• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Στα ύψη η μεταποίηση στην Ελλάδα
Ειδήσεις

Στα ύψη η μεταποίηση στην Ελλάδα

1 Φεβρουαρίου, 2018Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Mε ταχείς ρυθμούς ξεκίνησε τον Ιανουάριο o μεταποιητικός τομέας στην Ελλάδα, καθώς ο κύριος δείκτης Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit υπέδειξε την εντονότερη βελτίωση των επιχειρησιακών συνθηκών σε διάστημα μεγαλύτερο των δέκα ετών.

Η ανάπτυξη ενισχύθηκε από την έντονη ζήτηση τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από τις αγορές του εξωτερικού. Το γεγονός αυτό ενθάρρυνε τις εταιρείες να αυξήσουν τον αριθμό εργαζομένων με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας, συμβάλλοντας με τη σειρά τους σε ακόμα μία σημαντική αύξηση της παραγωγής. Παρόλ’αυτά, ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών αυξήθηκε για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2008. Παράλληλα, η επιχειρηματική αισιοδοξία κατέγραψε νέο ρεκόρ, αναφέρει το in.gr.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index®– PMI) –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– έκλεισε πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων τον Ιανουάριο. Επιπλέον, κλείνοντας στις 55,2 μονάδες, τιμή υψηλότερη από τις 53,1 μονάδες του Δεκεμβρίου, ο δείκτης υπέδειξε την εντονότερη βελτίωση των επιχειρησιακών συνθηκών που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2007. Η αύξηση ήταν η όγδοη σε ισάριθμους μήνες, υποδεικνύοντας την μεγαλύτερη, με μεγάλη διαφορά, περίοδο συνεχούς αύξησης που έχει καταγραφεί από το 2008.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν σε γενικές γραμμές παρόμοιοι στους τρεις επιμέρους τομείς καταναλωτικών, ενδιάμεσων και επενδυτικών αγαθών που εξετάζονται.

Η γενική άνοδος ήταν αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης των νέων παραγγελιών, η οποία ήταν πράγματι η σημαντικότερη που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2007. Έντονη ζήτηση πελατών καταγράφηκε τόσο από τις εγχώριες αγορές όσο και από τις αγορές του εξωτερικού, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα δέκα και μισό ετών.

Οι συνθήκες υψηλής ζήτησης ενθάρρυναν τις εταιρείες να προσλάβουν επιπλέον εργαζομένους με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από το ξεκίνημα της έρευνας, εδώ και 18 χρόνια.

Οι κατασκευαστές αύξησαν την αγοραστική τους δραστηριότητα με τον εντονότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2007, γεγονός το οποίο με τη σειρά του, συνέβαλε στην πρώτη αύξηση των προμηθειών που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2008.

Το ενισχυμένο εργατικό δυναμικό έδωσε την ευκαιρία στις εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, επεκτείνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την τρέχουσα περίοδο συνεχούς ανάπτυξης σε οκτώ μήνες.

Επιπλέον, ο ρυθμός αύξησης ήταν ο εντονότερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα εννιάμισι ετών. Παρά το γεγονός αυτό, οι εταιρείες εξακολούθησαν να μειώνουν τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων καθώς προσπάθησαν να ανταποκριθούν στη ζήτηση των πελατών.

Οι θετικές αυτές τάσεις ενίσχυσαν την επιχειρηματική αισιοδοξία, η οποία βελτιώθηκε καταγράφοντας υψηλά επίπεδα ρεκόρ τον Ιανουάριο, λόγω των προσδοκιών σχετικά με αυξημένες επενδύσεις και βελτιωμένες χρηματοοικονομικές συνθήκες.

Η αύξηση των τιμών εισροών εντάθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα λόγω των αναφορών υψηλότερου κόστους πρώτων υλών. Το γεγονός αυτό συνέβαλε στην αύξηση των μέσων τιμών πώλησης καθώς ορισμένες εταιρείες μετέφεραν την επιβάρυνση κόστους στους πελάτες τους. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης των τιμών χρέωσης ήταν ταχύτερος από τον αντίστοιχο των τιμών εισροών, υποδεικνύοντας πιέσεις στα περιθώρια κέρδους.

Markit
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΠάνω από 31 δισ. οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία
Next Article 56 θέσεις εργασίας ΥΕ στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Related Posts

Πώς τα κρυπτονομίσματα κάνουν πλουσιότερο τον Τραμπ

16 Ιουνίου, 2025

Σύμβουλος καριέρας: Γιατί η επιμονή στην τέλεια επιλογή οδηγεί σε χειρότερα αποτελέσματα

16 Ιουνίου, 2025

Ταϊβάν: Γιατί βάζει στη «μαύρη λίστα» τις κινεζικές Huawei και SMIC

16 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.