• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Οικονομία»Πώς θα «κουρευτούν» οριζόντια τα χρέη σε τράπεζες, εφορίες, Ταμεία
Οικονομία

Πώς θα «κουρευτούν» οριζόντια τα χρέη σε τράπεζες, εφορίες, Ταμεία

3 Οκτωβρίου, 2016Δεν υπάρχουν Σχόλια2 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Εξωδικαστικός μηχανισμός διακανονισμού αναμένεται για ελεύθερους επαγγελματίες, μικρομεσαίους και μεγάλες εταιρίες.

Κεντρικός στόχος του νέου θεσμού είναι με διαδικασίες-εξπρές, μέσα σε δύο μήνες, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, υποβάλλοντας μελέτη βιωσιμότητας να πετυχαίνουν ευνοϊκές ρυθμίσεις των χρεών τους, ακόμη και «κουρέματα», ώστε να μπορούν να επανεκκινήσουν τις δραστηριότητές τους.

Τα «κλειδιά» για τη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι:
• Το μητρώο 2.500 αξιολογητών – μεσολαβητών που καταρτίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Υπολογίζεται ότι ο καθένας από αυτούς θα μπορεί να εξετάζει τρεις υποθέσεις επιχειρήσεων την ημέρα. Δηλαδή, περίπου 25.000 το μήνα.

• Οι προτυποποιημένες μελέτες βιωσιμότητας, οι οποίες θα είναι προσβάσιμες, μέσω ιστοσελίδας, προς όλους τους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, εφόσον ο τζίρος των δραστηριοτήτων τους είναι κάτω από τα 2,5 εκατ. ευρώ.

• Η αναζήτηση λύσης για τις επιχειρήσεις μέσα από συνεδριάσεις που θα συγκαλεί. Την ανακοίνωση θα κάνει δημοσίως ο αξιολογητής.

• Στο ίδιο τραπέζι με τον μέτοχο ή τον επιχειρηματία θα παρευρίσκονται όλοι οι πιστωτές (τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά Ταμεία. ΔΕΚΟ, ΟΤΑ), συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων και των προμηθευτών. Προϋπόθεση είναι να υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, σε ποσοστό που να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 5% του συνολικού χρέους.

• Η συμφωνία εξυγίανσης θα επιτυγχάνεται εφόσον επιτευχθεί η σύμφωνη γνώμη των πιστωτών, στους οποίους οφείλεται το 60% του συνολικού χρέους. Η απόφαση θα είναι δεσμευτική και για τους υπόλοιπους του 40%.

• Δεν θα υπάρχουν όρια ως προς τις λύσεις. Αυτές μπορεί να είναι πολυετείς δόσεις, διαγραφές μέρους των οφειλών, αλλά και τρόποι αναδιάρθρωσης δανείων που περιλαμβάνονται στον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος.

• Ο επιχειρηματίας ή ο μέτοχος ή οι μέτοχοι μιας εταιρίας θα πρέπει να χρηματοδοτούν την επιχείρησή τους, σε διαφορετική περίπτωση, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, θα απομακρύνονται. Θα ορίζονται οι πιστωτές ως νέοι μέτοχοι, οι οποίοι θα αναζητούν επενδυτές.

• Η συμφωνία θα επικυρώνεται από τα Πρωτοδικεία και θα ξεκινά η εφαρμογή της.

Η διαδικασία προσφυγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό είναι απλή, όπως προκύπτει από τις διατάξεις του νόμου και σύμφωνα με τα όσα περιγράφουν πηγές στο «Έθνος της Κυριακής».

Δικαίωμα υπαγωγής έχουν όλοι οι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, ανεξαρτήτως του μεγέθους των δραστηριοτήτων τους.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΕΣΠΑ: Πως μπορούν να ενισχυθούν τουριστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Next Article Mονόδρομος για Τράπεζες και δανειολήπτες η πρόταση Σάλλα

Related Posts

Νίκη Κεραμέως: 1.000 πρόσθετες θέσεις εργασίας για άτομα με αναπηρία σε δήμους

16 Ιουνίου, 2025

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με την πρόεδρο του Πανεπιστημίου Yale και τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ

16 Ιουνίου, 2025

Παραιτήθηκε από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Τσίπρας

16 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.