• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Τι αλλάζει στα πλασματικά έτη αναγνώρισης
Ειδήσεις

Τι αλλάζει στα πλασματικά έτη αναγνώρισης

28 Ιουνίου, 2016Updated:28 Ιουνίου, 2016Δεν υπάρχουν Σχόλια2 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Αλλάζουν όλα στις αναγνωρίσεις πλασματικών ετών για 3 εκατομμύρια μισθωτούς σε Δημόσιο, ιδιωτικό τομέα, ΔΕΚΟ, τράπεζες, καθώς και για 1,5 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Με το νέο ασφαλιστικό το κόστος των πλασματικών ετών από 167,8 ευρώ που ήταν για κάθε μήνα γίνεται ακριβότερο για τους περισσότερους, καθώς καθορίζεται στο 20% των αποδοχών ή του ασφαλιστέου εισοδήματος, εφόσον πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς) και αγρότες.

Η έξοδος πριν από τα 67 έτη ή πριν τα 62 με συμπλήρωση του χρόνου ασφάλισης από πλασματικά έτη απαιτεί, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, πλέον μεγαλύτερη προσοχή.

Το νέο καθεστώς ισχύει για αιτήσεις αναγνώρισης που θα υποβληθούν από 13/5/2016 και μετά.

Μια πρώτη επίπτωση από την αύξηση των κόστους εξαγοράς, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη ασφαλιστικών, είναι ότι οι ασφαλισμένοι θα αναγνωρίσουν μόνο τους χρόνους που χρειάζονται για να θεμελιώσουν δικαίωμα ενώ με το παλαιό καθεστώς που το κόστος ήταν χαμηλότερο αναγνώριζαν πλασματικά έτη και για την προσαύξηση της σύνταξης αφού είχαν και θεμελιωμένο δικαίωμα.

Τι αλλάζει στα πλασματικά, ποιοι χρόνοι είναι δωρεάν
Με το νέο νόμο οι ασφαλισμένοι διατηρούν το δικαίωμα να αναγνωρίσουν έως και 7 συντάξιμα χρόνια ή έως και 12 αν είναι στο Δημόσιο για να αποφύγουν την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά από δω και στο εξής θα πληρώσουν το 20% του μισθού ή του ασφαλιστέου εισοδήματος για τους χρόνους που είναι μια εξαγορά.

Δεν αλλάζουν οι χρόνοι που παίρνουν οι ασφαλισμένοι, άνδρες και γυναίκες χωρίς εξαγορά, όπως είναι οι 300 ημέρες επιδοτούμενης ανεργίας, 300 ημέρες επιδοτούμενης ασθένειας, οι 119 ημέρες πριν και μετά τον τοκετό, οι 6 μήνες της ειδικής άδειας μητρότητας για τις ασφαλισμένες του ΙΚΑ αλλά και οι χρόνοι των παιδιών που γεννήθηκαν μετά το 2000 και οι οποίοι προστίθενται στο τέλος του εργασιακού βίου για πλήρη σύνταξη.

Όσοι είχαν υποβάλει αίτηση πριν από τις 13/5/2016 θα συνεχίσουν να καταβάλλουν τις δόσεις για τους μήνες που αναγνώρισαν με τις παλιές τιμές δηλαδή με 167,8 ευρώ το μήνα.

Όσοι είχαν κάνει αίτηση πριν το νόμο και υποβάλουν εκ νέου αίτημα για να καλύψουν και άλλα πλασματικά έτη μετά το νόμο θα βρεθούν να πληρώνουν 167,8 ευρώ το μήνα για τους μήνες που αναγνωρίζουν με αίτηση πριν από τις 13/5/2016 και 20% επί του μισθού για τους συμπληρωματικούς χρόνους που αναγνωρίζουν με αίτηση μετά τις 13/5/2016.

C
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΗ Βρετανική Βουλή μπορεί να βάλει «φρένο» στο Brexit;
Next Article Πώς κατανέμονται οι 2.500 θέσεις κοινωφελούς εργασίας (Πίνακας)

Related Posts

Πώς τα κρυπτονομίσματα κάνουν πλουσιότερο τον Τραμπ

16 Ιουνίου, 2025

Σύμβουλος καριέρας: Γιατί η επιμονή στην τέλεια επιλογή οδηγεί σε χειρότερα αποτελέσματα

16 Ιουνίου, 2025

Ταϊβάν: Γιατί βάζει στη «μαύρη λίστα» τις κινεζικές Huawei και SMIC

16 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.