• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Opinion»Σοσιαλδημοκρατία, ανατροπές και ψηφιακή εποχή
Opinion

Σοσιαλδημοκρατία, ανατροπές και ψηφιακή εποχή

6 Ιουνίου, 2020Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Η πανδημία που κτύπησε ολόκληρο τον πλανήτη είναι μια ξεκάθαρη απεικόνιση της ανατρεπτικής εποχής που ζούμε. Εποχή κυριολεκτικά επαναστατική, την οποία λίγοι είναι αυτοί που καταλαβαίνουν και ελάχιστοι όσοι θέλουν να καταλάβουν.

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ιδιαίτερα δε στον πολιτικό χώρο, ο οποίος είναι σήμερα πηγή σοβαρών προβλημάτων και ανακατατάξεων ταυτοχρόνως.

Για παράδειγμα, την πρώτη εικοσαετία του 21ου αιώνα είχαμε ήδη δύο χρηματιστηριακές και μια οξύτατη χρηματοοικονομική κρίση.

Αμέτρητες τρομοκρατικές επιθέσεις, με πιο θεαματική αυτήν της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Βιώνουμε μια οδυνηρή πανδημία, η οποία είχε προαναγγελθεί από το 2005, παράλληλα δε, βλέπουμε το παγκόσμιο χρέος να οδεύει προς τα 300 τρισεκατομμύρια δολάρια, όταν το αντίστοιχο ΑΕΠ είναι τρεις φορές πιο κάτω.

Επίσης, την ίδια περίοδο η Κίνα γίνεται οικονομική υπερδύναμη, με τις ανάλογες γεωπολιτικές φιλοδοξίες και το Διαδίκτυο αναδεικνύεται σε κορυφαία πηγή παραγωγής πλούτου, καινοτομίας, μεταφοράς γνώσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Και ενώ ακόμα βρισκόμαστε σ’ αυτό το στάδιο που ο Alvin Toffler

Αποκαλεί «εγχρήματη οικονομία», όλο και περισσότερο σημείο αναφοράς του πλούτου δεν είναι το χρήμα. Κάποια εκατομμύρια άνθρωποι έτσι, κάθε μέρα που περνά, ικανοποιούν επιθυμίες και ζωτικές ανάγκες τους σε μια παράλληλη «αχρήματη οικονομία» όπου το «είναι» υπερέχει του «έχειν».

Με ό,τι αυτό συνεπάγεται και στο επίπεδο των συμπεριφορών.

Και όλες αυτές οι αλλαγές γίνονται με πρωτοφανή ταχύτητα, η οποία από μόνη της δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα, ψυχολογικά, κοινωνικά, οικονομικά και εν τέλει πολιτικά. Η αλλαγή που παρατηρείται έχει συνεπώς «συστημικό χαρακτήρα» και άρα απαιτεί τρόπους αντιμετώπισης συμβατούς με το περιεχόμενό της.

Προϋπόθεση όμως για την αντιμετώπιση αυτή είναι η παραδοχή ότι κάθε κρίκος του συστήματος δεν είναι αυθύπαρκτος. Για παράδειγμα, η παραγωγή πλούτου στις μέρες μας συνδέεται άμεσα με κοινωνικά, πολιτιστικά, θρησκευτικά και τεχνολογικά δεδομένα, τα οποία διαμορφώνουν πρότυπα τρόπων ζωής που κάθε άλλο παρά ακίνητα είναι.

Αυτό σημαίνει ότι ζούμε σε κοινωνίες υψηλής ταχύτητας και συναφούς κινητικότητας, οι οποίες από πλευράς δομών απέχουν αισθητά από αντίστοιχα πρότυπα πριν σαράντα ή ακόμα και τριάντα χρόνια.

Είτε αυτό αρέσει, λοιπόν, είτε όχι, οι κοινωνίες μας είναι διαδικτυωμένες, αλληλεξαρτώμενες, ασταθείς και απαιτητικές γιατί από πολλές πλευρές αλλάζει και η αίσθηση του χρόνου σ’ αυτές.

Αυτό σημαίνει ότι σε μεταβαλλόμενες κοινωνίες και τις συνθήκες που τις διέπουν, η πολιτική ζήτηση δεν μπορεί να είναι η ίδια με αυτήν που ίσχυε σε πιο σοβαρές και αργές κοινωνίες. Από μόνο του το γεγονός αυτό εξηγεί πρώτον, γιατί στις σύγχρονες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες τα ποσοστά αποχής στις εκλογές τους είναι υψηλά και δεύτερον, γιατί παντού παρατηρείται ενίσχυση πολιτικών σχηματισμών ακραίου και χυδαίου λαϊκισμού.

Όταν η πολιτική προσφορά δεν ανταποκρίνεται πλήρως στη ζήτηση, ο λαϊκισμός αποτελεί μια κάποια λύση.

Αναφορικά δε με τη σοσιαλδημοκρατία, οι πολιτικοί που την εκπροσωπούν στην Ευρώπη ας πληροφορηθούν επιτέλους ότι ο κόσμος της εργασίας, που κάποτε τους στήριζε, σήμερα φθίνει συνεχώς και στην παραγωγή πλούτου δεν αντιπροσωπεύει πλέον παρά ένα 10 -15%.

Είναι προφανές έτσι ότι για την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία είναι επείγουσα η αλλαγή στη γλώσσα που μιλάει και στα βαθύτερα κοινωνικά αιτήματα, που πρέπει να απαντήσει.

Η πρόκληση είναι μεγάλη και αποφασιστική έτσι, για το μέλλον ενός χώρου που πολλά προσέφερε στη σημερινή κοινωνική Ευρώπη και την παγκοσμίως αναγνωρισμένη προνοιακή της δομή.

Παπανδρόπουλος
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΑΣΕΠ: Μέσα στον Ιούνιο 1.209 μόνιμες θέσεις
Next Article Σημάδια σχετικής ανθεκτικότητας δείχνει η ελληνική οικονομία - Προβληματισμός και εγρήγορση στο οικονομικό επιτελείο

Related Posts

Πώς τα κρυπτονομίσματα κάνουν πλουσιότερο τον Τραμπ

16 Ιουνίου, 2025

Σύμβουλος καριέρας: Γιατί η επιμονή στην τέλεια επιλογή οδηγεί σε χειρότερα αποτελέσματα

16 Ιουνίου, 2025

Συλλαλητήριο πνιγμένο στο αίμα

16 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.