• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Οικονομία»Τι «βλέπουν» οι διεθνείς οίκοι για την Ελλάδα
Οικονομία

Τι «βλέπουν» οι διεθνείς οίκοι για την Ελλάδα

1 Μαΐου, 2017Updated:1 Μαΐου, 2017Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από μόνη της δεν αρκεί για μια αναβάθμιση της Ελλάδας, λέει η Standard & Poor’s, καθώς ανοίγει ο κύκλος των reviews της ελληνικής οικονομίας από τους ξένους

«Πάγο» ρίχνει η Standard & Poor’s στις όποιες ελπίδες μιας καλοκαιρινής αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, που θα αποτελούσε μια σημαντική αβάντα στην προσπάθεια της Αθήνας να βγει στις αγορές με κάποια μικρή δοκιμαστική έκδοση ομολόγων. Οι αναλυτές του οίκου έχουν προγραμματίσει το επόμενο ελληνικό review τους για τις 21 Ιουλίου, όμως, όπως φαίνεται, το παράθυρο για μια θετική εξέλιξη είναι ερμητικά κλειστό, αναφέρει το ependisinews.

«Πιστεύουμε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα έδινε ένα τέλος στην πολύμηνη αβεβαιότητα που κατά πάσα πιθανότητα είχε αρνητικές συνέπειες για την επιχειρηματική και την καταναλωτική εμπιστοσύνη και, κατ’ επέκταση, για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας», σημειώνουν οι αναλυτές της Standard & Poor’s. Αλλά τονίζουν ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν αρκεί για να πυροδοτήσει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. «Η αξιολόγηση του B- που έχουμε δώσει στην Ελλάδα ήδη λαμβάνει υπόψη της την προσδοκία ότι η χώρα θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται μέσω των εκταμιεύσεων -αν και με πιθανές καθυστερήσεις- του τρίτου προγράμματος προσαρμογής έως το τέλος του, τον Αύγουστο του 2018», προσθέτουν. Για να αναβαθμίσουν τη χώρα, οι αναλυτές του οίκου περιμένουν να διαπιστώσουν ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει μία ουσιαστική και διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη.

Η δήλωση αυτή, που μαρτυρά τον τρόπο σκέψης της S&P, ενδεχομένως να προϊδεάζει για τη λογική που χρησιμοποιούν στην προσέγγιση του ελληνικού ζητήματος και οι άλλοι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης. Ο επόμενος κύκλος των reviews για την Ελλάδα ανοίγει σε λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα στις 12 Μαΐου με τον μικρότερο οίκο DBRS. Τη σκυτάλη θα πάρει στις 23 Ιουνίου η Moody’s και έναν μήνα μετά το review της S&P θα ακολουθήσει η Fitch, η οποία θα εξετάσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στις 18 Αυγούστου.

Πάντως, η Standard & Poor’s εκτιμά ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και η εξέλιξη αυτή θα ευνοήσει έμμεσα και την πραγματική οικονομία, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και επιτρέποντας την ταχύτερη επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα. Με την ένταξη στο QE θα καταστεί πιθανότερη και η έξοδος της Αθήνας στις αγορές, αν και οι αναλυτές τονίζουν ότι η χρηματοδότηση που μπορεί να αντληθεί με αυτό τον τρόπο θα είναι λιγότερο ευνοϊκή (σε όρους και διάρκεια) από εκείνη που απολαμβάνει η Ελλάδα μέσω των δανείων διάσωσης. Αλλωστε, η ανάλυση του οίκου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, χωρίς ένα σημαντικό κούρεμα του χρέους που θα επιτρέπει στην Αθήνα να χρηματοδοτείται πλήρως από τις αγορές, η Ελλάδα θα χρειαστεί και τέταρτο πακέτο διάσωσης.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΑμετακίνητοι στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές όλο τον χρόνο οι δανειστές
Next Article A λα… γερμανικά η πάταξη της φοροδιαφυγής

Related Posts

Η COSMOTE TELEKOM διευκολύνει την επικοινωνία των συνδρομητών της σε Σπάτα, Ραφήνα & Ιεράπετρα

3 Ιουλίου, 2025

Κυρ. Πιερρακάκης: Έχουμε πολλές προκλήσεις, αλλά μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε

3 Ιουλίου, 2025

ΔΥΠΑ: Ξεπέρασαν τα €750 εκατ. οι δαπάνες μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

3 Ιουλίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.