• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Πολιτική»Η κρίσιμη συνεδρίαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες
Πολιτική

Η κρίσιμη συνεδρίαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

30 Σεπτεμβρίου, 2016Updated:30 Σεπτεμβρίου, 2016Δεν υπάρχουν Σχόλια4 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Η Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου είναι η μέρα διάσκεψης της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία θα κρίνει εάν είναι συνταγματικός και νόμιμος ο τρόπος χορήγησης των τεσσάρων αδειών των τηλεοπτικών σταθμών.

Η Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου θα κρίνει τις κύριες προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και Epsilon TV (E-TV), καθώς και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.

Οι προσφυγές των καναλιών συζητήθηκαν στις 4 Ιουλίου 2016 ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, στην οποία πρόεδρος ήταν ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Παπαγεωργίου, ενώ συμμετείχαν 30 ακόμη δικαστές μεταξύ των οποίων και τρεις αντιπρόεδροι.

Με τις προσφυγές τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται κατά του συνόλου του νομοθετικού πλαισίου χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών για τη μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition).

Ειδικότερα, οι τηλεοπτικοί σταθμοί με τις επίμαχες προσφυγές τους, που πρόκειται να εξετάσει η Ολομέλεια του ΣτΕ στις 30 Σεπτεμβρίου 2016, στρέφονται, μεταξύ των άλλων, κατά όλων των αποφάσεων που αφορούν το σύνολο της διαδικασίας των δημοπρατούμενων αδειών, όπως είναι η από 1/3/2016 απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, με την οποία μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας των αδειών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής «ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας» και παράλληλα ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Παράλληλα, στρέφονται κατά του νόμου 4339/2015 για την αδειοδότηση της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής, αλλά και όλων των άλλων προγενέστερων και μεταγενέστερων υπουργικών αποφάσεων σχετικών με το ζήτημα της χορήγησης των 4 αδειών τηλεοπτικών σταθμών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition).

H διαδικασία που θα ακολουθηθεί

Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους η μάχη θα δοθεί μεταξύ των μελών της Ολομέλειας για το εάν θα ξεπεραστεί ο πρώτος νομικός σκόπελος της σημερινής διάσκεψης, δηλαδή «επί του παραδεκτού», όπως το αποκαλούν οι δικαστές.

Με άλλα λόγια, το πρώτο ζήτημα το οποίο θα τεθεί κατά την έναρξη της διάσκεψης είναι εάν οι καναλάρχες από το προπαρασκευαστικό στάδιο της όλης διαγωνιστικής διαδικασίας (αυτό αφορούν οι προσφυγές που έχουν καταθέσει και συζητούνται σήμερα) και τις κυβερνητικές αποφάσεις που εκδόθηκαν,  υπόκεινται βλάβη ανεπανόρθωτη (οικονομική, κ.λπ.) και μάλιστα τη στιγμή που όλη διαδικασία του διαγωνισμού δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Εδώ, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους είναι το σημείο «κλειδί» για το εάν οι δικαστές θα προχωρήσουν ή όχι στην ουσία της υπόθεσης για να εξετάσουν τα συνταγματικά και άλλα ζητήματα που έχουν τεθεί από τους δικηγόρους των τηλεοπτικών σταθμών.

Κάποιοι δικαστές θα ταχθούν με την άποψη ότι δεν μπορεί το δικαστήριο να προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης και πρέπει οι αιτήσεις ακύρωσης των τηλεοπτικών σταθμών να απορριφθούν.

Από την άλλη πλευρά θα υποστηριχθεί ότι πρέπει το δικαστήριο να προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης, καθώς σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ οι αποφάσεις που εκδόθηκαν στα επόμενα στάδια της διαγωνιστικής διαδικασίας, θεωρούνται συμπροσβαλλόμενες.

Έτσι δεν τίθεται θέμα παραδεκτού και κατά συνέπεια πρέπει το δικαστήριο να προχωρήσει στην ουσία των θεμάτων που τίθενται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Για το ζήτημα αυτό οι δικαστές θα κληθούν να ψηφίσουν και οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές και οριακές. Εάν ξεπεραστεί ο σκόπελος αυτός, το δικαστήριο θα προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης για να εξετάσει τα υπόλοιπα νομικά θέματα που έχουν τεθεί.

Και κατά το στάδιο αυτό θα υπάρξουν οριακά αντίθετες απόψεις μεταξύ των δικαστών και δύσκολα θα μπορέσουν να ξεπεραστούν τα συνταγματικά και άλλα νομικά ζητήματα που έχουν τεθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και ειδικά αυτό της παράκαμψης του ΕΣΡ.

Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει πόσες διασκέψεις θα απαιτηθούν για να υπάρξει το «δια ταύτα» της διευρυμένης Ολομέλειας του ΣτΕ, αφού όλα θα εξαρτηθούν από την επιχειρηματολογία που θα αναπτυχθεί, την ένταση που θα υπάρξει μέσα στην αίθουσα των διασκέψεων, κ.λπ.

Πάντως, εάν αποφασιστεί το δικαστήριο να μην μπει στην ουσία της υπόθεσης, ο αριθμός των διασκέψεων θα είναι πολύ μικρός.

Στην σημερινή Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συμμετέχουν 30 μέλη. Εκτός του πρόεδρου Νικολάου Σακελλαρίου, συμμετέχουν 3 αντιπρόεδροι, σύμβουλοι Επικρατείας και 3 πάρεδροι του ΣτΕ (οι τελευταίοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου). Εισηγητής είναι ο σύμβουλος Επικρατείας Γιώργος Παπαγεωργίου. Οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών έχουν συζητηθεί  ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ στις 4 Ιουλίου 2016.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει οι τηλεοπτικοί  σταθμοί Alpha, Antenna, Epsilon TV (E-TV),  Mega   Channel, Skai, Star Channel και η   Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών και ζητούν την ακύρωση των κυβερνητικών αποφάσεων για την χορήγηση των 4 αδειών  «επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)».

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΣτο ΦΕΚ η έγκριση για την κοινωφελή εργασία: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις 6.328 προσλήψεις σε 34 δήμους
Next Article Δέρμα: Ποια είναι η σωστή φροντίδα του;

Related Posts

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με την πρόεδρο του Πανεπιστημίου Yale και τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ

16 Ιουνίου, 2025

Παραιτήθηκε από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Τσίπρας

16 Ιουνίου, 2025

Σαμαράς για Novartis: «Στημένη σκευωρία από έναν πολιτικό θίασο – Ο στόχος ήταν η σπίλωσή μου»

13 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.