• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Συνταξιούχοι: Αυξήσεις 3% έως 7% στις κύριες συντάξεις
Ειδήσεις

Συνταξιούχοι: Αυξήσεις 3% έως 7% στις κύριες συντάξεις

30 Σεπτεμβρίου, 2019Δεν υπάρχουν Σχόλια5 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Αυξήσεις συντάξεων που κυμαίνονται μεταξύ 3% ως 7% φέρνει ο νέος νόμος που θα διορθώσει τις αδικίες και τις στρεβλώσεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», από την αλλαγή των συντελεστών, και ανάλογα με τα τελικό σχέδιο που θα προκριθεί στο νέο νόμο, θα προκύψουν αυξήσεις συντάξεων από 20 ευρώ για όσους αποχωρούν με μισθό 1.000 ευρώ, ως και 95 ευρώ για όσους αποχωρούν με μισθό 2.000 ευρώ.

Στους υψηλότερους μισθούς δε, πάνω από 2.500 ευρώ, οι αυξήσεις φτάνουν και στα 120 ευρώ.

Το υπουργείο Εργασίας βάζει ξανά στο μικροσκόπιο τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου και το σχέδιο των αλλαγών που εξετάζεται περιλαμβάνει δυο βασικά σενάρια για παρεμβάσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4387/2016.

Το ένα σενάριο είναι να αυξηθούν οι σημερινοί συντελεστές του νόμου Κατρούγκαλου κατά 8% ή 10% μετά τα 28 έτη ασφάλισης, όπου και παρατηρούνται οι μεγαλύτερες μειώσεις συντάξεων ανεξαρτήτως μισθού, σε σχέση με τα ποσά συντάξεων πριν από το νόμο 4387/2016.

Το δεύτερο σενάριο είναι να αυξηθούν ίσως και πάνω από 10% οι συντελεστές αναπλήρωσης μετά τα 33-35 έτη ή και μετά τα 37 έτη, ώστε να υπάρξει κίνητρο για μεγάλη σύνταξη μεν, αλλά με ανάλογη αύξηση των ετών εργασίας.

Για παράδειγμα:

• Μισθωτός με 35 έτη και μέσες μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ από το 2002 ως το 2019, θα πάρει σύνταξη 722 ευρώ. Με αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης κατά 8% παίρνει 749 ευρώ, ενώ με αύξηση των ποσοστών κατά 10% παίρνει 756 ευρώ. Οι αυξήσεις που μπορεί να προκύψουν είναι από 27 ως 34 ευρώ το μήνα, ήτοι 3,7% ως 4,7%, ανάλογα με το αν το ποσοστό αναπλήρωσης της 35ετίας αυξηθεί από 33,81% που είναι σήμερα στο 36,51% (+8%), ή στο 37,19% (+10%).

• Μισθωτός με 42 έτη και μέσες μηνιαίες αποδοχές 2.000 ευρώ παίρνει σύνταξη 1.320 ευρώ με τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου. Με αύξηση των ποσοστών 10% η σύνταξή του αυξάνεται στα 1.414 ευρώ, γιατί το ποσοστό αναπλήρωσης για τα 42 έτη ασφάλισης, από 46,8% που είναι σήμερα, ανεβαίνει στο 51,48% και του δίνει μεγαλύτερη σύνταξη κατά 95 ευρώ, ή κατά 7,1%.

Σήμερα ο μέσος χρόνος εργασίας για τη σύνταξη είναι στα 28 με 30 έτη και πολλοί ασφαλισμένοι επιλέγουν την έξοδο ακόμη και αν πάρουν μειωμένη σύνταξη, γιατί διαπιστώνουν ότι η παραμονή στην εργασία και οι εισφορές περισσοτέρων ετών δεν έχουν αντίκρισμα στη σύνταξη.

Το σχέδιο που θα επιλεγεί θα βασιστεί σε οικονομική μελέτη που θα αποτυπώνει τα βασικά σενάρια με τους νέους συντελεστές και τις επιπτώσεις (δαπάνη) που προκαλούν στο ασφαλιστικό σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια πρώτη εκτίμηση που κάνουν στο υπουργείο είναι πως η αύξηση των συντάξεων που προκύπτει είναι λελογισμένη και αντέχει να την\ σηκώσει ο ΕΦΚΑ.

Οι αλλαγές θα τρέξουν εντός του 2020 και το έναυσμα θα δοθεί σύντομα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει το νόμο Κατρούγκαλου στο σύνολό του. Η απόφαση, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, κρίνει ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης που εισήγαγε ο νόμος 4387/2016 στις συντάξεις δεν είναι ανταποδοτικά.

Ηδη, το Ελεγκτικό Συνέδριο με την απόφαση 930/2019 του δεύτερου Τμήματος που αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος την περασμένη Κυριακή, κάνει λόγο για πρώτη φορά στα ποσοστά της ανταποδοτικής σύνταξης του νόμου 4387, τα οποία χαρακτηρίζει «πολύ χαμηλά».

Σημειώνεται ότι με την εν λόγω απόφαση έρχονται αναδρομικά 3ετίας για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς οι δικαστές κρίνουν αντισυνταγματική την ΕΑΣ και με τον ΕΦΚΑ και ζητούν εκ νέου από την Ολομέλεια να αποφασίσει για ποιο διάστημα θα δοθούν οι παράνομες κρατήσεις της ΕΑΣ.

Στους κερδισμένους είναι 4 κατηγορίες:

1. Οι εν συνταξιούχοι που έχουν προσωρινή σύνταξη και θα πάρουν την τελική τους σύνταξη με αυξημένο ποσό, από τη στιγμή που ισχύσουν οι βελτιώσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης.

2. Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι για «έξοδο» από το 2020 που θα λάβουν απευθείας τα νέα αυξημένα ποσά της ανταποδοτικής σύνταξης.

3. Οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με το νόμο Κατρούγκαλου από 13/5/2016 ως 2019 στους οποίους θα εφαρμοστούν τα νέα αυξημένα ποσοστά με το νέο νόμο, όχι όμως αναδρομικά αλλά μετά την ισχύ του νέου νόμου.

4. Οι παλαιοί συνταξιούχοι, πριν το νόμο Κατρούγκαλου, στους οποίους θα γίνει εκ νέου επανυπολογισμός και θα έχουν μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη και μικρότερη προσωπική διαφορά.

Εκτιμάται ότι από 13/5/2016 ως και τα μέσα του 2019 έχουν συνταξιοδοτηθεί πάνω από 230.000 ασφαλισμένοι με μειώσεις συντάξεων μεταξύ 11% και 40% για τους περισσότερους. Μέρος των απωλειών τους θα αποκατασταθεί από την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης και τον επανυπολογισμό της ανταποδοτικής τους σύνταξης σε μεγαλύτερο ποσό με το νέο νόμο.

5 παραδείγματα για τις αυξήσεις που «δίνουν» τα νέα ποσοστά

Τις αυξήσεις που θα έρθουν στις «συντάξεις Κατρούγκαλου» παραθέτει σε πίνακες ο «Ε.Τ.» στη βάση των δυο βασικών σεναρίων, για τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

1. Ασφαλισμένος με 28 χρόνια και μικτές μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ από το 2002 ως το 2019 παίρνει 624 ευρώ σύνταξη. Με αύξηση συντελεστών κατά 10% θα πάρει 647 ευρώ.

2. Ασφαλισμένος με 33 χρόνια και μικτές μηνιαίες αποδοχές 1.200 ευρώ παίρνει 751 ευρώ σύνταξη με τους σημερινούς συντελεστές. Με αύξηση συντελεστών κατά 8% θα πάρει 781 ευρώ και με αύξηση συντελεστών 10% θα πάρει 788 ευρώ. Η αύξηση στη σύνταξη είναι μεταξύ 30 και 40 ευρώ ή 4% με 5%.

3. Ασφαλισμένος με 37 χρόνια και μικτές μηνιαίες αποδοχές 1.500 ευρώ θα πάρει σύνταξη 942 ευρώ μικτά. Με αύξηση συντελεστών κατά 8% θα πάρει 987 ευρώ και με αύξηση συντελεστών 10% θα φτάσει σχεδόν στα 1.000 ευρώ. Η αύξηση στη σύνταξη είναι μεταξύ 45 και 56 ευρώ ή 4,8% με 5,9%.

4. Ασφαλισμένος με 40 χρόνια και μικτές μηνιαίες αποδοχές 1.800 ευρώ θα πάρει σύνταξη 1.154 ευρώ μικτά, με τα ισχύοντα ποσοστά Κατρούγκαλου, ενώ με αύξηση συντελεστών κατά 10% η σύνταξη φτάνει στα 1.231 ευρώ και έχει αύξηση κατά 77 ευρώ (+6,7%).

5. Ασφαλισμένος με 41 χρόνια και μικτές μηνιαίες αποδοχές 2.000 ευρώ, αν φύγει με τα ισχύοντα ποσοστά Κατρούγκαλου, θα πάρει σύνταξη 1.280 ευρώ μικτά, ενώ με αύξηση συντελεστών κατά 10%, η σύνταξη βγαίνει στα 1.370 ευρώ και έχει αύξηση κατά 90 ευρώ (+7%).

συνταξιούχοι
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΗ Lagarde αποκαλύπτει: Γιατί δίστασα να πάρω τη θέση του Ντράγκι στην ΕΚΤ
Next Article Facebook και WhatsApp θα στέλνουν μηνύματα χρηστών τους στην αστυνομία!

Related Posts

Ακρίβεια στις παραλίες: Οι Αθηναίοι εγκαταλείπουν τις ξαπλώστρες για ελεύθερες ακτές

16 Ιουνίου, 2025

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Η κυβέρνηση ξέρει να διαχειρίζεται τις κρίσεις και να παρεμβαίνει όταν χρειάζεται»

16 Ιουνίου, 2025

Δύο νέα έργα 3,9 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ

16 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.