• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Οικονομία»Το τελικό κείμενο της συμφωνίας του νέου Μνημονίου: Οι 72 σελίδες που «δένουν χειροπόδαρα» τη χώρα
Οικονομία

Το τελικό κείμενο της συμφωνίας του νέου Μνημονίου: Οι 72 σελίδες που «δένουν χειροπόδαρα» τη χώρα

24 Ιουνίου, 2017Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Τα τελικά κείμενα της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές τα ξημερώματα της 2ας Μαΐου 2017 στο Χίλτον, δημοσιοποίησε την Παρασκευή η Κομισιόν.

Η συμφωνία αποτελείται από το επικαιροποιημένο (αναθεωρημένο) Μνημόνιο και το Τεχνικό Μνημόνιο τα οποία είχε προδημοσιεύσει από τον Μάιο ήδη, πρώτο το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ». Περιλαμβάνει και την έκθεση συμμόρφωσης, την αξιολόγηση της κυβέρνησης δηλαδή από το θεσμούς, για τα προαπαιτούμενα μέτρα που έχει ως τώρα εφαρμόσει.

Επί της ουσίας, τα περισσότερα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία ψηφίστηκαν ήδη. Ωστόσο σε εκκρεμότητα παραμένουν και μέτρα όπως η επιβολή νέας εισφορά στην ναυτιλιακή κοινότητα για το 2018, αλλά και ο επανυπολογισμός τουλάχιστον των 10% των συντάξεων με βάση τους νόμους Κατρούγκαλου-Αχτσιόγλου.

Τα βασικά ρίσκα σύμφωνα με το κείμενο είναι οι ενδεχόμενες αποκλίσεις στις αποδόσεις των μέτρων που έχουν ήδη θεσπιστεί στο πλαίσιο του προγράμματος, αλλά για τα μέτρα θα θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται το 2017 και το 2018, ιδίως όσον αφορά τον φόρο εισοδήματος και τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις. Ένας πρόσθετος παράγοντας αβεβαιότητας σχετίζεται με το μακροοικονομικό περιβάλλον καθώς και με τη συνεχιζόμενη αμφισβήτηση της νομιμότητας του ΕΝΦΙΑ.

Διαβεβαιώσεις νομιμότητας: Η έκθεση συμμόρφωσης αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά έχει προσφέρει στους Θεσμούς υποστηρικτικά κείμενα που αναφέρουν ότι τα μέτρα του 2019 (μείωση συντάξεων) είναι σύμφωνα με το ελληνικό και τους νόμους του κράτους. Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση κοινοποίησε στους Θεσμούς νομική επιχειρηματολογία που αναφέρει ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι σύμφωνη με το σύνταγμα, τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Αντίο ΕΚΑΣ: Η κυβέρνηση συνεχίζει χωρίς παρεκλίσεις τη διαδικασία για την πλήρη εξάλειψη του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019. Το ΕΚΑΣ θα μειωθεί μέσα στο 2017 εκδόθηκαν στις 20 Δεκεμβρίου 2016, μειώνοντας το κόστος κατά 570 εκατ. ευρώ.

Περισσεύουν 27,4 δισ. ευρώ: Οι προβολές της Κομισιόν αναφέρουν ότι η συνολική εκταμίευση του προγράμματος θα ανέλθει σε 58,6 δισ. ευρώ, ήτοι 27,4 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το αρχικό ποσό που είχε υπολογιστεί για το τρίτο μνημόνιο.

Ξεφεύγει το χρέος: Με βάση τα σενάρια του Compliance Report το χρέος από 179% του ΑΕΠ το 2016 θα υποχωρήσει οριακά φέτος στο 176,5%. Παρατίθενται τέσσετα σενάρια για την εξέλιξή του ως το 2060.

– Το βασικό σενάριο αναφέρει ότι το χρέος θα υποχωρήσει στο 159,9% το 2020, στο 123,1% το 2030 και στο 91,2% το 2060.

– Το πλέον ευνοϊκό «βλέπει» εντυπωσιακή υποχώρηση του χρέους έως το 2060, με εκτίμηση ότι θα φθάσει στο 153% το 2020, στο 141,1% το 2030 και θα «προσγειωθεί» στο 75,4% το 2060.

– Στο πλέον αρνητικό σενάριο εκτιμάται ότι το χρέος θα φθάσει στο 160,3% του ΑΕΠ το 2020, στο 141,1% του ΑΕΠ το 2030 και θα εκτοξευθεί στο 241,1% το 2060.

Το τελικό σχέδιο του Μνημονίου 4 (supplemental_MoU)

Η λίστα των ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ (επικαιροποιημένη)

Η νέα λίστα με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα

Τεχνικό Μνημόνιο (TMU) – Όλο το τελικό σχέδιο

Η Έκθεση Συμμόρφωσης της 16ης Ιουνίου 2017

Μνημονιο
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΠοια είναι η καλύτερη επένδυση στην… Ισπανία!
Next Article Αισθητικές επεμβάσεις για το καλοκαίρι

Related Posts

Αθήνα: Στους καλύτερους παγκόσμιους προορισμούς για υβριδική εργασία και διακοπές

11 Αυγούστου, 2025

Ξεπερνούν τα $100 δισ. οι παγκόσμιες δαπάνες για πυρηνικά όπλα – Ποιες χώρες πρωταγωνιστούν

11 Αυγούστου, 2025

ΟΠΕΚΑ: Ποιες μητέρες δικαιούνται οικονομική ενίσχυση έως €1.000

11 Αυγούστου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.