• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Σοκ από ΔΝΤ: Ύφεση 10% φέτος στην Ελλάδα
Ειδήσεις

Σοκ από ΔΝΤ: Ύφεση 10% φέτος στην Ελλάδα

14 Απριλίου, 2020Updated:14 Απριλίου, 2020Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Για μια ανευ προηγουμένου οικονομική κρίση μίλησε σήμερα η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Γκίτα Γκοπινάθ η οποία ρίχνει τις εκτιμήσεις του ταμείου για παγκόσμια ανάπτυξη κατά 6,3 ποσοστιαίες μονάδες, στο -3% για το 2020 σε μέσο όρο.

Αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα

Βαρύτερο πλήγμα ακόμα και από αυτήν της Ιταλίας της εκατόμβης των νεκρών, λόγω της κρίσης του Κορωνοϊού και την μεγάλη εξάρτηση της ελληνικής Οικονομίας από τον Τουρισμό, προβλέπει για τη χώρα μας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέρει το newmoney.

Στην έκθεσή του για την Παγκόσμια Οικονομία (World Economic Outlook) που δημοσιοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, το βασικό σενάριο (δηλαδή το «καλό σενάριο») προβλέπει για φέτος ύφεση 10% στην Ελλάδα, την μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη και έναντι 9,1% για την Ιταλία! Παρόλα αυτά, προβλέπει ύφεση μόλις 2,8% για τη Μάλτα και από 6,5% (για την Κύπρο) και άνω για όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Αρνητικά θα επηρρεαστεί και το εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας, με το έλλειμμα να αγγίζει το -6,5% του ΑΕΠ φέτος και -3,4% του χρόνου.

Η ανεργία θα εκτιναχθεί σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ΔΝΤ στο 22,3% το 2020 για να υποχωρήσει ελαφρώς στο 19% το 2021

Τα χειρότερα σενάρια

Η εκτίμηση για υποχώρηση του ΑΕΠ στο 10% είναι το κεντρικό σενάριο. Στο «κακό σενάριο» για την ελληνική προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, 13% για φέτος και αντί για ανάκαμψη, περαιτέρω πτώση 8% το 2021!

Η διαφορά του κεντρικού από τα δυσμενέστερα σενάρια έχουν να κάνουν με το χρόνο ισχύος των περιοριστικών μέτρων.

Διψήφια ύφεση και στην Ευρωζώνη στο πρώτο εξάμηνο

Τα εκτεταμένα Lockdown στην ευρωπαϊκή ήπειρο θα προκαλέσουν ύεφση μεγαλύτερη του 10% την περίοδο Ιανουαρίου Ιουνίου, αναφέρουν οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Για ολόκληρο το έτος το ΔΝΤ εκτιμά κάμψη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 7,5% – ποσοστό συρρίκνωσης υπερδιπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου.

Δείτε το χάρτη της Ευρώπης με τις εκτιμήσεις του ταμείου για την ύφεση – πιο έντονο κόκκινο σημαίνει πιο βαθιά ύφεση.

Η επόμενη μέρα, πρέπει να είναι φάση τόνωσης, με προγράμματα που θα ήταν καλό να ήταν συντονισμένα σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες, ειδικά στην Ευρωζώνη, αναφέρει το Ταμείο.

Τουρκία

Εντυπωσιακά ψύχραιμες είναι οι εκτιμήσεις για την ύφεση φέτος στην Τουρκία – στο -5%. Μάλιστα η ανάκαμψη το 2021 ισοφαρίζει τις απώλειες, όταν στις περισσότερες χώρες του κόσμου η ανάκαμψη θα χρειαστεί περισσότερο από ένα χρόνο για να καλύψει τις απώλειες της φετινής ύφεσης.

Για τον πληθωρισμό επίσης η εκτίμηση είναι συντηρητική, από 11,8% που έκλεισε το 2019 θα ανέλθει στο 12% φέτος και του χρόνου σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Μια ερμηνεία είναι ότι οι πίνακες των μακροοικονομικών προβλέψεων συμπληρώθηκαν πριν ανακοινώσει η Τουρκία κρούσμα κορωνοϊού, καθώς οι προβλέψεις μοιάζουν λάθος.

ΔΝΤ
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous Article15 προσλήψεις στην ΕΦΑ Ηρακλείου Κρήτης
Next Article Εως τις 15/4 οι αιτησεις για 40 θέσεις στο υπ. Υγείας

Related Posts

Πώς τα κρυπτονομίσματα κάνουν πλουσιότερο τον Τραμπ

16 Ιουνίου, 2025

Σύμβουλος καριέρας: Γιατί η επιμονή στην τέλεια επιλογή οδηγεί σε χειρότερα αποτελέσματα

16 Ιουνίου, 2025

Ταϊβάν: Γιατί βάζει στη «μαύρη λίστα» τις κινεζικές Huawei και SMIC

16 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.