• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Τρέξτε τις μεταρρυθμίσεις, το μήνυμα Λιου
Ειδήσεις

Τρέξτε τις μεταρρυθμίσεις, το μήνυμα Λιου

21 Ιουλίου, 2016Updated:22 Ιουλίου, 2016Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Στη ανάγκη άμεσης συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στους θεσμούς για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους στάθηκε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Συγκεκριμένα, κάλεσε όλα τα μέρη να δείξουν ευελιξία ώστε να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι συζητήσεις του φθινοπώρου για το χρέος.

«Είναι κρίσιμο για τη μακροπρόθεσμη υγεία της ελληνικής οικονομίας να μπει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμη πορεία», τόνισε.

Για αυτόν τον λόγο, ο κ. Λιου σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις που καλείται να εφαρμόσει η Αθήνα, ώστε σύντομα να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι σχετικές συζητήσεις με τους Ευρωπαίους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Ωστόσο, κράτησε σαφείς αποστάσεις από τη συζήτηση -και τη διαφωνία κυβέρνησης, ΔΝΤ, Ευρωπαίων- για την αναγκαιότητα μείωσης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι κάτι που θα το συζητήσουν οι θεσμοί με την ελληνική κυβέρνηση» υποστήριξε.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών ζήτησε να υπάρξει πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και εστίασε στο επόμενο πακέτο προαπαιτούμενων του Οκτωβρίου, που περιλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις και κρίσιμες αλλαγές στον χρηματοοικονομικό τομέα.

«Πιστεύω ότι η ταχεία πρόοδος στις φιλοεπιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις -συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών- θα μπορούσε να ανοίξει δρόμο για ένα θετικό κύκλο που θα ενισχύσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις», τόνισε.

Ακόμη, ο κ. Λιου υπογράμμισε ότι πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται κατά γράμμα τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και πρόσθεσε ότι αναγνωρίζει τις τεράστιες προσπάθειες που έχει κάνει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα.

«Γνωρίζω», είπε, «πόσο δύσκολο ήταν να περάσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να μπει το συνταξιοδοτικό σύστημα σε βιώσιμο δρόμο και να γίνουν βήματα για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που επιβαρύνουν τις ελληνικές τράπεζες».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος επέμεινε στην ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας πόσο αναγκαίο είναι να σταλεί μήνυμα σταθερότητας στις αγορές όχι μόνο για το προσεχές μέλλον αλλά και σε μεσομακροπρόθεσμη βάση. Γι’ αυτό στάθηκε και στην ανάγκη οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν –αν είναι δυνατόν και μέχρι το τέλος του χρόνου- έτσι ώστε το θέμα της Ελλάδας να μην επανέρχεται ξανά και ξανά στο προσκήνιο.

Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι υπήρξε κοινή διαπίστωση πως η συμφωνία του Eurogroup της 24ης Μαΐου ήταν σημαντικός σταθμός καθώς αποφασίστηκε ότι δεν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος. «Και αυτό», πρόσθεσε, «είναι που αλλάζει το όλο πλαίσιο αφού από εδώ και πέρα συζητάμε πιο τεχνικές λεπτομέρειες και όχι το αν χρειάζεται η ελάφρυνση του χρέους».

Ακόμη, ο ΥΠΟΙΚ έκανε γνωστό πως με τον Αμερικανό ομόλογό του συζήτησαν και θέματα του προγράμματος, «τις δυσκολίες και τις ευκαιρίες που έχει η ελληνική οικονομία, τις επιπτώσεις από το Brexit και από τις εξελίξεις στην γειτονική μας χώρα».

Εν όψει της συμμετοχής του κ. Λιου στη σύνοδο του G20 στην Κίνα ο κ. Τσακαλώτος παρατήρησε ότι ο ομόλογός του θα συναντηθεί με παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας και της Ευρωζώνης «ως φίλος της Ελλάδας που θα μπορέσει να ανοίξει τις σημαντικές συζητήσεις οι οποίες χρειάζονται για να παρθούν οι σημαντικές αποφάσεις για το χρέος έως το τέλος του έτους».

C
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΑπό πότε θα πωλούνται στα σούπερ μάρκετ 216 φάρμακα
Next Article Ο Π. Λευθέρης νέος εκπρόσωπος του ΤΧΣ στην Εθνική

Related Posts

Κλήρωση Τζόκερ 3/7/2025: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 9 εκατ. ευρώ

3 Ιουλίου, 2025

Φόροι αμαρτίας: Πρόταση από τον ΠΟΥ για αύξηση 50% των τιμών σε ζαχαρούχα ποτά, αλκοόλ και καπνό

3 Ιουλίου, 2025

Η COSMOTE TELEKOM διευκολύνει την επικοινωνία των συνδρομητών της σε Σπάτα, Ραφήνα & Ιεράπετρα

3 Ιουλίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.