Χαρδαλιάς: «Δεν υπάρχει σχεδιασμός γενικού lockdown - Μας απασχολούν τα χερσαία σύνορα»

0

«Δεν υπάρχει σχεδιασμός γενικού lockdown, τα τοπικά lockdown είναι στον σχεδιασμό», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για τις επιχειρησιακές εξελίξεις σχετικά με την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωσε για τους ελέγχους που διεξήχθησαν από την ημέρα που η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορά της, μεταφέροντας την ανησυχία των Αρχών για τα χερσαία σύνορα.

Ακόμα, ο υφυπουργός παρέπεμψε στο τέλος Ιουλίου για την απόφαση σχετικά με το αν θα διεξαχθούν ή όχι τα πανηγύρια τον Αύγουστο.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι οι πέντε πρώτες σε εισαγόμενα κρούσματα χώρες ήταν Σερβία με 78, Βουλγαρία με 63, Ρουμανία με 61, Αλβανία με 23 και ΗΠΑ με 6. Συγκεκριμένα από τα συνολικά 295 εισαγόμενα κρούσματα «το 76% είναι από τις τέσσερις φίλες βαλκανικές χώρες».

Κάνοντας έναν απολογισμό ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι στην Ελλάδα μέχρι και την Κυριακή:

-έχουν καταγραφεί 4.007 κρούσματα

- από αυτά 435 είναι σήμερα ενεργά, 1030 έχουν πάρει εξιτήριο, 2347 έχουν αναρρώσει σπίτι τους, 195 δυστυχώς δεν τα κατάφεραν

Ειδικά για τους ελέγχους στα σύνορα ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι τις 3 πρώτες εβδομάδες:

- έφτασαν στην Ελλάδα 918.032 άτομα
- Τα 620.652 έχουν έρθει αεροπορικώς
- Τα 248.660 οδικώς
- Τα 48.720 ακτοπλοϊκώς

- έγιναν 127.000 τεστ που σημαίνει ότι ελέγχθηκε το 13,9% όσων ήρθαν
- τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 295: Στα αεροδρόμια είχαμε 105 στα λιμάνια 4 και χερσαία σύνορα 186.

«Δεν είμαστε σε κατάσταση συναγερμού, το ραντεβού δίνεται για να υπάρχει ενημέρωση με το τι γίνεται με το άνοιγμα της χώρας» εξήγησε ο Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι «γνωρίζαμε ότι θα έχουμε και εισαγόμενα κρούσματα από ξένους επισκέπτες».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό στη διεξαγωγή των ελέγχων συμμετέχουν 105 στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), 24 της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ), 146 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, 92 στελέχη της Πυροσβεστικής, 22 Λιμενικοί και 85 κινητές μονάδες ΕΟΔΥ

«Οφείλουμε να διαφυλάξουμε το κεκτημένο» τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς επαναλαμβάνοντας ότι πρώτο μέλημα είναι η υγεία. Σύμφωνα με τον ίδιο «ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει χαμηλός (12 χθες), ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ χαμηλός».

«Για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με δευτερο κύμα δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση των κανόνων υγιεινής και την αποφυγή των συναθροίσεων» πρόσθεσε ο Νίκος Χαρδαλιάς χαρακτηρίζοντας «περίεργο να υπάρχουν μαζικές διαδηλώσεις οπαδών. Πραγματικά μας λυπούν τέτοιες καταστάσεις. Ο ιός δεν αφήνει κανένα περιθώριο σε οπαδικά συναισθήματα, ελπίζω να είναι η τελευταία φορά που συνέβη αυτό».

«Αυτή τη στιγμή προφανώς μας απασχολούν τα χερσαία σύνορα. Η κατάσταση στις γείτονες χώρες δείχνει εξαιρετικά δύσκολη αλλά δεν υπάρχει κάτι που να μας τρομάζει ή να μας ανησυχεί» είπε ακόμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ενώ ερωτηθείς ειδικά για την Βρετανία είπε ότι «δεν μας τρομάζει η εικόνα του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ερωτηθείς για τα πανηγύρια ο Νίκος Χαρδαλιάς αν και παρέπεμψε στο τέλος Ιουλίου για τις αποφάσεις σχετικά με τις εκδηλώσεις του Αυγούστου, συμπλήρωσε ότι «προσωπικά θεωρώ ότι και τον Αύγουστο δεν θα πρέπει να γίνουν πανηγύρια. Νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι μπορούμε αυτό το καλοκαίρι χωρίς πανηγύρια, αφού ο κίνδυνος από τον συνωστισμό είναι σημαντικά υψηλότερος».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε, ακόμα, ότι έχουν γίνει 7379 έλεγχοι και ανεστάλησαν 195 επιχειρήσεις στις οποίες παρατηρήθηκε συνωστισμός.

«Στις διακοπές χαλαρώνουμε ως προς τους ρυθμούς μας οχι ως προς τα μέτρα που πρέπει να τηρούμε. Είμαστε σε εγρήγορση και ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή και όλοι οι πολίτες να τηρούν τους κανόνες μόνο έτσι θα μπορέσουμε να στηρίξουμε την κοινωνία τον τουρισμό και την οικονομία μας».

Share.

Comments are closed.