• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Νέο σχέδιο για τις 120 δόσεις, τι περιλαμβάνει
Ειδήσεις

Νέο σχέδιο για τις 120 δόσεις, τι περιλαμβάνει

7 Φεβρουαρίου, 2019Δεν υπάρχουν Σχόλια4 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Την έγκριση των θεσμών θα περιμένει τις επόμενες 2-3 εβδομάδες το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά στην προτεινόμενη ρύθμιση για εξόφληση χρεών στην εφορία σε έως 120 δόσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες αλλά και επαγγελματίες που δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Προκειμένου να κάμψει τις ενστάσεις των θεσμών, που φέρονται να απέρριψαν την αρχική πρότασή του, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει νέα ρύθμιση η οποία θα βασίζεται εν πολλοίς σε εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Βήμα.

Με αυτόν τον τρόπο εκτιμούν, όπως λένε αρμοδίως, ότι θα ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια που βάζουν οι δανειστές προκειμένου να εφαρμοστεί μία ρύθμιση που μόνο καλό θα φέρει στα Δημόσια Ταμεία αλλά και θα βοηθήσει τους πολίτες να «ξεφουσκώσουν» τα χρέη τους.

Στόχος η νέα ρύθμιση να τρέξει το αργότερο από τις Αρχές Απριλίου. χωρίς να αποκλείεται να τρέξει και από τον Μάρτιο.

Δόση από 25 ευρώ

Το νέο σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, θα βασίζεται σε παλαιότερη πρόταση αλλά οι σημαντικές νέες αλλαγές που περιλαμβάνει είναι ότι η ελάχιστη δόση θα μειωθεί στα 25 ευρώ από τα 50 ευρώ που ήταν η προηγούμενη πρόταση, θα υπάρχουν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση θα γλιτώνουν το μέτρο της κατάσχεσης.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν, ανεξαρτήτως του ύψους της οφειλής, μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι, επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους.

Ειδικότερα, το σχέδιο ρύθμισης χρεών στην εφορία σε έως 120 δόσεις για τις παραπάνω κατηγορίες περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:

– Εξόφληση: Έως 120 δόσεις με εισοδηματικά & περιουσιακά κριτήρια

– Επιπλέον κίνητρο: Διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων έως 95% (όχι αρχικού χρέους)

– Ελάχιστη δόση: 25 ευρώ (αντί για 50 ευρώ που ήταν το αρχικό σχέδιο)

– Ένταξη στη ρύθμιση: Μπορούν να ενταχθούν τα χρέη που δημιουργήθηκαν ως τα τέλη του 2018

– Οι αιτήσεις: Η αίτηση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Taxisnet μέσω ειδικής εφαρμογής που θα αναπτύξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

– Με υπαγωγή στη ρύθμιση: Αποτρέπεται ή αναστέλλεται η επιβολή μέτρου κατάσχεσης

– Πιθανότερη ημερομηνία εφαρμογής: Μάρτιος ή Απρίλιος 2019

Αν για παράδειγμα ένας φορολογούμενος χρωστάει στην εφορία 3.000 ευρώ και πληροί τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις της ρύθμισης θα μπορεί να υπαχθεί σε αυτή και να εξοφλήσει την οφειλή του σε 120 μηνιαίες δόσεις των 25 ευρώ η καθεμία.

Σημειώνεται ότι καθοριστικό παράγοντα για τον τελικό αριθμό των δόσεων θα αποτελεί το εισόδημα του οφειλέτη. Σε κάθε περίπτωση θα κρίνονται η βιωσιμότητα του οφειλέτη και η δυνατότητα που θα έχει να εξυπηρετεί τη ρύθμιση. Δεδομένου ότι θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια οφειλέτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους θα εξαιρούνται αυτομάτως από τη ρύθμιση.

Παραμένει δε ως όρος για υπαγωγή στη ρύθμιση ο οφειλέτης να μην δημιουργεί νέα χρέη. Δηλαδή να πληρώνει ή να ρυθμίζει τις τρέχουσες οφειλές (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ).

Ενδεχομένως από τη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας να εξαιρεθούν όσοι έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Ωστόσο, και για αυτή την τελευταία κατηγορία Τα Νέα αποκαλύπτουν μια καλή είδηση: ότι στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου εντάσσεται και η αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης από 12 που είναι σήμερα σε 48 αλλά με προϋποθέσεις.

Έξι στους δέκα χρωστούν στην εφορία έως 500 ευρώ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχςή Δημοσίων Εσόδων τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν το 2018 (μέχρι και τον Νοέμβριο) ανήλθαν σε 9,69 δισ. ευρώ ενώ συνολικά τα χρέη προς το δημόσιο έχουν φθάσει στο αστρονομικό ποσό των 104,1 δισ. ευρώ. Εάν μάλιστα προστεθούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που αναλογούν ξεπερνούν τα 185 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι έξι στους δέκα οφειλέτες χρωστούν στην εφορία έως 500 ευρώ, περίπου 1,5 εκατ. έχουν χρέη από 500 έως 10.000 ευρώ, σχεδόν 250.000 έχουν οφειλές από 10.000 έως 100.000 ευρώ, ενώ 33.835 χρωστούν από 100.000 έως 1.000.000 ευρώ.

Τέλος, 7.748 έχουν χρέη άνω του 1.000.000 ευρώ ο καθένας.

Πηγή: in.gr

Δόσεις
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΣΕΠΕ: Τσουχτερά πρόστιμα σε όσους εργοδότες δεν εφαρμόζουν το νέο κατώτατο μισθό
Next Article Δημοσκόπηση για την Αθήνα: Πρώτος και με διαφορά ο Μπακογιάννης (κάρτες)

Related Posts

Στο ΚΑΡΦΙ: Στα χνάρια… του Καραμανλή ο Μητσοτάκης

15 Αυγούστου, 2025

Credia Bank: Σε αποκλειστικές συζητήσεις για την εξαγορά της HSBC Malta

15 Αυγούστου, 2025

Πιερρακάκης για Credia Bank: Ορόσημο για τον τραπεζικό τομέα η εξαγορά της HSBC Malta

15 Αυγούστου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.