• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Επιχειρήσεις»Δεν έχουν όριο: Ζητάνε προκαταβολές φόρου για κλειστά μπλοκάκια!
Επιχειρήσεις

Δεν έχουν όριο: Ζητάνε προκαταβολές φόρου για κλειστά μπλοκάκια!

11 Σεπτεμβρίου, 2017Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Τρέχουν και δεν φτάνουν πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες που έπεσαν θύματα λάθους του συστήματος υπολογισμού του φόρου εισοδήματος και καλούνται να πληρώσουν προκαταβολή φόρου ενώ έχουν κάνει διακοπή εργασιών από το 2016

Το θέμα έρχεται στην επιφάνεια από τους παθόντες αλλά και από φοροτεχνικούς που καταγγέλλουν ότι οι πελάτες τους βρίσκονται σε απόγνωση καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με τα πλοκάμια της γραφειοκρατίας στην προσπάθειά τους να βρουν το δίκιο τους.

Η υπόθεση έχει βάθος καθώς, σύμφωνα με τις καταγγελίες, η απάντηση που δίνουν οι εργαζόμενοι στις ΔΟΥ στους πολίτες που καταφθάνουν έκπληκτοι στα γκισέ με τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά ανά χείρας είναι ότι το σύστημα δεν ενημερώνεται αυτόματα και ότι πρέπει να κάνουν αίτηση και να περιμένουν.

Το πρόβλημα είναι ότι στο μεσοδιάστημα από την υποβολή της αίτησης ως την πραγματική επανεκκαθάριση, εξαιτίας και της έλλειψης διαθέσιμου προσωπικού στις ΔΟΥ, ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώνει κανονικά τον λάθος φόρο προκειμένου να αποφύγει κυρώσεις όπως:

■ Προσαυξήσεις σε ληξιπρόθεσμες οφειλές
■ Δεσμεύσεις λογαριασμών εξαιτίας των ληξιπρόθεσμων οφειλών
■ Απώλεια της ρύθμισης 100 δόσεων εφόσον είχε ενταχθεί κατά το παρελθόν.

Οπως φαίνεται στο παράδειγμα που δημοσιεύει το «b.s.», ο εν λόγω επιτηδευματίας προχώρησε σε διακοπή των εργασιών του στις 31 Δεκεμβρίου του 2016. Παρά το γεγονός αυτό, το εκκαθαριστικό της φορολογικής του δήλωσης του ζητάει να πληρώσει τον διπλάσιο φόρο από τον κανονικό για το εισόδημά του από ελεύθερο επάγγελμα, καθώς χωρίς να υπάρχει λόγος έχει υπολογιστεί και προκαταβολή φόρου 100%.

Ο παθών υπέβαλε αίτηση στην αρμόδια ΔΟΥ στις 11 Ιουλίου και αγωνιά μέχρι να κινηθεί η διαδικασία ώστε να μη βρεθεί αντιμέτωπος με τον κίνδυνο κατάσχεσης του λογαριασμού του. Τα ποσά των λανθασμένων εκκαθαριστικών ποικίλλουν.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο φορολογούμενος προσπαθεί να βγάλει από πάνω του 2.832 ευρώ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ελεύθεροι επαγγελματίες είδαν στο εκκαθαριστικό φόρο 40.000 ευρώ από 20.000 ευρώ που θα έπρεπε να πληρώσουν κανονικά.

Οπως λένε φοροτεχνικοί με αντίστοιχες υποθέσεις, κατά την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έτους 2016 παρατηρήθηκε σε πολλές περιπτώσεις το φαινόμενο να υπολογίζεται προκαταβολή φόρου ακόμα και για εκείνους τους επιτηδευματίες που έχουν προβεί σε εμπρόθεσμη διακοπή εργασιών της δραστηριότητάς τους έως και τις 31η/12/2016.

Πρακτικά, οι επιτηδευματίες που προέβησαν σε διακοπή εργασιών είτε εξαιτίας έλλειψης δραστηριότητας, είτε προκειμένου να αποφύγουν τις έξτρα επιβαρύνσεις που έχουν προκύψει μετά τις τελευταίες αλλαγές στον ασφαλιστικό νόμο αναφορικά με τον ΕΦΚΑ ήρθαν αντιμέτωποι με τον υπολογισμό της προκαταβολής φόρου του επόμενου έτους, εκείνου δηλαδή που θα έπρεπε να προκαταβάλουν μόνο εφόσον είχαν ενεργή δραστηριότητα!

Λογιστής που εκπροσωπεί πέντε φορολογούμενους οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα αναφέρει ότι η απάντηση που έλαβε για λογαριασμό των πελατών του τόσο από το αρμόδιο υπουργείο όσο και από τις κατά τόπους εφορίες ήταν πως το σύστημα δεν αναγνωρίζει αυτόματα τις περιπτώσεις αυτές και ότι θα πρέπει ο κάθε φορολογούμενος να επισκεφτεί την αρμόδια ΔΟΥ και να προβεί σε υποβολή χειρόγραφου αιτήματος στο οποίο θα ζητάει την εκ νέου εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης ώστε να μειωθεί ο φόρος του κατά το ποσό της προκαταβολής φόρου όπως εξαρχής θα έπρεπε το σύστημα να υπολογίσει.

μπλοκάκια
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΚαρβούνης: Yπό εποπτεία για πολλά χρόνια μετά το Μνημόνιο η Ελλάδα
Next Article Στην Αθήνα ο Ντάισελμπλουμ

Related Posts

Ακρίβεια στις παραλίες: Οι Αθηναίοι εγκαταλείπουν τις ξαπλώστρες για ελεύθερες ακτές

16 Ιουνίου, 2025

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Η κυβέρνηση ξέρει να διαχειρίζεται τις κρίσεις και να παρεμβαίνει όταν χρειάζεται»

16 Ιουνίου, 2025

ΙΟΒΕ: Υποχώρηση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία τον Μάιο

16 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.