επενδύσεις

0

Στην ανάγκη για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης στη Ευρώπη «πιο δίκαιο, πιο κοινωνικό και πιο συμμετοχικό» στάθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας την Τετάρτη σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο, με θέμα την ανάκαμψη από την κρίση και την πραγματική οικονομία, σε μακροοικονομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο.

Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός έστειλε μήνυμα πως για να γίνει πόλος έλξης επενδύσεων η Ελλάδα, χρειάζεται μια συμφωνία για το χρέος το συντομότερο δυνατό. «Οι επενδυτές περιμένουν τις πολιτικές αποφάσεις. Αν αυτές έρθουν σε πέντε χρόνια θα επενδύσουν σε πέντε χρόνια» προειδοποίησε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ επεσήμανε πως το επίπεδο των μισθών αποτελεί επίσης την κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη.

«Στόχος η βιώσιμη ανάπτυξη»
«Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επιστρέψει η Ελλάδα σε μια βιώσιμη ανάπτυξη» τόνισε ο Έλληνας υπουργός, προσθέτοντας πως για να γίνει αυτό πραγματικότητα πρέπει να υπάρξει πιο δίκαιη κατανομή των κερδών στους εργαζόμενους και την περιφέρεια, αλλά και να υπάρχει μεγαλύτερος δημοκρατικός έλεγχος των πολιτικών αποφάσεων.
Ο κ. Τσακαλώτος ξεκίνησε την ομιλία του ασκώντας κριτική στον τρόπο λειτουργίας της Ευρωζώνης, ενώ σημείωσε πως ακόμα και από τη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ επωφελούνται κυρίως οι χώρες του Βορρά και όχι αυτές του Νότου που την έχουν περισσότερο ανάγκη. Όπως ανέφερε, για να επιτευχθεί μια ισορροπημένη ανάκαμψη χρειάζονται επενδύσεις που θα κατευθύνονται κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις εμπορικές τράπεζες.
«Ο ρόλος της ΕΤΕπ σε αυτό είναι πρωταρχικής σημασίας» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, ενώ επικρότησε και την πρόσφατη πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για ενίσχυση του Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων.

«Χρειάστηκε μια αριστερή κυβέρνηση για να εισπραχθεί ο ΦΠΑ στα τρία πιο πλούσια νησιά της Ελλάδας»
Αναφορικά με τη στρατηγική της Ελλάδας στο δρόμο προς τη βιώσιμη ανάκαμψη, σημείωσε πως καταβάλλονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν αδυναμίες δεκαετιών όπως είναι η οργάνωση και η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, μέσω του νέου Ταμείου, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. «Χρειάστηκε μια αριστερή κυβέρνηση για να εισπραχθεί ο ΦΠΑ στα τρία πιο πλούσια νησιά της Ελλάδας, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τη Ρόδο» είπε ο υπουργός.

Τον Έλληνα υπουργό υποδέχθηκε και προλόγισε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ, ο οποίος τόνισε από την μεριά του την ανάγκη «ισορροπίας» μεταξύ της δημοσιονομικής προσαρμογής και της κοινωνικής διάστασης της ανάπτυξης. Υπογράμμισε επίσης πως κατά την περίοδο της κρίσης «κανένας λαός δεν υπέφερε τόσο όσο οι Έλληνες».
Share.

Comments are closed.