• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Προειδοποιεί την Βρετανία με σύγκρουση το Ιράν
Ειδήσεις

Προειδοποιεί την Βρετανία με σύγκρουση το Ιράν

22 Ιουλίου, 2019Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, προειδοποίησε σήμερα την Βρετανία κατά μιας ενδεχόμενης εμπλοκής της σε έναν πόλεμο με το Ιράν, από τις ΗΠΑ, αλλά κι άλλες περιφερειακές χώρες.

Ο ίδιος είπε ότι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, αλλά και οι σύμμαχοί του στο Ισραήλ, στην Σαουδική Αραβία, αλλά και στα Εμιράτα προσπαθούν να προκαλέσουν μία πολεμική σύγκρουση με το Ιράν, αφού απέτυχαν να παρασύρουν τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, σε μια επίθεση κατά του Ιράν.

Το χρονικό των εξελίξεων:

2 Μαΐου: Οι ΗΠΑ αφού αποχώρησαν από την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (the Joint Comprehensive Plan of Action -JCPOA) το 2018 κι επέβαλαν κυρώσεις στην Τεχεράνη, καταργούν τις εξαιρέσεις εφαρμογής των κυρώσεων αυτών που υπήρχαν για οκτώ χώρες: Κίνα, Ελλάδα, Ινδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν και Τουρκία, αναφορικά με τον ομαλό εφοδιασμό τους, με αργό πετρέλαιο από το Ιράν.

5 Μαΐου: Οι ΗΠΑ προχωρούν στην ανάπτυξη ναυτικής μονάδας αεροπλανοφόρου, αλλά και βομβαρδιστικών, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

8 Μαΐου: Το Ιράν ανακοινώνει ότι θα χαλαρώσει μερικούς από τους περιορισμούς που του είχαν επιβληθεί στο πυρηνικό του πρόγραμμα, παραβιάζοντας την διεθνή συμφωνία του 2015. Η Τεχεράνη απειλεί με την ανάληψη περισσότερων ενεργειών στην περίπτωση που δεν προστατευτεί από την εφαρμογή των αμερικανικών κυρώσεων.

10 Μαΐου: Η αρμόδια διεύθυνση των Αμερικανών Πεζοναυτών προειδοποιεί για το ενδεχόμενο ιρανικών επιθέσεων στα πλοία που διαπλέουν τον Περσικό Κόλπο.

12 Μαΐου: Τέσσερα πλοία, μεταξύ αυτών και δύο δεξαμενόπλοια της Σαουδικής Αραβίας δέχονται επιθέσεις στον Περσικό Κόλπο, λίγο πιο έξω από το Στενό του Χορμούζ.

13 Ιουνίου: Δύο δεξαμενόπλοια δέχονται επιθέσεις νότια από το Στενό του Χορμούζ. Η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Ιράν, αλλά η Τεχεράνη αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.

20 Ιουνίου: Το Ιράν καταρρίπτει ένα ιρανικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα παρακολούθησης (drone).

4 Ιουλίου: Βρετανοί πεζοναύτες καταλαμβάνουν το ιρανικό υπέρ-τάνκερ Grace 1 κοντά στο Γιβραλτάρ μετά από υποψίες ότι παραβίαζε τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Συρίας.

5 Ιουλίου: Ένας διοικητής των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης απειλεί να καταλάβει ένα βρετανικό πλοίο, αν δεν απελευθερωθεί το Grace 1.

7 Ιουλίου: Το Ιράν ανακοινώνει ότι θα ενισχύσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, πέραν της οροφής της διεθνούς συμφωνίας JCPOA του 2015, ενώ θα μειώσει την τήρηση των δεσμεύσεων του αναφορικά με αυτή την συμφωνία. Η κίνηση αυτή, της Τεχεράνης προκάλεσε μία προειδοποίηση από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και ανησυχίες από την Γερμανία, την Γαλλία και την Βρετανία.

10 Ιουλίου: Η φρεγάτα του Βασιλικού Βρετανικού Ναυτικού HMS Montrose προειδοποιεί λεκτικά και στρέφει τα όπλα της κατά πλοιαρίων που πιστεύεται ότι ανήκουν στους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν. Τα σκάφη αυτά είχαν προσεγγίσει στο δεξαμενόπλοιο της BP British Heritage στην βόρεια είσοδο του Στενού του Χορμούζ.

18 Ιουλίου: Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων USS Boxer “κατέρριψε” ένα ιρανικό drone στο Στενό του Χορμούζ, υποστηρίζοντας ότι το ΜΕΑ απείλησε το αμερικανικό πλοίο. Το Ιράν αρνείται την κατάρριψη αυτή.

19 Ιουλίου: Το Γιβραλτάρ παρατείνει για έναν μήνα την κράτηση του Grace 1.

19 Ιουλίου: To Ιράν πραγματοποιεί κατάσχεση των δεξαμενόπλοιων Stena Impero και Mesdar που έχουν βρετανική σημαία. Το δεύτερο πλοίο απελευθερώθηκε μετά από την προειδοποίηση που έλαβε από τις αρχές του Ιράν.

Βρετανία
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΚορκίδης: Οι φοροελαφρύνσεις θα δώσουν μεγαλύτερα περιθώρια ρευστότητας στην αγορά
Next Article Οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν περισσότερα για μπάρμπεκιου αυτό το καλοκαίρι

Related Posts

Πόσο πραγματική είναι η απειλή του Ιράν να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ; Διχασμένοι οι αναλυτές, μιλούν για «παγκόσμιο σοκ» ή γι' «αυτογκόλ» της Τεχεράνης

16 Ιουνίου, 2025

Μισθωτήρια ακινήτων: Η προθεσμία αποδοχής για ενοικιαστές και συνιδιοκτήτες λήγει σύντομα

16 Ιουνίου, 2025

Πώς οι πολιτικές του Τραμπ επηρεάζουν τα επαγγελματικά ταξίδια

15 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.