• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Τα μικρόβια του εντέρου καλύτερος δείκτης πρόβλεψης ασθενειών
Ειδήσεις

Τα μικρόβια του εντέρου καλύτερος δείκτης πρόβλεψης ασθενειών

5 Φεβρουαρίου, 2020Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Τα μικρόβια στο ανθρώπινο έντερο, που έχουν συσχετισθεί με διάφορα πράγματα, από την αρθρίτιδα μέχρι τον αυτισμό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δείκτης πρόγνωσης της μελλοντικής υγείας, ακόμη και της πιθανότητας κανείς να πεθάνει μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές μελέτες, που αναδεικνύουν τη σημασία του μικροβιώματος.

Το συγκεκριμένο και διαφορετικό μίγμα μικροβίων που απαρτίζουν το μικροβιακό οικοσύστημα του εντέρου καθενός ανθρώπου, δηλαδή το μικροβίωμα του, μπορεί να αποκαλύψει περισσότερα πράγματα για το μέλλον του ακόμη και από ό,τι μπορούν τα γονίδια.

Το μικροβίωμα επηρεάζεται από ποικίλους παράγοντες, όπως η διατροφή, το περιβάλλον, η σωματική άσκηση κ.α.

«Είναι ελπιδοφόρο ότι η επιστημονική κοινότητα πλησιάζει να φθάσει σε ένα σημείο όπου θα μπορούμε να αναπτύξουμε διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπείες με βάση το μικροβίωμα. Είναι κάτι πλέον μέσα στα όρια των δυνατοτήτων μας», δήλωσε ο μικροβιολόγος Σάμιουελ Μίνοτ του Κέντρου Ερευνών Φρεντ Χάτσινσον για τον Καρκίνο, σύμφωνα με το «Science».

Η πρώτη μελέτη, με επικεφαλής τον υπολογιστικό βιολόγο Μπράντεν Τίρνεϊ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, επισκόπησε και αξιολόγησε 47 έρευνες αναφορικά με τη σχέση του συλλογικού γονιδιώματος του μικροβιώματος και 13 κοινών παθήσεων, όπως η υπέρταση, το άσθμα και η σχιζοφρένεια. Όλες αυτές οι ασθένειες θεωρούνται πολύπλοκες, επειδή προέρχονται από ένα συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Διαπιστώθηκε ότι η συλλογική γενετική «υπογραφή» των εντερικών μικροβίων είναι κατά μέσο όρο 20% καλύτερη από ό,τι τα γονίδια του ανθρώπου για να κάνει κανείς διάκριση ανάμεσα σε έναν υγιή και σε ένα άρρωστο άνθρωπο.

Για παράδειγμα, το μικροβίωμα είναι 50% καλύτερο σε σχέση με τη μελέτη του ανθρώπινου γονιδιώματος στο να προβλέψει αν κάποιος έχει καρκίνο του παχέος εντέρου. Το γενετικό «προφίλ» ενός ανθρώπου είναι ανώτερο από το μικροβίωμα μόνο όσον αφορά την πρόβλεψη αν κανείς έχει διαβήτη τύπου 1.

Η δεύτερη φινλανδική μελέτη συσχέτισε το μικροβίωμα με τη διάρκεια της ζωής, με βάση δείγματα κοπράνων που είχαν αναλυθεί προ 15ετίας. Βρήκε ότι οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα εντεροβακτηρίων (περιλαμβάνουν το E.coli και τη σαλμονέλα) έχουν 15% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν μέσα στα επόμενα 15 χρόνια.

Δεν είναι σαφές γιατί το μικροβίωμα σχετίζεται με το θάνατο. Είναι πιθανό ότι τα μικρόβια προκαλούν αρρώστιες και συντομεύουν τη ζωή ενός ανθρώπου. Μπορεί όμως, από την άλλη, απλώς να αντανακλούν οτιδήποτε άλλο συμβαίνει στο σώμα.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι επιστήμονες και οι γιατροί πρέπει πλέον να δώσουν περισσότερη προσοχή στους μικροσκοπικούς και πολυπληθείς «κατοίκους» του εντέρου, αν θέλουν να βρουν νέους και ίσως καλύτερους τρόπους διάγνωσης και θεραπείας των ασθενειών.

μικρόβια
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΟΑΕΔ: Τα 12 επιδόματα που χορηγεί και τα ποσά τους
Next Article Nέα προκήρυξη για 2.909 μόνιμες προσλήψεις στους δήμους

Related Posts

Ανεξάρτητη Αρχή κατά της ακρίβειας: Πότε τίθεται σε λειτουργία – Πώς θα λειτουργεί

17 Ιουνίου, 2025

Αlpha Finance: Αναβαθμίζει τις τιμές στόχους για τις τράπεζες με έμφαση στην ενίσχυση της κερδοφορίας μέσω εξαγορών

17 Ιουνίου, 2025

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ξεκινά κάλυψη η Mediobanca - "Βλέπει" τιμή στόχο 28,80 ευρώ - Περιθώριο ανόδου 45%

17 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.