• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Κομισιόν: «Μαχαίρι» σε συντάξεις και μισθούς αν επιστραφούν αναδρομικά
Ειδήσεις

Κομισιόν: «Μαχαίρι» σε συντάξεις και μισθούς αν επιστραφούν αναδρομικά

28 Φεβρουαρίου, 2019Δεν υπάρχουν Σχόλια2 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Ξεκάθαρο μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση πως οποιαδήποτε δικαστική απόφαση ανατρέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και το στόχο για ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, θα πρέπει να αντισταθμίζεται με ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα, έστειλε η Κομισιόν στην έκθεση που συνέταξε, στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.  

Στην έκθεση υπογραμμίζεται πως οι ελληνικές Αρχές έχουν ξεκινήσει προπαρασκευαστικές εργασίες για την αξιολόγηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων και των κινδύνων που απορρέουν από τις αποφάσεις των δικαστηρίων σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που θεσπίστηκαν στο πλαίσιο των Μνημονίων.

Βάσει των πληροφοριών που διαβίβασαν οι ελληνικές αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας του 2015 κατά σημαντικών στοιχείων της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2012 συνεπάγεται «αμελητέο δημοσιονομικό κόστος», λόγω του πολύ μικρού αριθμού επιλέξιμων συνταξιούχων.

Ωστόσο, σημειώνεται πως το ζήτημα δεν έχει ακόμη επιλυθεί οριστικά, δεδομένου ότι η τελική απόφαση για τα βασικά στοιχεία της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος του 2016 εξακολουθεί να εκκρεμεί.  

Η Κομισιόν αναφέρει ότι εξακολουθεί να εκκρεμεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείαςη απόφαση σχετικά με την αποκατάσταση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.  

«Εάν το Συμβούλιο του Κράτους αποφασίσει υπέρ της αποκατάστασης, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικό δημοσιονομικό κόστος που ανέρχεται στο 1,3% του ΑΕΠ, εκ των οποίων το 1,1% του ΑΕΠ αφορά στην αναδρομική υποχρέωση και στο 0,2% του ΑΕΠ σε επαναλαμβανόμενα έξοδα», αναφέρει η Κομισιόν.  

Ακόμα, τονίζει πως οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν τους δημοσιονομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών αποφάσεων, λαμβάνοντας» αντισταθμιστικά μέτρα» για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων στο πλαίσιο της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής.  

«Σε περίπτωση που οι δικαστικές αποφάσεις ανατρέπουν βασικά διαρθρωτικά στοιχεία των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, οι επαναλαμβανόμενες δημοσιονομικές επιπτώσεις τέτοιων αποφάσεων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό από μεταρρυθμίσεις και ενέργειες εντός του ίδιου τομέα πολιτικής», αναφέρει η έκθεση.  

Η αναφορά αυτή στην πράξη συνεπάγεται πως εάν δικαιωθούν οι συνταξιούχοι για αναδρομικές τους διεκδικήσεις, τότε θα πρέπει η δαπάνη που θα προκληθεί να καλυφθεί από νέα παρέμβαση εξοικονόμησης στο ασφαλιστικό σύστημα.

Ομοίως, εφόσον κριθούν παράνομες οι περικοπές των δώρων στο ελληνικό Δημόσιο, τότε η όποια δημοσιονομική επιβάρυνση προκύψει θα πρέπει να καλυφθεί μέσα από περικοπές στο μισθολόγιο του Δημοσίου.

Κομισιόν
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΈργο ΣΥΡΙΖΑ η φτωχοποίηση της Ελλάδας
Next Article Το «ατού» που εξουθενώνει

Related Posts

Σύμβουλος καριέρας: Γιατί η επιμονή στην τέλεια επιλογή οδηγεί σε χειρότερα αποτελέσματα

16 Ιουνίου, 2025

Ταϊβάν: Γιατί βάζει στη «μαύρη λίστα» τις κινεζικές Huawei και SMIC

16 Ιουνίου, 2025

ΕΤΑΔ: Παράδοση του Κάμπινγκ Φαναρίου Κομοτηνής στο νέο μισθωτή

16 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.