• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου η χρήση αντιβιοτικών
Ειδήσεις

Αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου η χρήση αντιβιοτικών

22 Αυγούστου, 2019Δεν υπάρχουν Σχόλια2 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Η χρήση αντιβιοτικών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου,αλλά μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του ορθού και αυτό εξαρτάται, σε κάποιο βαθμό, από τον τύπο και την τάξη του αντιβιοτικού που χορηγείται.

Αυτό αποκαλύπτει νέα έρευνα την οποία επικαλείται η ScienceDaily και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Gut».

Tα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία υποδεικνύουν ότι παρατηρείται ένα μοτίβο κινδύνου το οποίο συνδέεται με αλλαγές στο μικροβίωμα του στομάχου κατά μήκος του εντέρου κατά τη λήψη των αντιβιοτικών.

Οι μελετητές συνέλεξαν δεδομένα από τη βάση δεδομένων Βρετανίας Clinical Practice Research Datalink (CPRD) μεταξύ του 1989 και του 2012 και στη συνέχεια μάζεψαν πληροφορίες συνταγογράφησης από 28.930 άτομα από τα οποία τα 19.726 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του εντέρου και τα 9.254 με καρκίνο του ορθού.

Διαπιστώθηκε ότι είχαν χορηγηθεί αντιβιοτικά στο 70% των ατόμων που έπασχαν από αυτές τις μορφές καρκίνου και στο 68,5% των υγιών ατόμων.

Παράλληλα, φάνηκε ότι ήταν πιο πιθανό στα άτομα με καρκίνο του εντέρου να έχουν χορηγηθεί αντιβιοτικά (71,5%) συγκριτικά με τους υγιείς (69%) και τους πάσχοντες από καρκίνο του ορθού (67%). Η συσχέτιση αυτή φάνηκε να υπάρχει ακόμα και στις περιπτώσεις ατόμων που είχαν πάρει αντιβιοτικά έως και δέκα χρόνια πριν.

Σχετικά με το είδος του αντιβιοτικού, φάνηκε ότι αυτοί που είχαν καρκίνο του εντέρου είχαν πάρει συνήθως αντιβιοτικά για αναερόβια βακτήρια (που δεν έχουν δηλαδή ανάγκη οξυγόνου), αλλά και για αερόβια, όμως εκείνοι με καρκίνο του ορθού ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν πάρει αντιβιοτικά για αερόβια βακτήρια.

Το τμήμα του οργάνου στο οποίο εμφανίζεται ο καρκίνος παίζει κάποιο ρόλο.

Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι μόνο οι καρκίνοι στο πρώτο και το μεσαίο κομμάτι του εντέρου συνδέονται με τα αντιβιοτικά, ενώ αυτοί στο τελευταίο τμήμα του όχι.

Λαμβάνοντας υπόψη άλλους επιβλαβείς παράγοντες όπως το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, την παχυσαρκία και τη χρήση αντιβιοτικών για πάνω από 16 μέρες, ο κίνδυνος φάνηκε να είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Το αντίθετο παρατηρήθηκε στον καρκίνο του ορθού, καθώς η χρήση αντιβιοτικών, που υπερβαίνει τις 60 μέρες, συνδέεται με 15% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ορθού.

Ακόμα, οι μελετητές τόνισαν ότι η σημασία της μελέτης τους έγκειται στο ότι αναδεικνύει τη σημασία του να τηρούν ο γιατροί κριτική στάση απέναντι στα αντιβιοτικά.

Επίσης, φάνηκε ότι στους περισσότερους πάσχοντες από καρκίνο του εντέρου είχε χορηγηθεί πενικιλίνη, ενώ ο μειωμένος κίνδυνος καρκίνου του ορθού αποδόθηκε στις τετρακυκλίνες.

έντερο
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΟι δικέφαλοι στη μάχη των playoffs
Next Article 16 προσλήψεις στο Δήμο Νέας Ιωνίας

Related Posts

Δικαιώματα καταναλωτών κατά τη δέσμευση ενός καταλύματος - Τι ισχύει

17 Ιουνίου, 2025

€250 κάθε Νοέμβριο: Πώς γίνεται η αίτηση και ποιοι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια – Τι να προσέξετε

17 Ιουνίου, 2025

Metlen: Ολοκλήρωσε την αναχρηματοδότηση του χαρτοφυλακίου Φ/Β στην Αυστραλία

17 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.