• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Αίτηµα για 1.579 προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων
Ειδήσεις

Αίτηµα για 1.579 προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων

16 Απριλίου, 2019Δεν υπάρχουν Σχόλια5 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Σάρκα και οστά αρχίζει να παίρνει ο πολυετής προγραµµατισµός προσλήψεων που θέσπισε η κυβέρνηση. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δηµοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει υποβάλει αίτηµα για 1.579 προσλήψεις µονίµων στην τετραετία 2020-2023 και αυτός είναι ένας µόνο από τους εκατοντάδες φορείς που έχουν κληθεί να δηλώσουν τις ανάγκες τους για την ερχόµενη τετραετία.

Ο πολυετής προγραµµατισµός προσλήψεων θεσπίστηκε µε τον νόµο 4590/2019 και έχει σκοπό την καλύτερη οργάνωση του Δηµοσίου, ώστε αφενός οι ίδιοι οι φορείς να έχουν καταγεγραµµένες τις ανάγκες τους µε βάση τα οργανογράµµατά τους, αφετέρου η κυβέρνηση και το ΑΣΕΠ να µπορεί να σχεδιάζει καλύτερα τις προκηρύξεις και να µην είναι απαραίτητες Πράξεις Υπουργικού Συµβουλίου (ΠΥΣ) για 10 και 20 προσλήψεις, καθώς θα είναι εφικτή η οµαδοποίηση των δράσεων.

Το Εθνος δημοσιευσε τα αιτήµατα προσλήψεων που έχει υποβάλει η ΑΑΔΕ για το διάστηµα 2020-2023, ενώ το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ζητήσει από όλους τους φορείς της αποκαλούµενης γενικής κυβέρνησης (υπουργεία, Αυτοδιοίκηση, νοµικά πρόσωπα) να δηλώσουν τις ανάγκες τους για την ίδια περίοδο. Η προθεσµία για την υποβολή των αιτηµάτων έχει λήξει για όλους τους φορείς πλην του υπουργείου Εσωτερικών, που καλύπτει ταυτόχρονα τους 325 δήµους και τις 13 περιφέρειες.

Εντός των ερχοµένων εβδοµάδων η υπουργός ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αναµένεται να παρουσιάσει συγκεντρωτικά τα αιτήµατα των φορέων του ∆ηµοσίου. Ο συνολικός αριθµός των αιτηµάτων αναµένεται µε µεγάλο ενδιαφέρον. Σύµφωνα µε ορισµένες εκτιµήσεις, υπολογίζεται πως το ∆ηµόσιο θα ζητά περίπου 50.000 προσλήψεις την τετραετία 2020-2023, προκειµένου να καλύψει τις απώλειες λόγω έλλειψης διορισµών και συνταξιοδοτήσεων.

Με βάση το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα 2019-2022 είχαν συµφωνηθεί µε τους θεσµούς περίπου 35.000 προσλήψεις, τηρουµένης της αναλογίας 1 πρόσληψη ανά 1 αποχώρηση. Ο αριθµός αυτός θα πρέπει να επικαιροποιηθεί για το διάστηµα 2020- 2023 χωρίς να αναµένονται τεράστιες µεταβολές. Στην περίπτωση αυτή θα είναι δύσκολο το όριο του µεσοπρόθεσµου να ξεπεραστεί, εκτός εάν επιτευχθεί κάποια ρύθµιση όπως έγινε πρόσφατα µε τις προσλήψεις στην εκπαίδευση και στο πρόγραµµα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Οι 15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας και οι 3.000 για το «Βοήθεια στο Σπίτι» εξαιρέθηκαν, δηλαδή, και µε αυτό τον τρόπο το όριο του Μεσοπρόσθεσµου αυξήθηκε κατά 50%. Υπό την έννοια αυτή, εάν επιβεβαιωθεί αριθµός 50.000 αιτηµάτων δεν θα θεωρηθεί εξωπραγµατικός.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα αιτήµατα των φορέων του ∆ηµοσίου θα περάσουν από αξιολόγηση, καθώς η κατάθεσή τους στηρίζεται σε συγκεκριµένες προϋποθέσεις όπου συνυπολογίζονται:

1) οι αποχωρήσεις τακτικού προσωπικού µε σύνταξη,

2) τα υφιστάµενα κενά σε προσωπικό,

3) οι στρατηγικές προτεραιότητες του κάθε φορέα και

4) οι εκτιµώµενες ανάγκες ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα σε συνδυασµό µε την πιθανότητα αυτές να καλυφθούν και από µετατάξεις.

Το χρονοδιάγραµµα

Τη µεθοδολογία που προαναφέραµε ακολούθησε και η ΑΑ∆Ε, αναλύοντας τις ανάγκες για την ερχόµενη τετραετία.

Ετσι, υπολογίζει ότι:

  • Το 2020 θα αποχωρήσουν συνολικά 296 µόνιµοι υπάλληλοι και το 2021 άλλοι 329. Σύνολο απωλειών για τον εισπρακτικό µηχανισµό του κράτους, 625 άτοµα.
  • Για την ίδια διετία η ΑΑ∆Ε ζητά να προσληφθούν 228 ΠΕ Εφοριακών, 65 ΤΕ Εφοριακών, 141 ΠΕ Τελωνειακών, 77 ΤΕ Τελωνειακών, 46 ∆Ε Τελωνειακών, 93 ΠΕ Πληροφορικής, 58 ΤΕ Πληροφορικής και 10 ΠΕ Μηχανικών. Σύνολο προσλήψεων 718 άτοµα.
  • Για τη διετία 2022-2023 υπολογίζεται ότι θα προκύψουν υπερδιπλάσιες απώλειες σε σχέση µε την προηγούµενη. Το 2022 θα αποχωρήσουν 769 υπάλληλοι και το 2023 ακόµη 716, δηλαδή 1.485 συνολικά.
  • Σε αντιστάθµισµα, η ΑΑ∆Ε ζητά να γίνουν 861 προσλήψεις µονίµων µε βάση την εξής κατανοµή: 258 ΠΕ Εφοριακών, 69 ΤΕ Εφοριακών, 235 ∆Ε Εφοριακών, 72 ΠΕ Τελωνειακών, 24 ΤΕ Τελωνειακών, 77 ∆Ε Τελωνειακών και 31 ΠΕ Χηµικών. Οι 1.579 προσλήψεις µονίµων υπαλλήλων δεν θα είναι η µόνη πηγή κάλυψης των πολύ µεγαλύτερων οργανικών κενών που αντιµετωπίζει η συγκεκριµένη υπηρεσία.

Οπως αναφέρει η ΑΑΔΕ, µε τη σηµερινή της οργάνωση ξεκινά αυτήν τη στιγµή µε 1.860 κενά σε εφοριακούς, 886 σε τελωνειακούς, 506 σε πληροφορικάριους και 168 σε άλλους κλάδους. Περιµένει όµως ταυτόχρονα προσωπικό από µετατάξεις και το Ενιαίο Σύστηµα Κινητικότητας, ενώ αναµένεται να καρποφορήσουν διαδικασίες πρόσληψης που έχουν ξεκινήσει παλαιότερα, όπως η προκήρυξη του 2017 για 548 υπαλλήλους.

Οπως έχει πει παλαιότερα η κυβέρνηση, ο πολυετής προγραµµατισµός των προσλήψεων θα αναδείξει ακόµη πιο έντονα το πρόβληµα των µεγάλων κενών στη στελέχωση της ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης και θα αποτυπώσει την επιδείνωση που θα προκαλέσει µια επιστροφή στη µνηµονιακή αναλογία 1 πρόληψη ανά 5 αποχωρήσεις που πρεσβεύει η Νέα ∆ηµοκρατία. Οπως έχει πει η υπουργός ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης, εάν επιστρέψουµε στο 1:5, µετά βίας θα γίνονται οι υποχρεωτικές προσλήψεις εκείνων που αποφοιτούν από τις σχολές των ενστόλων και τη Σχολή ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης.

Υπό την έννοια αυτή, προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση χθες η σχετική αναφορά του προέδρου του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλου, στην παρουσίαση για τον νέο θεσµό του Παρατηρητηρίου ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης. Ο κ. Μίχαλος, στέλεχος παλαιότερα της κυβέρνησης Καραµανλή, που διεγράφη από τη Νέα ∆ηµοκρατία τον Ιούνιο του 2018, κατηγορούµενος τότε ως «δούρειος ίππος του ΣΥΡΙΖΑ», µίλησε για την ανάγκη επιστροφής στο 1:5, ώστε ένα µικρότερο και πιο ευέλικτο κράτος να αµείβει καλύτερα τους υπαλλήλους του. Ελαβε την απάντηση από την κ. Ξενογιαννακοπούλου, που είπε ότι χρειάζεται αποκατάσταση της εµπιστοσύνης του πολίτη σε ένα κράτος πιο αποτελεσµατικό, το οποίο χρειάζεται ανανέωση του ανθρώπινου δυναµικού έπειτα από χρόνια στοχοποίησης

εργασία προσλήψεις
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΑνακαλύφθηκαν μικρόβια που «τρώνε» πετρέλαιο!
Next Article O ΟΠΑΠ στους φιναλίστ των World Retail Awards 2019

Related Posts

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ξεκινά κάλυψη η Mediobanca - "Βλέπει" τιμή στόχο 28,80 ευρώ - Περιθώριο ανόδου 45%

17 Ιουνίου, 2025

Κρίση στο Βατικανό: Ο Πάπας αναζητά νέους δωρητές για να σώσει τα οικονομικά

17 Ιουνίου, 2025

Λαγκάρντ: Αυτή είναι η στιγμή της Ευρώπης για το «παγκόσμιο ευρώ»

17 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.